Friday , May 24 2024

Cadru didactic al USV, în publicația europeană Politico

Politico este una dintre cele mai importante publicații de analiză a fenomenului politic și a politicilor publice din Uniunea Europeană, promovând un jurnalism neafiliat politic, având drept scop informarea corectă a tuturor celor interesați cu privire la subiecte aflate pe agenda publică a Uniunii Europene. Laura Bouriaud, profesor la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, a fost citată de publicația Politico într-un articol despre tăierile ilegale din pădurile din Europa Centrală, în care s-au pronunțat mai mulți experți, din diferite țări.

Sub titlul ”Moștenirea comunistă împiedică eforturile de conservare a pădurilor din Europa Centrală”, Politico a publicat, în luna decembrie, un articol în care comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevičius, și mai mulți experți, europarlamentari și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale s-au pronunțat cu privire la modul în care tăierile ilegale interferează cu efortul european de protejare a pădurilor. În interviul acordat cu această ocazie, Laura Bouriaud, profesor la Facultatea de Silvicultură Suceava, a menționat trei direcții de acțiune care ar putea constitui un sprijin real pentru fostele țări socialiste în efortul lor de protejare a pădurilor. Astfel, Laura Bouriaud a argumentat că întărirea statului de drept ar avea un efect benefic inclusiv pentru protecția pădurilor, deoarece în țările foste socialiste implementarea legii tinde să fie mult mai slabă prin comparație cu țări occidentale mai puțin afectate de corupție. În al doilea rând, sunt necesare măsuri de combatere a sărăciei energetice, mai ales în situația României, unde datele statistice arătă că se consumă tot atâta lemn de foc cât este recoltat oficial din pădure. În sfârșit, protecția pădurilor nu se poate face fără o finanțare adecvată. În țările europene, nu doar că proprietarii de pădure au mai puține restricții de mediu, dar acestea sunt compensate adeseori din fonduri europene. Comparativ, proprietarii de păduri din România au primit compensații pentru pierderea de venit datorată restricțiilor de mediu doar începând cu anul 2016 și fără angajarea unei finanțări europene. La aceste probleme se adaugă tendința de legiferare în exces, ceea ce conduce la o birocrație sufocantă și la deficiențe majore în implementarea dispozițiilor legale. Slăbiciunea statului de a-și implementa propriile norme juridice este o moștenire dificilă a regimului comunist: nu de legi noi, ci de asistență tehnică și expertiză în simplificarea legislației și în punerea în aplicare a legii am avea nevoie pentru a fi mai eficienți în lupta împotriva tăierilor ilegale, a opinat Laura Bouriaud.

Abordând problema asistenței tehnice dintr-o altă perspectivă, Virginijus Sinkevičius a afirmat că revizuirea în curs a Directivei Europene pentru Crimele de Mediu ar putea fi o oportunitate pentru statele membre de a beneficia ”de o formare specializată pentru poliție, procurori și judecători și de a se asigura că aceștia au resursele și instrumentele de care au nevoie” pentru a lupta împotriva crimelor de mediu, precum importul ilegal de deșeuri sau comerțul cu lemn exploatat ilegal.

Surse: politico.eu , preluat de spotmedia.ro, dar cu traducerea expresiei ”tăieri ilegale” ca ”defrișări ilegale”.

 

Vezi si

Candidații înscriși pentru admiterea la Colegiul Militar ”Ștefan cel Mare” susțin vineri proba scrisă

Elevii claselor a VIII-a care s-au înscris în vederea admiterii la Colegiul Național Militar ”Ștefan …