Friday , March 29 2024

Bilanțul activității parlamentare din acest an a deputatului PSD Maricela Cobuz

Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a prezentat, ieri, un raport privind activitatea sa în prima sesiune parlamentară a acestui an. Conform parlamentarului social – democrat sucevean, aceasta a constat în inițierea mai multor proiecte legislative, prezența la dezbaterile și voturile legislative din plenul Camerei Deputaților, activitatea în Comisia pentru sănătate și familie, participarea la grupuri de lucru cu dezbateri pe teme de importanță actuală.maricela cobuz

Din punct de vedere statistic, activitatea parlamentară constă în 79 de propuneri legislative inițiate, dintre care 7 au fost promulgate legi, 30 luări de cuvânt, 26 de declarații politice, 5 interpelări și o întrebare.

Printre propunerile legislative inițiate anul acesta de deputatul Maricela Cobuz, amintim: Proiectul de lege privind Legea muntelui, Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană, Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare, spălare și prelucrare primară a lânii în zona montană, Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de sacrificare a animalelor în zona montană, Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea stânelor montane, Proiectul de Lege pentru aprobarea Programului de încurajare a investițiilor din zona montană și Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare și prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure și plantelor medicinale în zona montană. Aceste legi vor sprijini cetățenii care locuiesc în zonele montane, inclusiv cei din județul Suceava, contribuind la creșterea locurilor de muncă, va asigura creșterea nivelului de trai în zona montană, reducerea abandonului activităților agricole, va reduce exodul din mediul rural, va încuraja generația tânără să se implice în activități agricole montane.

„Pe domeniul sănătății cele mai importante legi care au fost dezbătute anul acesta au avut în vedere finanțarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și imunologie “Cantacuzino“, înseminarea artificială umană și sporirea natalității, drepturile pacienților și a persoanelor cu dizabilități, combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

La sfârșitul lunii februarie, am adresat o interpelare ministrului sănătății cu privire la dotarea cu echipamente de imagistică de tip Rezonanță Magnetică Nucleară a Spitalului Județean Suceava. Aparatul RMN a ajuns în dotarea spitalului județean la începutul lunii iunie a acestui an și a fost utilizat începând cu data de 1 iulie.

Pe data de 20 martie 2018, am susținut în ședinta de Plen a Camerei Deputaților proiectul de lege, inițiat personal, pentru modificarea și completarea Legii Nr.1/2011 a Educației Naționale prin care se introduce în curricula învățământului preșcolar, primar și gimnazial orele de Nutriție și educație nutrițională. ­Propu­nerea legislativă a fost adoptată de către deputați cu 231 de voturi pentru, iar în momentul de față se află în comisile de specialitate din Senat.

În luna aprilie, sub egida Centenarului Marii Unirii de la 1918 am participat la acțiunile de împădurire din județul Suceava, acțiuni la care au participat mai mulți voluntari care au conștientizat importanța acestui eveniment.

În data de 25 mai 2018 am participat la cea de a treia etapă a proiectului ”Descoperă și Cunoaște România”, care s-a desfășurat în Suceava sub egida Ministerului pentru Româ­nii de Pretutindeni, eveniment la care au participat un număr de 50 de români din Ucraina, mesajul transmis fiind de păstrare și promovare a obiceiurilor și tradițiilor românești indiferet de granițele care ne despart.

În data de 5 iunie 2018 am luat parte la evenimentul ”Changing Health ” desfășurat la Ambasada Danemarcei, în București. Evenimentul a avut ca scop conștientizarea riscului îmbolnăvirii de diabet, prevenția acestei boli și soluțiile care trebuie implementate în sistemul de sănătate, Danemarca, ca și celelalte țări nordice, fiind în topul țărilor cu cel mai mare număr de pacienți cu diabet.

În perioada 11-12 iunie, am participat ca delegat oficial al Parlamentului României la cea de-a VII-a Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, care a avut ca scop armonizarea legislației în vederea integrării în Uniunea Europeană a Republicii Moldova.

În data de 12 iunie, în cadrul aceleiași vizite în Republica Moldova am participat la inaugurarea grădiniței Ciulucani, raionul Telenești. Finanțarea lucrărilor de modernizare a grădiniței a fost făcută cu sprijinul Guvernului României.

În calitate de deputat și membru în Comisia pentru sănătate și familie, am participat la numeroase grupuri de lucru, în perioada februarie – iunie 2018, privind sistemul de sănătate din România. S-au pus în discuție probleme precum acreditarea unităților medicale din ambulatoriu, educație în sănătate, prețul medicamentelor, modernizarea sistemului de sănătate, accesul egal la screening, diagnostic și tratament modern a patologiei oncologice.

În ceea ce privește legislația împotriva fumatului, fac parte dintr-un grup de lucru din Parlament care dorește să îmbunătățească această lege, 80% din cancerul pulmonar fiind datorat consumului de tutun. Membrii Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților au primit titlul de ”Ambasador 2035 fără tutun”.

În această sesiune parlamentară au fost prezenți la Suceava 3 miniștri importanți: doamna ministru al sănătății Sorina Pintea (invitată la Zilele Medicale Sucevene), domnul ministru al finanțelor Eugen Teodorovici (invitat să discute aspecte în domeniul financiar împreună cu parlamentarii PSD, secretari de stat, primari, consilieri și membri PSD) și domnul ministru al turismului Bogdan Trif (invitat pentru a stabili prioritățile legate de finalizarea pârtiei de schi de la Câmpulung și pentru a discuta despre modalități de promovare a turismului în Bucovina).

În sesiunea extraordinară au fost votate mai multe legi, printre care amintim: Legea offshore (care va contribui la dezvoltarea economică sustenabilă a României în ceea ce privește extracția și exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră), Legea privind Codul Administrativ (care oferă un sprijin primarilor, administrațiilor publice, instituțiilor publice locale și județene), Legea privind Codul silvic (proiect important deoarece va asigura necesarul lemnului de foc la un preț rezonabil pentru cetățeni).

În teritoriu, ca deputat PSD de Suceava, îmi continui activitatea la Cabinetul Parlamentar, care se află în incinta Palatului Administrativ Suceava, cetățenii venind în rezolvarea diverselor probleme”, arată deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz în bilanțul activității sale.   (C.A.)

 

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …