Thursday , April 8 2021

Biserica “Nașterea Maicii Domnului” din Suceava vrea să ridice Turnul Unirii

Turnul, cel mai probabil clopotniță, va fi construit pe terenul aferent parohiei  Biserica_Nasterea_Maicii_Domnului_din_Suceava4

Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, situată în municipiul Suceava, în imediata vecinătate a ­Pala­tului de Justiție, vrea să facă un turn, cel mai probabil clopotniță, pe care să îl numească Turnul Unirii, iar o cerere în acest sens a fost depusă la Primăria Suceava, care, de altfel, a emis un certificat de urbanism în vederea obținerii auto­rizației de construcție. Turnul respectiv se dorește a fi un monument în memoria celor care s-au luptat pentru înfăptuirea Marii Uniri. Intenția cu privire la ridicarea unei clopotnițe în apropierea bisericii respective era vehiculată de mai multă vreme în diverse medii, însă demersul efectiv privitor la construirea unui turn de­dicat Centenarului este relativ nou, cererea oficială fiind adresată luna aceasta, când a fost emis și certificatul de urbanism în vederea obținerii autorizației de construcție (29 ianuarie). Turnul Unirii va fi ridicat pe terenul aferent parohiei „Nașterea Maicii Domnului”.

Terenul respectiv este alcătuit din două parcele: una de 792 mp dată în folosință gratuită de Primărie pentru Arhiepiscopie, respectiv Parhohia „Nașterea Maicii Domnului” și o altă suprafață de teren de 240 mp, aflată inițial în domeniul public al Statului și administrarea Ministerului Justiției, trecută în administrare la Secretariatul de Stat pentru Culte și de acolo mai departe fiind cedată folosința gratuită către Patriarhie, pentru 20 de ani, cu începere din 14.10.2015.

Deocamdată, nu există încă o schiță sau o planșă cu privire la modul în care va arăta turnul respectiv, certificatul de urbanism emis de Primăria Suceava fiind, de altfel, un act de informare pe care Parohia „Nașterea Maicii Domnului” trebuie să îl urmeze în vederea parcurgerii pașilor premergători eliberării unei autorizații de construire. Totuși, procentul de ocupare a terenului este de maximum 40%.

Pe de altă parte, este de menționat că aceeași parohie a solicitat și a primit de la Primărie un certificat de urbanism în vederea obținerii de autorizație de construcție pentru montarea unei bariere pe limita terenului atribuit în folosință. Solicitarea a fost făcută pe fondul unei situații aparte, generată de mașinile parcate prea aproape de lăcașul de cult în timpul oficierii ceremoniilor religioase. Intenția Parohiei este de a pune bariera res­pectivă la intrarea din Aleea Trandafirilor. (D.P.)

Vezi si

Benzi unice pentru transportul public, doar după sosirea la Suceava a încă 15 autobuze electrice

“Suntem blocați, ținuți în loc. Ca să facem acea bandă unică pentru transport public trebuie să …