Friday , December 8 2023

Biserica Ortodoxă Ucraineană apropiată de Rusia a fost interzisă în regiunea Cernăuți

Deputații Consiliului regional Cernăuți au decis pe 16 mai ca activitatea organizațiilor religioase (asociațiilor) care au legături canonice dovedite cu țara agresoare (respectiv Rusia) să fie interzise pe teritoriul regiunii Cernăuți, relatează agenția BucPress.

Consilierii au propus Parlamentului de la Kiev să inițieze proiecte de lege referitoare la legalitatea funcționării organizațiilor religioase care au legături dovedite cu Rusia, astfel încît acestea să fie supuse unei examinări și adoptări urgente. Totodată, Administrația Regională de Stat Cernăuți este îndemnată să efectueze o analiză și să ia măsuri corespunzătoare în ceea ce privește legalitatea utilizării clădirilor de cult și a proprietăților deținute de stat, care au fost transferate în proprietatea organizațiilor religioase ce au legături canonice dovedite cu Federația Rusă.

Decizia a fost susținută de 40 de consilieri regionali, iar doi s-au opus. Ambii consilieri care au votat împotrivă, Mihai Jar și Vasile Onofrei, sînt etnici români din Ținutul Herța. Înainte de vot Vasile Onofrei a subliniat că și în Ucraina biserica este separată de stat, astfel că Consiliul regional nu are competența de a decide asupra activității organizațiilor religioase. „Sînt împotriva Patriarhiei Moscovei, dar sînt în favoarea legii, care trebuie să fie aplicată. Prin urmare, propun respingerea acestei decizii, deoarece consider că este o decizie populistă”, a declarat Onofrei.

Biserica Ortodoxă a Ucrainei, care a devenit autocefală în 2018, îndepărtându-se astfel de orbita Moscovei, este considerată biserica națională, fiind recunoscută și susținută nu doar de clasa politică ucraineană, ci și de o parte a lumii ortodoxe. Atunci, s-a despărțit de Biserica Ortodoxă Ucraineană, care deși în mai 2022 a ieșit de sub tutela oficială a Moscovei, este văzută în continuare ca fiind legată politic de regimul din Rusia.

Conform unui sondaj realizat de către Institutul de Studii Politice și Capital Social, cu sediul la Cernăuți, cam jumătate dintre membrii comunității românești din Ucraina au declarat că frecventează serviciile divine în limba română la Biserica Ortodoxă Ucraineană care s-a subordonat canonic Patriarhiei de la Moscova. Alți 29% dintre respondenți au precizat că sînt creștini, dar nu frecventează servicii divine.

Textul integral pe Sinopsis

Vezi si

„Fii bun, nu doar de Crăciun”, iar Iulius Mall te premiază!

La Iulius Mall Suceava ai parte de o întreagă experiență senzorială, în special în această …