Saturday , April 20 2024

Biserica `naltata pentru 150 de suflete din Vercicani-Liteni

S\tenii din Vercicani au participat s=mb\t\ la slujba de sfin]ire a Bisericii “Sf=ntul Ilie Tesviteanul”, ridicat\ de c\tre preotul Ionel Vr\jitoru, cu sprijinul considerabil al enoria[ilor din ora[ul Liteni n slujba a `nceput la ora 08.30 [i a fost oficiat\ de ~PS Pimen, al\turi de un impresionant sobor de preo]i [i diaconi n satul Vercicani nu a mai avut p=n\ `n prezent biseric\
 
S=mb\t\, 15 octombrie, a avut loc slujba de sfin]ire a bisericii nou ridicate `n satul Vercicani din localitatea sucevean\ Liteni. Credincio[ii locului au putut participa la acest moment important `ncep=nd cu ora 08.30, slujba fiind oficiat\ de ~nalt Prea Sfin]itul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei [i al R\d\u]ilor.
Biserica are hramul “Sf=ntul Ilie Tesviteanul”, prooroc important al Vechiului Testament, mare f\c\tor de minuni [i aduc\tor de ploi `n vreme de secet\. ~PS Pimen a participat la sfin]irea loca[ului de cult al\turi de un impresionant sobor de preo]i. Acesta a fost un moment important pentru via]a religioas\ a comunit\]ii din Vercicani, dat fiind faptul c\ satul nu a avut niciodat\ `nainte Biseric\. 150 de suflete se vor bucura de acum `nainte de un loca[ `n mijlocul caselor lor [i nu vor mai fi nevoite s\ parcurg\ distan]e lungi pentru a ajunge la cea mai apropiat\ biseric\. Biserica “Sf=ntul Ilie Tesviteanul” a fost ridicat\ la ini]iativa preotului Ionel Vr\jitoru, cu sprijinul considerabil al enoria[ilor din ora[ul Liteni.
Satul Vercicani este o a[ezare moldoveneasc\ str\veche, men]ionat\ `nc\ de pe vremea lui {tefan cel Mare. ~n timpul domniei acestuia, la data de 20 septembrie 1479, satul apare `n documentele vremii din cauza faptului c\ {tefan cel Mare l-a oferit Mitropoliei Sucevei, primind `n schimb “satul Jicovul de Jos, cu satmori [i vam\”. Mai mult, `n sat exist\ o f=nt=n\ construit\ de `nsu[i domnitorul {tefan cel Mare, `n timpul campaniilor militare de pe Siret din anul 1457. Aceast\ f=nt=n\ a fost restaurat\ cu ajutorul primarului ora[ului Liteni, Tomi]\ Onisii.

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …

No comments

  1. Numai minciuni! Pe ce planeta traiesti! Se pare ca e din familia popii Pintilie !

  2. Lui popa Pintilie cam ii fug ochii dupa femei!

  3. Ia mergeti in fosta parohie a popii Pintilie si intrebati de acesta! Sau intrebati-l pe el! Daca era un preot bun nu ajungea unde este sau ce este!

  4. Eu nu stiu cum exista astfel de popi ca Pintilie! Doar Dumnezeu mai tine Biserica!

  5. Ia utati-va la popa Pintilie sa vedeti ce fata de vagabond are! Aveti grija la spovedit ca-i cam place femeia altuia
    ! A umblat prin sat la cerut bani inainte de sfintire! ce-a facut cu ei?!

  6. Mai asa zisul ‘Victor’ nu ti-e rusine sa zici asemenea minciuni.Se vede clar ca faci parte din familia preotului Pintilie Vasile, dar lumea stie adevarul.De ce n-ai spus ca Biserica a fost facuta de Pintilie pana la urma ca asta trebuia sa mai zici! De ce n-ai spus ca Pintilie a fost trimis disciplinar la aceasta parohie ptr ca a fost despartit de sotie si s-a casatorit cu BONA care avea grija de copii! De ce n-ai spus ca acest preot face naveta din Pascani, ceea ce nu e normal! Preotul trebuie sa stea in parohie! Rusine sa-ti fie! Pentru adevar intrebati lumea din Vercicani si din Liteni si pe popa Vrajitoru! Parlitul asta de Pintilie pe spatele popii Vrajitoru a fost premiat! Asa-i cand iei de-a gata o parohie!

  7. As vrea să adaug câteva precizări, deoarece informaţiile prezentate sunt eronate. Parohia Vercicani este înfiinţată încă din anul 2006, având statutul de parohie misionară, fiind condusă de la început de către preotul paroh Vasile Pintilie. Începând încă din anul înfiinţării, preotul Ionel Vrăjitoru nu a mai avut nicio legătură cu parohia anterior menţionată, iar sfinţirea bisericii Sf. Ilie nu a fost organizată de către acesta, ci de preotul paroh. Atât lucrările interioare, cât şi cele exterioare au fost finalizate în proporţie de 50 la sută prin strădania preotului paroh.