Wednesday , May 22 2024

Bilanțul la două luni al transportului public din Suceava arată creșteri ale numărului de călători

Numărul de călători cu mijloacele de transport public a crescut semnificativ în municipiul Suceava, în primele două luni ale anului în curs, comparativ cu primele două luni ale anului trecut. Un bilanț prezentat în acest sens de viceprimarul Lucian Harșovschi la conferința de presă de miercuri arată o legătură între această tendința – care ar fi început de la finalul anului trecut – de implementarea sistemului de e-Ticketing și, de asemenea, de utilizarea autobuzelor electrice de o manieră aproape exclusivă în oraș.

În primele două luni ale acestui an s-au înregistrat 2.553.259 de călătorii cu transportul public în comun. „În primele două luni ale acestui an, au fost încasări totale de 4.088.395 lei – o creștere de 29% față de aceeași perioadă a anului trecut, respectiv ianuarie și februarie 2022 – și s-au înregistrat creșteri și în ceea ce privește achiziționarea abonamentelor: 9.119 eliberate anul acesta în ianuarie și februarie, spre deosebire de 6.051 în aceleași luni ale anului 2022, însemnând o creștere de 34%”, a spus Lucian Harșovschi. El a specificat și faptul că a crescut și numărul abonamentelor cu reducere: pentru elevi cu 52% – de la 5.540 în ianuarie și februarie 2022, la 11.572 în 2023 – iar în cazul studenților a fost o creștere cu 32% – de la 241 în ianuarie și februarie 2022, la 356 în primele două luni ale acestui an – pentru ca în cazul pensionarilor creșterea să fie cu 39% – de la 3988 în ianuarie și februarie 2022, la 6516 în primele două luni ale lui 2023.

Prețul abonamentelor cu mijloacele de transport în comun operate de SC TPL SA Suceava este mai mic decât în alte orașe din țară și că tot mai mulți suceveni folosesc facilitatea de a-și prelungi online abonamentele sau de a achiziționa abonamente exclusiv electronice (fără card de transport), din aplicația mobilă. „Titlurile achiziționate și activate din aplicația mobilă au avantajul că nu este necesară validarea la validatoarele din mijloacele de transport. Aplicația mobilă Suceava Pass are 6.711 utilizatori iar numărul lor este în creștere. Au fost eliberate 69.323 de carduri de transport. Recomandăm folosirea aplicației de către cei care au telefoane ce permit descărcarea aplicației (Android și iOS) și a cardurilor nominale, deoarece acestea prezintă o serie de avantaje, cum ar fi abonamentele la preț mai mic, recuperarea banilor din portofelul electronic sau reactivarea titlurilor de călătorie active în cazul pierderii cardului etc”, a spus Lucian Harșovschi.

De asemenea, potrivit celor specificate de viceprimar, tot mai mulți călători au trecut de la biletele luate de la taxatoare sau șoferi (în cazul microbuzelor) la abonamente, portofel electronic și titluri de călătorie achiziționate și activate în aplicația mobilă SuceavaPass. Întrebat cu privire la rolul pe care îl mai au taxatoarele, Lucian Harșovschi a răspuns că acestea lucrează doar până la ora 17:00, program de opt ore pe mijloacele de transport în comun – de altfel, o rezervă de zece autobuze cu motorizare Diesel încă mai este păstrată la TPL – iar dacă va dori cineva să cumpere bilet în afara programului taxatoarelor, atunci va putea cere de la șofer, prețul fiind de 5 lei. (D.P.)

Vezi si

Flutur: ”Noi, liberalii, am scos din praf și din izolare Vatra Dornei”

Președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a fost prezent din nou la Vatra Dornei, de data …