Thursday , March 28 2024

Bombă cu ceas la vechiul ICAS?

Inginerul silvic Cristinel Constantin Jolobai, fost șef al Ocolului Silvic Experimental Tomnatec, reclamă abuzuri de zeci de miliarde de lei vechi la Stațiunea ICAS (acum INCDS – Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură “Marin Drăcea”, Câmpulung Moldovenesc), ce gestionează OS Tomnatec. Alte reclamații  privesc o sumedenie de abuzuri privind legislația muncii, inclusiv angajarea ca “pădurar de vânătoare” a unui patron de firmă de exploatarea lemnului ce participă în timpul serviciului său de la OS Tomnatec la licitații organizate pentru tăieri în fondul forestier de Direcția Silvică Suceava. De precizat că OS Tomnatec și structurile superioare ale acestuia nu sunt în subordinea Romsilva, cu atât mai puțin a DS Suceava, fiind coordonate de Autoritatea Națională pentru Cercetare Stiințifică și Inovare (ANCSI), organ de specialitate, cu personalitate juridică, aflat în subordinea Ministerului Educației și Cercetării Stiințifice 

icas

Un silvicultor sucevean, până de curând șef de ocol la Ocolul Sivic Tomnatec, aparținând fostului ICAS București, în cadrul căruia OS Tomnatec a fost subunitate, reclamă o sumedenie de nereguli petrecute în structura din care acum nu mai este sigur că face parte, după ce vechiul ICAS și-a schimbat denumirea în Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare în Silvicultură (INCDS)  “Marin Drăcea”.  Inginerul silvic Cristinel Constantin Jolobai a scris un memoriu cuprinzând “nereguli ale conducerii INCDS «Marin Drăcea» și ale Stațiunii de cercetare Câmpulung Moldovenesc din cadrul INCDS”. Structurat pe capitole și subcapitole, acest memoriu propune organelor de cercetare penală să analizeze mai multe aspecte din activitatea structurilor silvice din care Cristinel Constantin Jolobai a făcut parte. O primă categorie o reprezintă “Abuzuri soldate cu pagube aduse INCDS”.  Ar fi vorba despre nerecuperarea unor pagube de peste 33,6 mi­-liarde lei vechi și neluarea de măsuri în cazul persoanelor care se fac vinovate. Cea mai consistentă ar fi o pagubă de 29 miliarde de lei vechi pe o investiție de drumuri auto forestiere, constatată încă din 2010 de Corpul de control al Ministerului Mediului și delegați ai RNP Romsilva București. Atunci s-ar fi alocat fonduri pentru lucrări de reparații de drumuri forestiere, în mod ilegal, din fondurile pentru  regenerare (împăduriri), contrar prevederilor legislației forestiere. O altă pagubă, de 1,2 miliarde lei vechi, constatată de Corpul de control al Regiei Naționale a Pădurilor, vizează achiziții diverse pentru cantoanele silvice fără devize sau referate de achiziții aprobate.

O pagubă de circa 400 de milioane de lei vechi este consemnată în memoriul lui Cristinel Jolobai și vizează constituirea unei pepiniere silvice particulare în fondul forestier de stat pe o suprafață de 0,25 hectare de către fostul șef de district Cristian Ioan Cojocea, care ar fi fost protejat de directorul științific al ICAS, dr. Ovidiu Badea. Concret, în primăvara anului 2013 s-ar fi cosit, pe timpul nopții, vârfurile la puieții de rășinoase.  O asemenea acțiune ar fi fost justificată pentru ca inginerul Cojocea să își facă o nouă pepinieră silvică, mai ales că își dădea la acea vreme doctoratul cu mai sus amintitul doctor inginer Ovidiu Badea, director științific al ICAS la acea vreme. Acuzațiile la adresa lui Cristian Cojocea sunt mai multe, inclusiv cu conotație penală și se pare că de aici i s-a tras lui Cristinel Jolobai problemele de la serviciu.

O altă pagubă, de 3 miliarde de lei vechi, provenită din subevaluări de masă lemnoasă și tăieri ilegale de arbori, în care a fost vizat încă o dată Cristian Cojocea, dar și un anume Cătălin Rătundu, ar fi fost minimalizată prin contribuția șefului de Stațiune de la Câmpulung Moldovenesc, Ionel Popa, care a refuzat să semneze raportul prezentat de șeful de ocolo (Cristinel Jolobai la vremea respectivă – 28.01.2016). Este incriminat în memoriu și un anume Florin Clinovschi, expert tehnic angajat, care a refuzat în totalitate să efectueze în teren măsurătorile dendrometrice la partizile subevaluate ce fac obiectul dosarului penal. Cristian Cojocea a fost la un moment dat suspendat din funcție, dar acum este reangajat în cadrul Bazei Experimentale Tomnatec pe post de inginer la biroul Pază.

In același memoriu se mai arată că, în dezacord cu prevederile legale, s-au refuzat oferte de administrare a unor păduri. Un caz concret îl reprezintă pădurile ce aparțin comunei Vama și care în mod tradițional erau administrate de silvicultorii Ocolului Silvic Experimental Tomnatec din cadrul vechiului ICAS. Deși Primăria Vama ar fi dorit să fie continuată colaborarea veche de atâția ani, INCDS a decis anul trecut predarea suprafețelor de fond forestier ale comunei Vama către o altă structură silvică.

Scoaterea la iveală a acestor aspecte, precum și a altora, a condus la un război total între inginerul silvic Cristinel Constantin Jolobai și INCDS “Marin Drăcea”, unde până de curând ocupa funcția de șef de ocol al Ocolului Silvic Experimental Tomnatec.  Prezentăm pe scurt alte câteva fapte considerate abuzuri, ce țin de legislația muncii – numirea ilegală  a unui anume Nicolaei Străjeriu în funcția de șef de district, cu toate că nu îndeplinea condițiile de promovare, fiindcă nu avea gradul profesional minim corespunzător acestei funcții (era doar pădurar principal, iar nu tehnician silvic gradul III, cum prevede legislația în domeniu); un refuz de desfacere a unui contract de muncă pentru lipsă nemotivată de la serviciu pe o perioadă îndelungată (60 de zile) pentru care directorul Ionel Popa a propus doar o sancțiune administrativă, ba mai mult, i-ar fi sugerat pădurarului Prindii să îl dea în judecată pe Cristinel Jolobai pentru abuz în serviciu, faptă neconfirmată de Parchet; angajarea unei persoane aflată în conflict de interese cu INCDS  – Andrei Saghin, administrator al unei firme de exploatare forestieră – pe postul de “pădurar de vânătoare”, în condițiile în care acesta, cu firma sa, Raresfor SRL, participă la licitații forestiere organizate de Direcția Silvică Suceava, chiar în zilele în care este pontat ca fiind prezent la serviciu la OSE Tomnatec, pe raza căruia firma ce o controlează desfășoară și activități de exploatare de masă lemnoasă.

In acest moment, Cristinel Constantin Jolobai se află “nici în căruță, nici în teleguță”.  După ce a intrat în conflict cu conducerea de la București și de la Câmpulung a Institutului de Cercetări Silvice (ICAS, devenit ulterior INCDS), prin 2015 i-au fost întocmite două seturi de contracte individuale de muncă, pe funcții diferite, într-o suită lipsită de logică. Fiindcă a cerut lămuriri, inginerul silvic s-a văzut practic în afara sistemului, refuzându-i-se, printre altele, accesul în biroul pe care l-a ocupat ani în șir, chiar lăsându-l să înțeleagă că i-a fost desfăcut contractul individual de muncă. Acest demers s-ar fi realizat într-un interval în care Cristinel Jolobai a avut probleme importante de sănătate. Un dosar în acest sens se află pe rol, iar detaliile acestui demers juridic nu sunt încă finalizate. (Neculai ROSCA)

 

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …

2 comments

  1. DNA A UITAT DE ZECILE DE MILIARDE CHELTUITE LA TOMNATIC DE COLEGII DRANCA-TOMESCU?

  2. Exista in acest ecosistem pervers, numit ICAS, niste anomalii care l-au dus foarte jos. Mai jos cum n-a fost niciodata. Un lant trofic foarte activ, care leaga producatorii (de la Ocolul Silvic Tomnatic, dar si de la celelalte – Caransebes, Vidra, Mihaiesti, Lechinta – a se vedea cazul recent relatat de presa -http://gazetadebistrita.ro/padurarul-botoiu-si-taietorul-de-lemne-coman-nu-au-scapat-de-gratii-ca-cluj-le-prelugit-arestul/) de consumatorii de la Bucuresti. In varf stau rapitorii mari – Romica Tomescu, Ovidiu Badea, Anghel Anghel, Serb Cornel, Cristina Ciobanu. Merge ca uns! A se vedea/verifica filiera Cojocia Cristian – Popa Ionel – Badea Ovidiu – Tomescu Romica.