Sunday , September 8 2024

Biroul Avocatului Poporului din Suceava – cel mai slab din țară

Există o excepție, o structură similară de la Slobozia – Ialomița. In cinci ani, conform statisticii publicate pe site-ul oficial al Avocatului Poporului, biroul teritorial Suceava, care are în responsabilitate și județul Botoșani,  a punctat 5 sesizări din oficiu, a efectuat câte o anchetă în 2012 și 2013, nu are niciun caz rezolvat, iar în ceea ce privește acțiunile, acestea au fost în număr de 4, toate concentrate în 2012, în județul Botoșani 

 avocatul poporului

Conform site-ului oficial al instituției Avocatul Poporului – www.avp.ro, Biroul teritorial al Avocatului Poporului din Suceava, ce are în responsabilitate și județul Botoșani, este cel mai lipsit de responsabilități, dacă scoatem din calcul Biroul teritorial al Avocatului Poporului din Slobozia, județul Ialomița, care nici măcar nu a apucat să se racordeze la site-ul mai sus amintit.

In România funcționează în total 15 birouri teritoriale ale Avocatului Poporului, care deservesc fiecare două sau mai multe județe. La această instituție se adresează persoanele care nu își găsesc rezolvarea ­pro­blemelor în altă parte,  această instituție prezumându-se a fi pentru oamenii obișnuiți o ultimă șansă de a-și obține dreptatea în fața organismelor statului. Ce șanse au, în județul Suceava, cetățenii obișnuiți să valorifice această ultimă cale de atac, în contrapondere cu sistemul administrativ ori cel de justiție, rezultă dintr-o statistică publicată chiar pe pagina de internet a instituției Avocatul Poporului.

Biroul Teritorial al Avocatului Poporului Suceava apare pe pagina de internet mai sus a­mintită ca cea mai lipsită de activitate structură teritorială din toată România, cu precizarea că biroul regional al Avocatului Poporului din Slobozia, județul Ialomița, nu și-a clarificat încă modul în care să obțină o conexiune rezonabilă la site-ul oficial al structurii centrale.

De fapt, potrivit datelor transmise structurii centrale, Biroul Avocatului Poporului Suceava, care are în responsabilitate și județul Botoșani, a înregistrat 5 sesizări din oficiu, începând din 2012, a efectuat câte o anchetă în 2012 și 2013, nu are niciun caz rezolvat, iar în ceea ce privește acțiunile, acestea au fost în număr de 4, toate concentrate în 2012, în județul Botoșani. De menționat că “acțiunile”, în terminologia folosită de Avocatul Poporului, înseamnă prezențe ale angajaților acestei structuri plătite din banii publici la felurite manifestări de promovare, unde să caute a da răspunsuri la întrebările participanților. Ar putea exista o scuză de genul “nu am avut timp să postăm toate activitățile pe care le-am efectuat”. Dar aceasta nu este valabilă în condițiile în care structuri similare din alte zone ale țării și-au declarat activitatea în mod public, pe aceeași pagină de internet a Avocatului Poporului, chiar și pentru anul 2016. Cel mai aproape de noi este Biroul teritorial din Iași, unde facem o trecere în revistă mai extinsă a activității Avocatului Poporului, pe ultimii 5 ani. Astfel, în ceea ce privește sesizările din oficiu, acestea au fost de 22 în 2012, 8 în 2013, 8 în 2014, 9 în 2015 și 9 în 2016. In 2012 au fost 7 anchete, în 2013 – 7, în 2014 – 10, în 2015 – 14. Cazuri rezolvate au fost în 2012 – 28, 2013 – 15, 2014 – 11, 2015 – 7, 2014 – 4. Dar poate că nu neapărat trebuie să se raporteze Biroul regional al Avocatului Poporului din Suceava la cel din capitala istorică a Moldovei. Avem însă exemplul de la Bacău, un alt birou teritorial al Avocatului Poporului din regiunea Moldova. Conform datelor publice, în intervalul 2012 – 2015 au fost înregistrate aici 3 sesizări oficiale, au fost efectuate 9 anchete, s-a rezolvat un caz și au fost organizate 4 acțiuni. Nu e mult, dar e mult mai mult decât la Suceava.

Un al patrulea birou teritorial al Avocatului Poporului din regiunea Moldova a fost foarte aglomerat, cel puțin conform datelor postate oficial pe site-ul www.avp.ro. Din 2012 până în prezent s-au înregistrat 3 sesizări din oficiu; 21 de anchete; 20 de cazuri rezolvate și s-au întreprins 51 de acțiuni.

De precizat că pentru Biroul teritorial Timiș al Avocatului Poporului nu este postată decât o singură informație, referitoare la o anumită acțiune, fără detalii. Dar puțin mai sus, pe harta vestică a țării, biroul teritorial omolog din Oradea prezintă cum din 2012 și până în prezent s-a sesizat din oficiu în 4 cazuri, a efectuat anchete în 5 cazuri, a avut 38 de cazuri rezolvate, dar nu a participat la nicio acțiune de promovare a activității proprii.

Biroul teritorial Târgu Mureș al Avocatului Poporului a avut din 2012, de când s-a înregistrat pe site-ul structurii centrale, 9 sesizări din oficiu, 11 anchete, 13 cazuri rezolvate și 99 de acțiuni de promovare.

In Alba, structura teritorială a Avocatului Poporului a înregistrat începând cu anul 2012 un număr de 3 sesizări din oficiu, 16 anchete proprii, au fost rezolvate 59 de cazuri și s-au efectuat în același interval 42 de acțiuni de promovare a activității instituției.

La biroul teritorial Brașov, structura Avoca­tului Poporului a înregistrat în același interval 12 sesizări din oficiu, au fost efectuate 20 de anchete proprii, au fost rezolvate 16 cazuri și au fost efectuate 12 acțiuni de promovare. Biroul teritorial Cluj a făcut publice  15 cazuri rezolvate.

Cele mai multe apeluri la instituția Avocatul Poporului se regăsesc în partea de sud a țării, în Dobrogea, Muntenia și Oltenia (cu excepția zonei Ialomița – Călărași, unde nu există nicio statistică publicată oficial pe site-ul instituției, n.r.)

Astfel, Biroul regional al Avocatului Poporului Constanța a înregistrat 14 sesizări din oficiu, în intervalul 2012 – 2016; 34 de anchete; 208 (!) cazuri rezolvate și 8 acțiuni de promovare.

La Biroul teritorial Craiova al Avocatului Poporului s-au înregistrat în același interval 19 sesizări din oficiu; 21 de anchete; 41 de cazuri rezolvate și 4 acțiuni de promovare.

La Pitești, biroul teritorial a înregistrat în intervalul deja amintit 2 sesizări din oficiu; 6 anchete; 40 de cazuri rezolvate. In ceea ce privește acțiunile la care reprezentanții structurii Avocatul Poporului au fost prezenți începând cu 2012, acestea au fost în număr de 90.

In cele din urmă, arătăm că la Biroul teriorial al Avocatului Poporului din Prahova s-au înre­gistrat, din anul 2012 și până în prezent, conform situației publicate pe site-ul instituției, un număr de 6 sesizări din oficiu; 20 de anchete; au fost rezolvate 80 de cazuri și s-au efectuat  32 de acțiuni de promovare a activității Avocatului Poporului.

Concluzia firească este că, dacă pagina de internet a Avocatului Poporului oglindește în mod real activitatea realizată de funcționarii plătiți din bani publici la nivelul Biroului teritorial Suceava, aceștia ar fi bine să își predea acreditările către colegii lor din alte structuri ­te­ritoriale, iar ceea ce este și mai important, sucevenii să își ia gândul că vor putea vreodată rezolva vreo problemă, oricât de mică ar fi aceasta, prin intermediul acestei instituții. (Ne­culai ROSCA)

Vezi si

Din nou, o mulțime de bețivi depistați la volan pe drumurile din Suceava

Sâmbătă, 7 septembrie 2024, polițiștii suceveni au depistat mai mulți șoferi  conducând sub influența băuturilor …

2 comments

  1. Cu personalul de la Suceava ,care a fost pus pe nepotism,fiica unui procuror si inca cineva ,ce sa mai discutam.DAR SALARIUL L-AU LUAT PE NEACTIVITATE????SI INCA CE SALAR ,CA MAI TOATE DIN JUSTIȚIE!!!

  2. Bună ziua,

    Pentru corecta informare a opiniei publice, în legătura cu activitatea Birourilor teritoriale ale Instituției Avocatul Poporului, VĂ RECOMANDĂM SĂ STUDIAȚI RAPOARTELE ANUALE ALE INSTITUȚIEI, întrucât secțiunea alocată activității birourilor teritoriale nu este actualizată.

    http://www.avp.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=174&lang=ro-ro
    Expert Doina Sîrghie
    B.T. Bacău