Sunday , January 29 2023

Cadrele didactice de la Centrul Şcolar de Educație Incluzivă s-au specializat în Polonia

În săptămâna 7-11 iunie 2021 trei cadre didactice de la Centrul Şcolar de Educație Incluzivă Suceava, Dorina Cocari, Ecaterina Conache, Marinela Adriana Svedunea, au participat la un schimb de experiență în Polonia, la școala Specială din Leżajsk, pentru cea de-a șasea mobilitate Erasmus din cadrul proiectului “Collaboration to Have Abilities as New Goals of Education”, activități care au ca scop principal îmbunătățirea metodelor de lucru cu copiii și adolescenții cu nevoi speciale. La aceste activități au participat fizic cadre didactice din România, Italia și Polonia, și online, echipe din Grecia, Turcia și Lituania.

”Am participat ateliere de terapie manuală (hand therapy), folosită drept instrument pentru susținerea dezvoltării corecte a abilităților manuale și grafomotorii ale copiilor și adolescenților. Din cauza accesului timpuriu la calculator, laptop, smart phone, tabletă, copiii au din ce în ce mai puține experiențe în dobândirea abilităților motorii și învățarea despre lume într-un mod multi-polisenzorial. Copiilor de astăzi le lipsesc experiențele folosirii mâinii și a degetelor, cu impact asupra maturității școlare mai ales în etapa de însușire a scrisului. Dacă copiii nu își antrenează mâna la o vârstă adecvată, atunci când trebuie să scrie, vor fi cel mai adesea obosiți, se vor descuraja repede, vor experimenta eșecul școlar. Este, de fapt, începutul unui ciclu vicios: lipsa de dorință de a învăța, evitarea școlii, evitarea eșecului. Pentru a preîntâmpina astfel de situații, copiii au nevoie de exerciții care să îi ajute la coordonarea mână-ochi în formarea corectă a deprinderilor de scriere, la dezvoltarea autonomiei și independenței la activități diverse menite să sprijine dezvoltarea elevilor cu CES la orice nivel posibil”, a explicat coordonatoarea prooiectului, profesoara Dorina Cocari, de la Centrul școlar de Educație Incluzivă Suceava. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …