Tuesday , May 7 2024

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Ilisesti a ajuns o ruina

Primele lucr\ri de renovare au fost f\cute din banii aduna]i de la enoria[i prin dona]ii [i v=nzarea lum=n\rilor n biserica-monument, care a fost sfin]it\ `n timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat,  este singura din ]ar\ care era la turn sculptate semnele zodiacale n “Am alocat c=t am putut `ns\ pentru consolidarea bisericii monument nici `ntreg bugetul pe care `l avem pentru un an nu ar ajunge”, spune primarul din Ili[e[ti n

Un monument uitat, gata s\ devin\ ruin\ este Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din comuna sucevean\ Ili[e[ti.  Doar fondurile europene mai pot sc\pa de la pr\bu[ire l\ca[ul care este inclus pe lista monumentelor istorice din anul 2004. Primele lucr\ri de renovare au fost f\cute din banii aduna]i de la enoria[i prin dona]ii [i v=nzarea lum=n\rilor.
Cu toat\ „înc\p\]=narea” de a r\mâne în picioare, l\ca[ul de cult se transform\ încet – încet într-un morman de ruine. Geamuri sparte, trepte rupte, u[a de la intrarea principal\ baricadat\ cu scânduri b\tute în cuie [i un lac\t ruginit, tencuiala c\zut\, crenelul care a capitulat [i el sub povara vremii sunt doar câteva detalii ce alc\tuiesc un tablou sinistru pe care orice privitor îl poate constata în momentul de fa]\. Mai pu]in cei îndrept\]i]i s\ rezolve problema restaur\rii acestui monument istoric. Nu se [tie dac\ în condi]iile actuale mai apuc\ 2012 sau cine [tie ce alt termen la care guvernan]ii se vor îndura de ea. Biserica a fost `nchis\ de aproape 20 de ani, iar preotul ortodox, D\nu] Popovici  sluje[te în fosta biseric\ evanghelic\, aceasta din urm\ fiind construit\ în 1901 de comunitatea german\ din Ili[e[ti, ai c\rei membri au emigrat în Germania în 1940. Decizia de a oficia slujbe `n acest l\ca[ de cult a fost luat\ din cauza pericolului de pr\bu[ire a pere]ilor bisericii fostei biserici Ili[e[ti. În momentul de fa]\ se na[te ideea unei interven]ii de urgen]\, prin care s\ se salveze ce se mai poate, dat fiind c\, în unele cazuri, starea de degradare este aproape ireversibilă. Biserica este singura din ]ar\ care era la turn sculptate  semnele zodiacale.

Scurt istoric
Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Ili[e[ti este o biseric\ ortodox\ ctitorit\ între anii 1709-1714 de marele medelnicer Iona[cu Is\cescu.  Ctitoria a func]ionat ca m\n\stire de c\lug\ri pân\ în 1783, când aceasta a fost desfiin]at\ de austrieci, iar biserica m\n\stirii a devenit biseric\ parohial\. În anul 1709, marele medelnicer Iona[cu Is\cescu [i so]ia sa, Alexandra, au început construc]ia unei a[ez\mânt monahal la Ili[e[ti. Din cauza r\zboiului ruso-tuc din 1710-1711, construc]ia bisericii s-a prelungit, iar l\ca[ul de cult a fost sfin]it abia la 20 iunie 1714, în timpul domniei lui    Nicolae Mavrocordat (1711-1716). Biserica are o pisanie cu urm\torul text, în limba român\ cu caractere chirilice: “Cu vrearea tat\lui [i cu agiutoriul fiiului [i cu s\vâr[irea sfântului duh ziditu-s-a aceasta sfânt\ [i de via]\ d\t\toare m\n\stire de d(u)m(nea)lui Iona[co Is\cescul biv vel medelnicer cu giupâneasa d(u)m(i)sale Alicsandra va dni Io Niculai Alexandru Voevod, leat 7222 iuni(e) 20″.
Ctitorul Iona[cu Is\cescu [i-a încredin]at mo[iile înc\ din 21 iunie 1714 M\n\stirii Ili[e[ti. La 22 mai 1716, el a cump\rat mo[ia B\l\ceana, pe care a donat-o aceleia[i m\n\stiri. Biserica a fost înnoit\ în jurul anului 1778 de arhimandritul Meletie. M\n\stirea Ili[e[ti a fost desfiin]at\ de austrieci în 1783, iar biserica m\n\stirii a devenit biseric\ parohial]. Icoanele de pe catapeteasma bisericii au fost pictate în 1867 de renumitul pictor  Epaminoda Bucevschi, proasp\t absolvent de studii teologice.  În curtea bisericii se afl\ un turn de poart\, având la primul etaj o clopotni]\ Este singura biseric\ din sud-estul Europei care are turnul `ngem\nat.
Înc\ din  anul 2009, arhitectul Viorel Blanaru, consilier pe probleme de monumente la Direc]ia de Cultur\, Culte [i Patrimoniu Na]ional a jude]ului Suceava, a atras aten]ia asupra situa]iei dramatice a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Ili[e[ti, ale c\rei pere]i erau puternic fisura]i. „Aceasta este singura biseric\ cu dou\ turle,care, în urm\torii 2-3 ani,, s-ar putea pr\bu[i. Este sprijinit\ în interior cu  stâlpi, care sus]in diverse elemente, dar, a[a cum se vede din exterior, este rupt\” , a mai spus Viorel Bl\naru.
Biserica reprezint\ o raritate între bisericile din zona Moldovei prin adaptarea, în spiritul caracteristic al arhitecturii moldovene[ti tradi]ionale, a tipului de plan muntenesc cu dou\ turle pe pronaos, ca la biserica M\n\stirii Dealu. Biserica fostei m\n\stiri Ili[e[ti are plan triconc [i trei turle: o turl\ deasupra naosului [i dou\ turle deasupra pronaosului. Cele dou\ turle aflate deasupra pronaosului sunt foarte apropiate [i au acela[i acoperi[.
Preotul paroh, D\nu] Popovici ne-a declarat c\ din anul 2002 a fost trimis ca preot la Ili[e[ti, iar un an mai t=rziu a fost numit preot paroh. El a afirmat  a `nceput `n 2006 un proiect de “Restaurare-Consolidare a bisericii-monument Ili[e[ti”, iar firma agreat\ de Ministerul Culturii pentru lucr\ri a fost Restaco. “~n 2006 au fost alocat\ de la Ministerul Culturii suma de 3 miliarde de lei [i au fost demarate lucr\rile de consolidare [i restaurare a turnului . Restauratorii au lucrat efectiv `n 2006 [i c=teva luni `n 2007. Nu au mai fost fot alocate fonduri [i nu s-a mai continuat lucrare. Consiliul Local a alocat sume, dar nu foarte mari, c=te 100 [i 200 de milioane de lei vechi p=n\ prin 2008 `ns\, banii sunt total insuficien]i pentru efectuarea unor lucr\ri de amploarea celor de la biserica-monument, iar ulterior au mai fost aloca]i bani pentru pictarea actualului l\ca[ de cult unde se oficiaz\ slujbe.  Restaurarea bisericii –monument am `nceput-o imediat dup\ ce am ajuns eu la Ili[e[ti cu banii aduna]i din dona]iile credincio[ilor. Foarte, foarte pu]in fa]\ de ceea ce este nevoie. Am ca prioritatea restaurarea acestui monumnet, dar trebuie bani. Posibil un proiect european s\ ne salveze”,ne-a mai spus preotul paroh.
La r=ndul lor, s\tenii se uit\ cu durere la biserica care nu mai este de c=]iva ani buni dec=t o ruin\. Structura de rezisten]\ a l\ca[ului de cult a fost [i mai mult afectat\ odat\ cu efectuarea lucr\rilor de infrastructur\ la drumul care leag\ Suceava de Gura Humorului.
Preotul C\t\lin Axinte,consilier economic `n cadrul Arhiepiscopiei Sucevei [i R\d\u]ilor sus]ine la r=ndul s\u, c\ Ministerul Culturii nu a alocat niciun leu pentru consolidarea [i renovarea bisericilor din jude] nici anul trecut [i nici pentru acest an. “Este dureros `ns\ singura solu]ie este alocarea de fonduri. Sunt multe monumente care trebuie salvate de la ruin\ [i este un semnal de alarm\ nu numai pentru noi ci [i pentru cei care ne conudc”, a spus consilierul economic.
Primarul comunei Ili[e[ti, Paraschiva Savu, sus]ine c\ bugetul de care dispune administra]ia local\ este total insuficinet [i pentru  efectuarea unor lucr\ri care sunt `n competen]a Prim\riei .  “ Noi am vrea s\ facem mult mai multe dar nu avem fonduri. Am alocat c=t am putut `ns\ pentru consolidarea bisericii monument nici `ntreg bugetul pe care `l avem pentru un an nu ar ajunge”, ne-a spus edilul localit\]ii.Cristina SCOR}ARIU

Vezi si

”Argumentele tăcute” ale Învierii lui Hristos – Pastorala ÎPS Părinte Calinic la Praznicul Învierii Domnului – 2024

PREACUVIOSULUI CIN MONAHAL, PREACUCERNICULUI CLER, ȘI DREPTMĂRITORILOR CREȘTINI DIN ARHIEPISCOPIA SUCEVEI ȘI RĂDĂUȚILOR Har, pace și …