Thursday , September 28 2023

Bustul domnitorului Al. I. Cuza amplasat în centrul Sucevei va fi dezvelit luni, de Ziua Unirii Principatelor

Bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost amplasat la sfârșitul săptămânii în centrul orașului Suceava, în stânga Palatului Administrativ, și va fi ”dezvelit” oficial luni, 24 Ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor.

Statuia este realizată de sculptorul Virgil Scripcariu, cel care a realizat și bustul lui Franz Cavaler des Loges, amplasat în fața Primăriei Suceava.

Intenția ca municipiul Suceava să aibă o statuie a lui Alexandru Ioan Cuza a fost anunțată de primarul Ion Lungu încă din luna martie a anului trecut, edilul sucevean explicând că a fost alocată din buget suma de 150.000 de lei pentru realizarea acesteia și că ”bustul lui Cuza îl facem la solicitarea cadrelor militare în rezervă și în retragere”, adăugând că veteranii au reproșat că în municipiul Suceava, la data de 24 ianuarie, când sărbătorim Mica Unire, nu este un monument dedicat lui Alexandru Ioan Cuza unde să poată fi depuse coroane de flori.

Alexandru Ioan Cuza  a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate. (O.S.)

Vezi si

Competiția de ciclism ”Turul României” nu va mai avea loc în acest an. Trebuia să înceapă de la Suceava, pe 17 octombrie

Consiliul de Administrație al Federației Române de Ciclism a decis amânarea ediției din acest an …