Friday , April 26 2024

Bioenergy cere urgent 19,6 milioane de lei, altfel, de miercurea viitoare vom avea şi mai puţină căldură în case

  „Având în vedere că rezerva de biomasă este mică şi nu ne-au fost achitate sumele datorate, am cerut ca până în 13 ianuarie să achite integral suma de 19,6 milioane de lei. In caz contrar, din 14 ianuarie urmează să aplicăm reducerea cu încă 30% a energiei termice livrate, iar Termica SA se face deplin răspunzătoare şi acest lucru afectează grav beneficiarii noştri, adică cetăţenii Sucevei în plină iarnă”, a declarat directorul societăţii Bioenergy Suceava SRL, Vasile Ilie  

calorifere [800x600]


Incepând de miercuri, 14 ianuarie, căldura furnizată în sistem centralizat către locuinţele din municipiul Suceava ar putea fi redusă cu 30% dacă Termica SA Suceava – distribuitorul de agent termic – nu achită la Bioenergy Suceava SRL – producătorul de energie termică – facturile restante de 18,4 milioane de lei şi penalităţi de 1,2 milioane de lei.
Directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie, a declarat, ieri, că a avut discuţii la Primărie şi a transmis, oficial, somaţia de plată a creanţei de 19,6 milioane de lei la Termica SA, dar şi spre ştiinţa celor doi administratori judiciari ai societăţii şi a Primăriei. Vasile Ilie a explicat că este vorba despre suma de bani care reprezintă facturile neachitate până la data de 31 decembrie.
„Având în vedere faptul că rezerva de biomasă este mică şi nu ne-au fost achitate sumele datorate, am cerut ca până în 13 ianuarie să achite integral suma de 19,6 milioane de lei. In caz contrar, din 14 ianuarie urmează să aplicăm reducerea cu încă 30 la sută a energiei termice livrate, fapt de care Termica SA se face deplin răspunzătoare iar acest lucru afectează grav beneficiarii noştri, adică cetăţenii municipiului Suceava în plină iarnă”, a declarat Vasile Ilie.
El a explicat că s-a ajuns într-un blocaj financiar din cauza Termica SA care nu şi-a achitat facturile către producător şi nici nu a respectat înţelegerile privind plata unui cuantum din încasări. Practic, producătorul de energie termică nu are posibilitatea să achiziţioneze combustibil pentru funcţionarea centralei care nu mai funcţionează la capacitatea maximă.
Cu toate că în preajma Crăciunului şi la Revelion s-a revenit la funcţionarea cu trei cazane a centralei, după ce Bioenergy oprise în decembrie un cazan, cele trei cazane nu au produs şi furnizat energie termică la întreaga capacitate. Vasile Ilie a precizat, răspunzând unei întrebări în acest sens, că din data de 14 ianuarie se va reveni la funcţionarea pe două cazane, dacă Termica nu achită restanţa pe care o datorează.
El a reamintit că în noiembrie şi decembrie, Bioenergy a dat 12 milioane de lei pentru achiziţionarea de biomasă pentru funcţionarea centralei, iar Termica SA a achitat doar 0,6 milioane de lei. „Nu putem înţelege cum noi vindem energia termică la cel mai ieftin preţ din ţară iar Termica nu plăteşte nici măcar jumătate”, a mai spus Vasile Ilie. Bioenergy furnizează energie termică la preţul de 116 lei gigacaloria, fără TVA.
Reamintim că Termica SA, aparţinând Consiliului Local, este în insolvenţă şi în administrare specială, având mari datorii faţă de producătorul de energie termică, De asemenea, Bioenergy a mai închis centrala în luna octombrie timp de zece zile, iar la începutul lui decembrie a funcţionat pentru o perioadă la 60% din capacitate, din cauză datoriilor la furnizorii de biomasă care nu mai voiau să dea masa lemnoasă. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …