Friday , April 19 2024

Burliuţ din Rădăuţi a pledat, in SUA, vinovat pentru conspiraţie la comiterea de fraudă

burliut2

Daniel Morar, zis Burliuţ, din Rădăuţi, a scăpat de mai multe acuzaţii de fraudă ipotecară, deoarece a pledat vinovat pentru conspiraţie la comiterea de fraudă. Datorită acestei decizii, Burliuţ va primi maxim cinci ani de închisoare şi o amendă de câteva milioane de dolari, procurorii fiind de acord ca Morar să primească pedeapsa minimă pentru că a pledat vinovat înainte de 1 mai 2013. Rădăuţeanul a fost extrădat la sfârşitul anului trecut din România în SUA, fiind acuzat de fraude ipotecare ce depăşesc suma de 6,5 milioane de dolari

Daniel Morar, de 41 de ani, din Rădăuţi, zis Burliuţ, a fost căutat timp de trei ani de autorităţile federale americane din Arizona, pe numele său existând 24 de acuzaţii de fraudă ipotecară. Procurorii americani au fost de acord să renunţe la toate aceste acuzaţii, cu condiţia ca Burliuţ să pledeze vinovat la cea de conspiraţie la comiterea de fraudă. Jurnaliştii americani s-au arătat surprinşi cu privire la această decizie deoarece în decembrie 2012 când Morar a fost arestat în România, procurorul american John Leonardo a declarat că „cei care fac astfel de infracţiuni pe spatele cetăţenilor sperând să aibă beneficii personale trebuie să se aştepte să fie aspru pedepsiţi”. Oficialii Biroului de Procurori al Statelor Unite ale Americii nu au comentat această decizie din cauza litigiilor în curs de desfăşurare din acest dosar.
~n urmă cu cinci ani, oficialii federali au lansat o amplă acţiune naţională împotriva fraudelor ipotecare. Procurorii au vizat cumpărătorii, ofiţerii de credit, precum şi alte persoane implicate în astfel de fraude. Suceveanul Daniel Morar a fost una din cele 36 persoane acuzate în 2008 că ar fi responsabile pentru o fraudă ipotecară de 100 de milioane de dolari, una dintre cele mai mari pagube comise în statul Arizona din Statele Unite ale Americii. Cazul a fost investigat de Internal Revenue Service şi de FBI. Până la finalizarea rechizitoriului, Buliuţ părăsise deja Statele Unite ale Americii ajungând înapoi în România, pe numele său fiind emis de autorităţile americane un mandat de arestare în anul 2009. ~n decembrie 2012, autorităţile federale americane au anunţat că în colaborare cu organele abilitate din România au reuşit să-l reţină şi să-l extrădeze pe Daniel Morar în Arizona. ~n urma unui acord încheiat cu anchetatorii americani, Burliuţ a recunoscut că el împreună cu mai mulţi indivizi au recrutat mai multe persoane care au depus cereri de împrumuturi fictive. Aceştia minţeau cu privire la valoarea caselor ipotecate, apoi transferau titlul de proprietate de la un cumpărător la altul astfel reuşind să obţină credite la un preţ umflat. Burliuţ a admis că împreună cu Samuel Doboş, Georgiana Doboş şi Cornel Bizgan au fost implicaţi în 19 astfel de tranzacţii în anul 2006, împrumuturile făcute de ei depăşind suma de 11 milioane de dolari. Morar a mai precizat că banii erau transferaţi într-un cont de afaceri a firmei D. Contractor Invest înfiinţată de el însuşi. Acesta a mai spus că declara la băncă că banii urmează să fie folosiţi pentru reamenajarea unor case, însă aceştia ajungeau defapt în buzunarele lui. Burliuţ a mai precizat în faţa magistraţilor americani că banii obţinuţi din aceste tranzacţii au fost împărţiţi între toţi cei ce au luat parte la aceste operaţiuni, el admiţând că o parte din veniturile obţinute le-a transferat în conturile din România ale unor rude. Daniel Morar a mai povestit cum că a lucrat împreună cu agentul imobiliar Natasha Swallows şi cu mai mulţi agenţi de la Great American Title şi Capital Title Agency pentru a-i împiedica pe creditori să descopere escrocheria.
Burliuţ va primi până la cinci ani de închisoare şi o amendă de două ori mai mare decât pierderile suferite de statul american, care ar putea ajunge la câteva milioane de dolari, sumă ce urmează să fie stabilită de instanţa de judecată din Statele Unite ale Americii. Din cauză că Morar a pledat vinovat înainte de 1 mai 2013, procurorii federali au fost de acord ca acesta să primeasă cea mai mică pedeapsă pentru infracţiunile comise.
Conform anchetatoriilor americani, Daniel Morar împreună cu Gheorghe Babeţi, Cosmina Bunea, Dorel Irimiciuc, Samuel Doboş, Brandon Azadejan, Cipriano Ionuţescu, Catherine Zebarth, Cristina Mejia, Georgiana Doboş şi Natasha Swallows, au pus la cale o schemă pentru a frauda creditori şi a obţine bani de la aceştia, prin intermediul unor promisiuni de creditări false de la bănci cu renume din SUA şi din Europa. Aceştia au intrat în posesia unor proprietăţi imobiliare pe care le-au supraevaluat şi au primit banii returnaţi din vânzări prin folosirea de împrumuturi acordate de bănci pe baza acestor informaţii false. ~n aceeaşi perioadă, cei nominalizaţi, în frunte cu Daniel Morar, prin compania D. Contractor Invest, au participat sau au încercat să participe la tranzacţii monetare cu o instituţie financiară, afectând prin acest demers comerţul interstatal sau internaţional cu privire la transferul de proprietate. ~n ceea ce priveşte declaraţiile false faţă de instituţiile financiare, în acelaşi interval luat în calcul de investigatorii americani – iunie 2006 – ianuarie 2007, Daniel Morar şi compania au făcut declaraţii false în cererile de împrumut şi de credit, atât faţă de bănci cât şi faţă de companiile de asigurări. De fapt, Morar şi complicii săi au organizat o schemă de tip “cash back”, în vederea achiziţionării de proprietăţi imobiliare prin împrumuturi ipotecare, prezentând în mod fals veniturile, datoriile ipotecare, sursa avansurilor ce se intenţionau a se plăti precum şi intenţia de a folosi casa asigurată drept reşedinţă principală a cumpărătorului. ~n plus, aceştia ar fi ascuns faţă de instituţiile creditoare, prin reţinerea intenţionată a anexelor ce reflectau plăţile făcute către Daniel Morar, a faptului că o parte din sumele din împrumutul făcut pentru fiecare tranzacţie ajungea în contul acestuia. ~n urma calculului făcut, banii care au intrat, prin mijloace electronice în conturile rădăuţeanului au fost de 1,93 milioane de dolari. Burliuţ a fost reţinut la începutul lunii noiembrie 2012, iar în luna decembrie a anului trecut a fost extrădat autorităţilor americane. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Performanță în prag de centenar la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”. 27 de elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor școlare

”Anul acesta, în prag de centenar, mușatinii și-au depășit recordul la premiile obținute la fazele …