Thursday , May 13 2021

Buget cu 5% mai mare în 2021 pentru CJ Suceava față de 2020. Proiectul inițiat de Gheorghe Flutur a fost votat în unanimitate

Consiliul Județean Suceava a aprobat, în ședința extraordinară de miercuri, 14 aprilie, proiectul de hotărâre privind bugetul propriu și al unităților subordonate. „Bugetul pentru acest an este unul curajos, un buget de dezvoltare și dorința mea este să cheltuim acești bani, să intrăm imediat cu acest buget pentru că e totuși aprilie. Și dorim să cheltuim eficient acești bani până la sfârșitul acestui an”, a afirmat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Astfel, bugetul CJ Suceava este, în acest an, în valoare de 616 milioane de lei (circa 126 de milioane de euro) din care 319 milioane de lei, adică 52%, reprezintă cheltuieli de funcționare iar 297 de milioane de lei (peste 60 de milioane de euro), cei mai mulți bani fiind alocați pentru lucrări de modernizare de drumuri județene unde bugetul pentru anul acesta este de 290 de milioane de lei. „Este un buget record pentru drumuri. Aici o pondere mare o are și axa strategică Suceava – Dolhasca și spre zona spre Zaharești – Dărmănești. De asemenea, PNDL-urile, dar Ponderea este foarte mare pentru drumurile județene, ceea ce este firesc, pentru că județul are nevoie de investiții în infrastructură”, a spus președintele CJ Suceava, adăugând că doar pentru axa strategică Dolhasca – Liteni – Suceava – Dărmănești suma alocată este de 121 de milioane de lei. Vor fi făcute investiții în drumurile de legătură cu alte județene, respectiv Panaci – Bilbor (a fost reluată licitația), care va asigura legătura cu viitoarea Autostradă a Unirii, dar și la drumul Mălini – Văleni – Borca. Gheorghe Flutur a mai spus că lucrări vor fi făcute și la drumul de pe Rarău, pe Izvorul Alb, dar și la Grădinița – Coșna, Pleșa, în zona Stulpicani, sau Slătioara – Câmpulung Moldovenesc.

De asemenea, o componentă importantă a fondurilor bugetare pentru anul în curs este destinată susținerii altor cheltuieli de dezvoltare, Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava și Regia Autonomă Aeroportul Internațional Ștefan cel Mare Suceava fiind principalele beneficiare. Președintele CJ Suceava a explicat că pentru Aeroportul „Ștefan cel Mare” se alocă 5,5 milioane de lei, din care 1,7 milioane lei reprezintă costurile pentru finalizarea Terminalului 2. De asemenea, pentru Spitalul Județean se alocă o sumă de aproximativ 8 milioane de lei, urmând ca în a doua etapă să se mai aloce încă 10,8 milioane de lei.

În ceea ce privește alocările pentru unitățile subordonate, proiectul de buget prevede: Muzeul Național al Bucovinei – 15,3 milioane, Centrul Cultural Bucovina – 11,8 milioane lei (buget redus pe fondul diminuării numărului de activități), Biblioteca Bucovinei – 3,7 milioane de lei, ISU – 1,2 milioane de lei (din care se vor achiziționa și 10 panouri de avertizare meteorologică, deși inițial se făcuse referire doar pentru 5), Centrul Militar Județean – 500.000 de lei, învățământul special – 14,9 milioane de lei, Serviciul Salvamont – 1,1 milioane de lei, Direcția de Evidență a Persoanelor – 3 milioane lei și Programul „Laptele și cornul” o sumă de 13,3 milioane de lei.

„Sumele (între capitolele de dezvoltare/investiții și cele de funcționare – n.r.) sunt foarte strânse. În primul rând, noi nu am putut și nu am dorit să prindem în acest buget la capitolul cheltuieli, investițiile pentru care deocamdată aprobăm studiile de fezabilitate. Dar din excedentul pe care îl avem la dispoziție, mai sunt circa 42 de milioane de lei, care anul acesta vor fi adăugați acestui buget. E vorba, printre altele, de cheltuieli la Spitalul Județean … la centrul de oncologie … și la Direcția de Protecție a Copilului. Sunt convins că vor crește valorile pentru dezvoltare. Și dacă vom calcula, vom ajunge cu cheltuielile de dezvoltare undeva la 57% în acest an și diferența de 43% la cheltuieli de funcționare. Aș vrea să vă mai spun câte ceva: e mai mare procentul anul acesta decât anul trecut a cheltuielilor de dezvoltare. Am ținut foarte mult pe capitolul de dezvoltare să alocăm resurse curajoase, pentru că județul are nevoie de dezvoltare. Și dacă mă uit numai la ultimii ani, cred că e o sumă record pe care o avem în acest an la dezvoltare. Și ca procent stăm bine”, a spus președintele CJ Suceava.

Președintele CJ Suceava a explicat că la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului se alocă o sumă de 125,5 milioane lei, care acoperă fondul de salarii până la sfârșitul anului. „Vreau să spun un lucru foarte clar. Nu am nimic cu alte județe pentru că e treaba lor cum își alocă banii. Am prins bani pentru toate lunile, până la sfârșitul anului, pentru drepturile salariale. Poate veți vedea în alte părți că au cheltuieli mai mici, pentru că pe 2 – 3 luni unii nu și-au prins bani pentru salarii. E treaba lor. Și poate că și asta creează o imagine că unii au un buget mai mare pe dezvoltare. Nu am vrut să lăsăm descoperită Direcția pentru Protecția Copilului. Nici anul trecut nu s-a întâmplat și nu va fi nici anul acesta”, a subliniat Gheorghe Flutur.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a salutat aprobarea cu unanimitate de voturi a bugetului județului Suceava pentru anul 2021 și a ținut să remarce că cele mai multe fonduri vor fi alocate pentru cheltuielile de dezvoltare iar asta în condițiile în care bugetul județului pentru acest an este cu 5% mai mare decât cel din 2020.

În același timp el a spus că a discutat cu toți consilierii PNL, PSD și PMP despre modul în care vor fi gestionate cheltuielile de funcționare, „pentru că trebuie să fim în continuare foarte atenți”. „Aduc aminte că la ultima ședință am votat o organigramă prin care am comprimat aparatul propriu al CJ Suceava. Pe de altă parte i-am mutat pe unii în unitatea de implementare pentru centuri ocolitoare, pe zona proiectelor europene. Și voi fi foarte atent la încărcarea la maxim cu atribuțiuni a personalului și nicidecum la mărirea schemelor. Am redus treptat în ultima perioadă aceste scheme pentru că trebuie să alocăm mai mulți bani pentru capitolul de dezvoltare”, a spus Gheorghe Flutur. (D.P.)

 

 

 

 

Vezi si

356 de gradații de merit disponibile pentru personalul din învățământul sucevean

Pentru personalul didactic de predare, conducere, îndrumare și control sunt disponibile 322 de gradații, în …