Sunday , September 25 2022

Bustul generalului Iacob Zadik va fi amplasat pe Aleea Unioniștilor din Suceava

O nouă statuie a unei personalități care a contribuit la Marea Unire a românilor va fi amplasată în municipiul Suceava. Astfel, reședința de județ va avea în patrimoniu și bustul generalului Iacob Zadik. Este generalul (armean ca origine etnică și născut în zona Romanului) care a condus în noiembrie 1918 trupele române pentru eliberarea Bucovinei și în susținerea conducerii naționale a românilor din această provincie românească.

Potrivit primarului Ion Lungu, bustul generalului va fi amplasat pe Aleea Unioniștilor de lângă Palatul Administrativ, lângă bustul domnitorului Al. Ioan Cuza. Nu întâmplător a fost aleasă și data la care va fi dezvelit oficial respectivul bust. „Pe 28 noiembrie ne propunem să dezvelim bustul generalului Iacob Zadik, cel care a avut un rol important în Unirea Bucovinei cu România”, a spus Ion Lungu.

Este de precizat că data de 28 noiembrie este considerată Ziua Bucovinei deoarece la acea dată s-a votat, la Cernăuți, Unirea Bucovinei cu țara. Desigur, evenimentul a avut loc în prezența generalului Iacob Zadik. În municipiul Suceava, o stradă din cartierul Burdujeni îi poartă numele. (D. P.)

Vezi si

Exercițiu tactic inedit, la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc

În data de 22 septembrie, la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” a avut loc …