Tuesday , April 23 2024

Bolile de inimă şi cancerul ucid din ce în ce mai mulţi suceveni

Potrivit statisticii DSP, peste 5.600 de suceveni au murit de la începutul anului, 630 de decese fiind înregistrate în cursul lunii trecute. Bolile de inimă au omorât peste 3.500 de persoane în acest an. Tumorile maligne au băgat în mormânt aproape 1.200 de suceveni de la începutul lunii ianuarie 

 lumanari_c [800x600]


Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, principala cauză a deceselor survenite în rândul sucevenilor o reprezintă bolile sistemului circulator. De la începutul acestui an, peste 3.500 de persoane au murit din cauza acestor afecţiuni, dintre care 380 de decese s-au înregistrat în cursul lunii trecute. Cea mai gravă boală a inimii este hipertensiunea, cunoscută şi sub numele de tensiune arterială crescută, care este o boală cronică caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale, aceasta poate provoca atacul de cord sau insuficienţa cardiacă. 26 de suceveni au pierdut lupta cu viaţa în cursul lunii octombrie din cauza hipertensiunii arteriale. O altă formă de boală la fel de periculoasă este arteroscleroza, aceasta este o maladie cardiovasculară caracterizată de formarea la nivelul arterelor mijlocii şi mari de depozite ateromatoase, plăgi de culoare galbenă, ce conţin colesterol, material lipidic şi lipofage, această boală poate provoca infarct miocardic sau accident cerebral. Din cauza bolilor cerebro-vasculare, au murit în cursul lunii trecute 103 suceveni, iar din cauza infarctului miocardic au decedat 50 de persoane.
Din cauza diferitelor forme de cardiopatie ischemică, şi-au pierdut viaţa în luna octombrie a acestui an 89 de persoane. A doua cauză a mortalităţii în rândul sucevenilor este cancerul. Un număr ridicat de decese îl prezintă şi persoanele care au suferit de boli ale aparatului respirator, cea mai gravă formă a bolii o reprezintă astmul bronşic, care este o afecţiune inflamatorie cronică comună a căilor respiratorii caracterizată de crize de respiraţie, cu impresia de sufocare, acumularea de cantităţi mari de toxine în corp. In luna octombrie a acestui an, 112 persoane au murit din cauza cancerului, nouă dintre aceste cazuri fiind din cauza cancerului de traheie, bronhii sau pulmon. Două sucevence au pierdut lupta cu viaţa din cauza cancerului de col uterin în cursul lunii trecute iar 12 suceveni au murit din cauza cancerului de stomac. La aceştia se mai adaugă şapte suceveni care au pierdut lupta cu viaţa din cauza cancerului de prostată.
În octombrie 2015, bolile ficatului, traumatismele, otrăvirile şi afecţiunile pulmonare, urmate de bolile aparatului genito-urinar ocupă celelalte locuri din topul bolilor de care mor sucevenii, mai arată raportul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.
Astfel, locul trei în statistica întocmită de DSP este ocupat de traumatisme şi otrăviri cu 32 de decese. In 23 de cazuri a fost vorba despre diferite tipuri de accidente. Tot în această categorie se află şi cele trei decese survenite prin spânzurare, unul prin înec şi un caz de otrăvire cu o substanţă necunoscută. Pe locul patru în acest clasament se situaează bolile aparatului digestiv cu 25 de decese, dintre care şase au fost cauzate de ciroze şi un singur deces a survenit ca urmare a hepatitei cronicem după care urmează bolile aparatului respirator, cu 22 de decese. Printre afecţiunile respiratorii care au făcut cele mai multe victime în această lună, se numără pneumonia şi bronhopneumopatia obstructivă cronică, cu câte 14, respectiv cinci decese fiecare. Din cauza bolilor infecţioase şi parazitare au murit în luna octombrie 17 persoane, patru decese fiind din cauza tuberculozei. Din totalul de 630 de decese înregistrate în judeţ în cursul lunii trecute, 479 au fost înregistrate la persoanele de 65 de ani şi peste, 143 dintre aceştia decedând în una dintre unităţile spitaliceşti din judeţ. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Angelica Fădor: ”Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești – un eveniment de înaltă ținută”

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a fost prezent, duminică, la Festivalul Național al Ouălor …