Tuesday , February 27 2024

Burliuţ, condamnat la cinci ani de închisoare în Statele Unite ale Americii

burliut2

Acesta a fost condamnat pentru conspiraţie la comiterea de fraudă ipotecară, el fiind obligat de Tribunalul Districtual din Arizona să înapoieze suma de 222.784 de dolari. Rădăuţeanul a fost extrădat la sfârşitul anului trecut din România în SUA, fiind acuzat că a făcut parte dintr-o reţea care a creat statului american o fraudă ipotecară ce depăşeşte suma de 6,5 milioane de dolari

Rădăuţeanul Daniel Morar zis “Burliuţ” a fost condamnat de Tribunal Districtual al Statelor Unite ale Americii – Districtul Arizona la cinci ani de închisoare, trei ani de eliberare sub supraveghere şi în plus trebuie să înapoieze autorităţilor americane suma de 222.784 de dolari. Morar a pledat vinovat în data de 16 aprilie 2013, pentru conspiraţie la comiterea de fraudă ipotecară. Potrivit documentelor judiciare, începând cu 1 iulie 2006 şi până în ianuarie 2007, Burliuţ împreună cu alţi complici au pus baza unei reţele prin care au creat o fraudă ipotecară de 100 de milioane de doari, una din cele mai mari pagube comise în statul Arizona din Statele Unite ale Americii.
In urmă cu cinci ani, oficialii federali americani au lansat o amplă acţiune naţională împotriva fraudelor ipotecare. Procurorii au vizat cumpărătorii, ofiţerii de credit, precum şi alte persoane implicate în astfel de fraude. Suceveanul Daniel Morar a fost una din cele 36 persoane acuzate în 2008 că ar fi responsabile pentru frauda ipotecară de 100 de milioane de dolari. Cazul a fost investigat de Internal Revenue Service şi de FBI. Până la finalizarea rechizitoriului, Buliuţ părăsise deja Statele Unite ale Americii ajungând înapoi în România, pe numele său fiind emis de autorităţile americane un mandat de arestare în anul 2009. In decembrie 2012, autorităţile federale americane au anunţat că în colaborare cu organele abilitate din România au reuşit să-l reţină şi să-l extrădeze pe Daniel Morar în Arizona. In urma unui acord încheiat cu anchetatorii americani, Burliuţ a recunoscut că el împreună cu mai mulţi indivizi au recrutat mai multe persoane care au depus cereri de împrumuturi fictive. Aceştia minţeau cu privire la valoarea caselor ipotecate, apoi transferau titlul de proprietate de la un cumpărător la altul, astfel reuşind să obţină credite la un preţ umflat. Burliuţ a admis că împreună cu Samuel Doboş, Georgiana Doboş şi Cornel Bizgan au fost implicaţi în 19 astfel de tranzacţii în anul 2006, împrumuturile făcute de ei depăşind suma de 11 milioane de dolari. Morar a mai precizat că banii erau transferaţi într-un cont de afaceri a firmei D. Contractor Invest înfiinţată de el însuşi. Acesta a mai spus că declara la băncă că banii urmează să fie folosiţi pentru reamenajarea unor case, însă aceştia ajungeau de fapt în buzunarele lui. Burliuţ a mai precizat în faţa magistraţilor americani că banii obţinuţi din aceste tranzacţii au fost împărţiţi între toţi cei ce au luat parte la aceste operaţiuni, el admiţând că o parte din veniturile obţinute le-a transferat în conturile din România ale unor rude. Daniel Morar a mai povestit cum că a lucrat împreună cu agentul imobiliar Natasha Swallows şi cu mai mulţi agenţi de la Great American Title şi Capital Title Agency pentru a-i împiedica pe creditori să descopere escrocheria.
Schema prin care Burliuţ şi complicii săi au fraudat statul american
Conform anchetatoriilor americani, Daniel Morar împreună cu Gheorghe Babeţi, Cosmina Bunea, Dorel Irimiciuc, Samuel Doboş, Brandon Azadejan, Cipriano Ionuţescu, Catherine Zebarth, Cristina Mejia, Georgiana Doboş şi Natasha Swallows, au pus la cale o schemă pentru a frauda creditori şi a obţine bani de la aceştia, prin intermediul unor promisiuni de creditări false de la bănci cu renume din SUA şi din Europa. Aceştia au intrat în posesia unor proprietăţi imobiliare pe care le-au supraevaluat şi au primit banii returnaţi din vânzări prin folosirea de împrumuturi acordate de bănci pe baza acestor informaţii false. In aceeaşi perioadă, cei nominalizaţi, în frunte cu Daniel Morar, prin compania D. Contractor Invest, au participat sau au încercat să participe la tranzacţii monetare cu o instituţie financiară, afectând prin acest demers comerţul interstatal sau internaţional cu privire la transferul de proprietate. In ceea ce priveşte declaraţiile false faţă de instituţiile financiare, în acelaşi interval luat în calcul de investigatorii americani – iunie 2006 – ianuarie 2007, Daniel Morar şi compania au făcut declaraţii false în cererile de împrumut şi de credit, atât faţă de bănci cât şi faţă de companiile de asigurări. De fapt, Morar şi complicii săi au organizat o schemă de tip “cash back”, în vederea achiziţionării de proprietăţi imobiliare prin împrumuturi ipotecare, prezentând în mod fals veniturile, datoriile ipotecare, sursa avansurilor ce se intenţionau a se plăti precum şi intenţia de a folosi casa asigurată drept reşedinţă principală a cumpărătorului. In plus, aceştia ar fi ascuns faţă de instituţiile creditoare, prin reţinerea intenţionată a anexelor ce reflectau plăţile făcute către Daniel Morar, a faptului că o parte din sumele din împrumutul făcut pentru fiecare tranzacţie ajungea în contul acestuia. In urma calculului făcut, banii care au intrat, prin mijloace electronice în conturile rădăuţeanului au fost de 1,93 milioane de dolari, bani ce au fost transferaţi în conturile din România ale rudelor sale. Burliuţ a fost reţinut la începutul lunii noiembrie 2012, iar în luna decembrie a anului trecut a fost extrădat autorităţilor americane. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Peste 600 de șoferi amendați de polițiști în cadrul acțiunilor din week-end-ul trecut

În contextul situaţiei operative existente la nivelul judeţului Suceava, în scopul impunerii unui climat de …