Thursday , April 25 2024

Bolnavii de cancer, pacienți cronici, nu pot fi încă operați la Spitalul Județean

Cazurile de cancer sunt în continuă creștere. In lipsa unor intervenții chirurgicale, starea de sănătate a pacienților se deteriorează mai rapid. Cu aceeași situație se confruntă și bolnavii de inimă. Aceste maladii rămân principalele cauze de deces în rândul sucevenilor

Medicii oncologi suceveni se confruntă în ultima perioadă cu o creștere alarmantă a numărului de bolnavi de cancer, iar peste 100 de persoane mor lunar din cauza acestei maladii. Analizele și testele medicale făcute la timp, pot preveni adevărate tragedii iar faptul că cele mai multe la­boratoare de investigații medicale au fost închise pentru o perioadă lungă de timp, a dus la o adevărată explozie de suceveni diagnosticați cu cancer în ultima lună. Din păcate, numărul medicilor oncologi din județul Suceava continuă să fie foarte mic raportat la numărul de pacienți, care depășesc 13.000 de cazuri. Situația este una deosebit de gravă deoarece atât numărul pacienților noi, cât și numărul deceselor sunt în creștere, iar medicii fac față volumului de muncă cu niște sacrificii extraordinare. Dacă în aceeași perioadă a anului trecut erau peste 11.500 de suceveni diagnosticați cu tumori maligne, acum sunt aproape 13.200 de suceveni care suferă de o formă de cancer. Dacă până acum câțiva ani, cancerul era considerat o boală specifică vârstei a treia, acum sunt și foarte mulți tineri diagnosticați cu această maladie, din datele statistice reieșind că peste 50% dintre pacienții nou-diagnosticați în Suceava, au vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani.

În cadrul Spitalului Județean se derulează Programul Național de Oncologie, iar Casa de Asigurări de Sănătate a decontat pentru acest an, unității spitalicești sucevene, suma de 150.000 de lei, bani destinați tratamentului acestor pacienți. Dar de multe ori, bolnavii de cancer au nevoie și de intervenții chirurgicale, dar pentru că aceștia sunt bolnavi cronici și nu urgențe, nu pot încă beneficia de aceste intervenții la Spitalul Județean Suceava.

O altă maladie care câștigă tot mai mult teren printre suceveni, este hipertensiunea. Astfel, în evidențele medicilor cardiologi sunt peste 90.000 de persoane diagnosticate cu ­hiperten­siune, în timp ce numărul pacienților cu cardiopatie ischemică este de peste  50.000, înregistrându-se astfel o curbă ascendentă față de cazurile din cursul anului 2019. O situație crescătoare se remarcă și la bolile cerebro-vasculare. La sfârșitul anului trecut, în evidențele medicilor specialiști figurau peste 11.000 de pacienți cronici, numărul acestora fiind cu aproape 300 mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului 2018, când erau 9.576 de pacienți, iar la sfârșitul lunii iulie, erau 12.300 de pacienți diagnosticați cu boli cerebro-vasculare.

Cancerul și bolile de inimă rămân în conti­nuare principale cauze de deces în rândul sucevenilor, iar media de vârstă este în continuă scădere. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …