Thursday , June 13 2024

Blocaj pe piaţa imobiliară din Suceava: proprietarii ţin la preţ, cumpărătorii nu dau mai mulţi bani

Un număr dublu de apartamente faţă de anul trecut au fost retrase anul acesta de la vânzare, din baza de date a agenţiilor imobiliare.  “Nu se mai vinde”, este concluzia generală a operatorilor de pe piaţa imobiliară suceveană, privind oferta de apartamente. Din 480 de apartamente scoase la vânzare în ultima perioadă, s-au vândut în ultimele trei luni doar 66. Obiectiv vă prezintă gama ofertelor actuale de vânzare, pe cartiere şi pe categorii de spaţii locative “la bloc”, funcţie de dimensiuni şi dotări 

oras suceava blocuri [800x600]

Un sondaj telefonic care a avut ca respondenţi nu mai puţin de 480 de suceveni care şi-au înscris ofertele de vânzare ale apartamentelor în baza de date ale agenţiilor imobiliare, relevă faptul că tendinţa pieţei imobiliare din municipiul Suceava în această vară nu este deloc pe măsura aşteptărilor, nici a ofertanţilor, care au scos apartamente la vânzare, dar nici a cumpărătorilor, care nu se înghesuie să facă achiziţii imobiliare. Cei dintâi ţin la preţ, cei din urmă nu sunt dispuşi să ofere suma cerută, astfel încât această vară, apreciază Dinu Ungureanu, patronul agenţiei imobiliare Family, nu se preconizează a fi cea mai fructuoasă în domeniul tranzacţiilor imobiliare în municipiul Suceava. Din cele 480 de apartamente înscrise la vânzare şi care au făcut obiectul sondajului, s-au vândut în ultimele trei luni doar 66, ceea ce înseamnă un procent de 13,75%, în scădere importantă faţă de anul trecut când pentru aceeaşi perioadă s-a efectuat un sondaj ce a cuprins 420 de apartamente, din care s-au vândut 91, ceea ce înseamnă un procentaj al vânzărilor de 21,66%. Fără a se afirma cu certitudine că acest sondaj efectuat de agenţiile imobiliare sucevene este fără cusur din punct de vedere al interpretării statistice, este vizibil faptul că a scăzut apetenţa pentru cumpărarea de apartamente din partea celor care au bani destinaţi acestui scop, fie aceştia “stranieri” cu banii jos, ori doritori să se instaleze într-un apartament la bloc cumpărat cu bani împrumutaţi din bancă, inclusiv prin programe de genul “prima casă”.
“Nu se mai vinde”, este concluzia generală a operatorilor de pe piaţa imobiliară suceveană, împărtăşită şi de către Dinu Ungureanu. “Numai la agenţia noastră, anul acesta, un număr de 32 deţinători de apartamente şi-au retras ofertele de la vânzare, ceea ce înseamnă un procent de 6,7% din numărul total al ofertelor, explicaţia fiind simplă – nu le convine preţul. Este drept că şi anul trecut, procentul retragerilor a fost cam la fel de mare, 35 de apartamente fiind scoase de la vânzare”, a arătat reprezentatul agenţiei imobiliare sucevene.
Dânsul explică şi cauza pentru care vânzările merg mai greu încă de anul trecut, iar tendinţa continuă şi în acest an: “Preţurile cerute au crescut, încă de anul trecut. La aproape 5% din locuinţele scoase la vânzare s-a cerut un preţ mai mare în 2014. Imbucurător este poate faptul că anul acesta doar 2,5% dintre ofertanţi au decis să ceară preţ mai mare decât cel cu care s-au înscris în baza de date a agenţiilor imobiliare”, a spus Ungureanu.
Astfel se face că dacă anul trecut agenţia pe care o conduce Dinu Ungureanu a vândut 110 apartamente în intervalul luat în calcul, anul acesta s-au vândut doar 76 de astfel de locuinţe, preţurile de achiziţie fiind în 2014 mult mai elastice decât în acest an. “Anul trecut, fluctuaţia era mult mai mare în ceea ce priveşte negocierea unei tranzacţii imobiliare. Anul acesta puţini dintre dintre cei care au apartamente de vânzare sunt dispuşi să reducă preţul cerut”, a arătat Dinu Ungureanu. In evidenţa agenţiei “Family” de exemplu, anul acesta ofertanţii au decis să păstreze acelaşi preţ de vânzare în proporţie de 59,6% – 289 de apartamente, în vreme ce, în tot anul 2014, doar 158 de suceveni ce s-au înscris în baza de date a agenţiei au păstrat preţul de vânzare iniţial anunţat, însemnând un procent de 37,6%.
Ca o concluzie, sucevenii care au apartamente de care s-ar putea dispensa nu mai sunt la fel de hotărâţi să le înstrăineze la preţuri mici. Nici cererea nu mai este atât de mare din partea deţinătorilor de bani dispuşi să-i cheltuiască pentru cumpărarea unei locuinţe, mai ales că aceleaşi sume pot fi investite în construirea unei case individuale, unde se poate beneficia de un confort realizat pe măsura aşteptărilor fiecăruia şi, de ce nu, de mai puţini vecini.Tabel imobiliare [800x600]
In tabelul alăturat vă prezentăm şi gama ofertelor de vânzare, pe cartiere şi pe categorii de spaţii locative “la bloc”, funcţie de dimensiuni şi dotări. (Neculai ROSCA)

Vezi si

LUNGU: Harșovschi spunea că nu împarte victoria cu nimeni. Nici înfrângerea să n-o împartă cu nimeni. Din cauza lui s-a pierdut și Consiliul Județean (VIDEO)

”Festivalul democrației” s-a încheiat, trecem la treabă. Așa a început conferința de presă de miercuri …