Sunday , September 25 2022

Bolile de inimă şi cancerul continuă să fie principalele cauze de deces în rândul sucevenilor

lumanari


Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, principala cauză a deceselor survenite în rândul sucevenilor o reprezintă bolile sistemului circulator. În primele luni ale anului 2015, 1 442 de persoane au murit din cauza acestor afecţiuni. Cea mai gravă boală a inimii este hipertensiunea, cunoscută şi sub numele de tensiune arterială crescută, care este o boală cronică caracte-rizată prin valori crescute ale presiunii arteriale, aceasta poate provoca atacul de cord sau insuficienţa cardiacă. 83 de suceveni au pierdut lupta cu viaţa de la începutul anului, din cauza hipertensiunii arteriale. O altă formă de boală la fel de periculoasă este arteroscleroza, aceasta este o maladie cardiovasculară caracterizată de formarea la nivelul arterelor mijlocii şi mari de depozite ateromatoase, plăgi de culoare galbenă, ce conţin colesterol, material lipidic şi lipofage, această boală poate provoca infarct miocardic sau accident cerebral. Din cauza bolilor cerebro-vasculare, au murit din ianuarie şi până la începutul lunii martie , 252 de suceveni iar din cauza infarctului miocardic au decedat 107 persoane. Din cauza diferitelor forme de cardiopatie ischemică, şi-au pierdut viaţa de la începutul anului, 206 persoane. A doua cauză a mortalităţii în rândul sucevenilor este cancerul. Un număr ridicat de decese îl prezintă şi persoanele care au suferit de boli ale aparatului respirator, cea mai gravă formă a bolii o reprezintă astmul bronşic, care este o afecţiune inflamatorie cronică comună a căilor respiratorii caracterizată de crize de respiraţie, cu impresia de sufocare, acumularea de cantităţi mari de toxine în corp. De la începutul acestui an, 228 de persoane au murit din cauza cancerului, 38 de cazuri fiind din cauza cancerului de traheie, bronhii sau pulmon. Cinci sucevence au pierdut lupta cu viaţa din cauza cancerului de col uterin, iar 20 de suceveni au murit din cauza cancerului de stomac.
Potrivit statisticii, în România mor aproximativ 5.000 de bolnavi lunar, iar în judeţul Suceava aproximativ 560 de persoane pe lună, o cifră extrem de mare comparativ cu restul judeţelor.
În perioada ianuarie-martie 2015, bolile ficatului, traumatismele, otrăvirile şi afecţiunile pulmonare, urmate de bolile aparatului genito-urinar ocupă celelalte locuri din topul bolilor de care mor sucevenii, mai arată raportul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, care precizează că, în acest interval, 1.442 de suceveni au decedat.
Astfel, locul trei în statistica întocmită de DSP este ocupat de bolile aparatului respirator, cu 85 de decese. Printre afecţiunile respiratorii care au făcut cele mai multe victime în cele opt luni ale acestui an se numără pneumonia şi bronhopneumopatia obstructivă cronică, cu câte 39 de decese fiecare. Pe locul patru în topul bolilor care îi omoară pe suceveni se situează bolile digestive, cu 59 de decese, printre care 26 au fost cauzate de ciroze şi trei de hepatite cronice. Pe locul cinci în statistica Direcţiei de Sănătate Publică Suceava se află traumatismele şi otrăvirile, cu 54 de decese în total . Din totalul de 1 442 de decese înregistrate în judeţ în primele luni ale anului, 1 135 au fost înregistrate la persoanele de 65 de ani şi peste. (Cristina RUSTI)

Vezi si

 Șomuz și Foresta și-au împărțit punctele în derbyul local de la Fălticeni

Șomuz și Foresta și-au împărțit punctele în primul derby sucevean din actuala ediție de campionat …