Bolile de inimă şi cancerul continuă să fie principalele cauze de deces în rândul sucevenilor

reportersite
03 august 2015, 22:58

Potrivit statisticii DSP, peste 4.100 de suceveni au murit de la începutul anului. Bolile de inimă au omorât 2.698 de persoane în prima jumătate a anului u tumorile maligne au băgat în mormânt 663 de suceveni de la începutul lunii ianuarie

 lumanare

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, principala cauză a deceselor survenite în rândul sucevenilor o reprezintă bolile sistemului circulator. În prima jumătate a anului 2015, 2.698 de persoane au murit din cauza acestor afecţiuni. Cea mai gravă boală a inimii este hipertensiunea, cunoscută şi sub numele de tensiune arterială crescută, care este o boală cronică caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale, aceasta poate provoca atacul de cord sau insuficienţa cardiacă. 228 de suceveni au pierdut lupta cu viaţa de la începutul anului, din cauza hipertensiunii arteriale. O altă formă de boală la fel de periculoasă este arteroscleroza, aceasta este o maladie cardiovasculară caracterizată de formarea la nivelul arterelor mijlocii şi mari de depozite ateromatoase, plăgi de culoare galbenă, ce conţin colesterol, material lipidic şi lipofage, această boală poate provoca infarct miocardic sau accident cerebral. Din cauza bolilor cerebro-vasculare, au murit din ianuarie, 727 de suceveni, iar din cauza infarctului miocardic au decedat 305 persoane. Din cauza diferitelor forme de cardiopatie ischemică, şi-au pierdut viaţa de la începutul anului, 599 de persoane. A doua cauză a mortalităţii în rândul sucevenilor este cancerul. Un număr ridicat de decese îl prezintă şi persoanele care au suferit de boli ale aparatului respirator, cea mai gravă formă a bolii o reprezintă astmul bronşic, care este o afecţiune inflamatorie cronică comună a căilor respiratorii caracterizată de crize de respiraţie, cu impresia de sufocare, acumularea de cantităţi mari de toxine în corp. In prima jumătate a acestui an, 663 de persoane au murit din cauza cancerului, 118 de cazuri fiind din cauza cancerului de traheie, bronhii sau pulmon. 16 sucevence au pierdut lupta cu viaţa din cauza cancerului de col uterin iar 69 de suceveni au murit din cauza cancerului de stomac.

Potrivit statisticii, în România mor aproximativ 5.000 de bolnavi lunar, iar în judeţul Suceava aproximativ 560 de persoane pe lună, o cifră extrem de mare comparativ cu restul judeţelor.

În perioada ianuarie-iulie 2015, bolile ficatului, traumatismele, otrăvirile şi afecţiunile pulmonare, urmate de bolile aparatului genito-urinar ocupă celelalte locuri din topul bolilor de care mor sucevenii, mai arată raportul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, care precizează că, în acest interval, 798 de suceveni au decedat.

Astfel, locul trei în statistica întocmită de DSP este ocupat de bolile aparatului respirator, cu 214 decese. Printre afecţiunile respiratorii care au făcut cele mai multe victime în aceste luni, se numără pneumonia şi bronhopneumopatia obstructivă cronică, cu câte 96, respectiv 91 de decese fiecare. Pe locul patru în topul bolilor care îi omoară pe suceveni se situează bolile digestive, cu 168 de decese, printre care 75 au fost cauzate de ciroze şi opt de hepatite cronice. Pe locul cinci în statistica Direcţiei de Sănătate Publică Suceava se află traumatismele şi otrăvirile, cu 175 de decese în total . Din totalul de 4.169 de decese înregistrate în judeţ în primele luni ale anului, 3.277 au fost înregistrate la persoanele de 65 de ani şi peste. (Cristina RUSTI)

2 Comentarii pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Ragazzo 04/08/2015 la ora 18:46 -

    In cazul deceselor cauzate de bolile de inima, un cuvant de spus are si bucataria romaneasca, care este gustoasa dar foarte nesanatoasa. Prefer oricand bucataria italiana, care este gustoasa si sanatoasa.

  2. liuta 04/08/2015 la ora 13:49 -

    După 90 s-a inrautațit situația.Până în anii 90 medici din Ardeal sau alte zone ale țării ,care erau repartizați în județul Suceava cum era atunci ,se minunau de vărsta înaintată a sucevenilor mai ales din mediul rural-peste 80 de ani.ACUM STRES-UL ,LIPSA LOCURILOR DE MUNCĂ,sărăcia,nedreptatea,au scăzut media de vărstă în județ.