Saturday , April 20 2024

Berea SOLCA, reînviată

BERMAS Suceava reia, după mai bine de un sfert de veac, fabricarea vestitei beri de Solca, după rețeta originală . De săptămâna viitoare, noul produs va putea fi apreciat de consumatori

 bere solca1tn

Nostalgia dispariției de pe piață acum un sfert de veac a berii de Solca, produs stindard al Sucevei în  restaurantele din România timpurilor trecute, va fi alinata, zilele următoare, prin  inițiativa luată de SC BERMAS SA încă de anul trecut, de a reclădi o tradiție. Se știe că vechea fabrică de bere de la Solca a fost închisă și demolată de noii proprietari. Se știe că, la un moment dat, BERMAS și-a manifestat intenția de a cumpăra  terenul și activele de la Solca a vechii fabrici de bere însă proprietarii de la acea vreme nu au fost de acord. Se mai știe că, la un moment dat, un investitor local a îcercat să repună pe piață produsul tradițional, fără succes. După astfel de încercări lipsite de izbândă, în aceste zile, SC BERMAS SA Suceava lansează pe piață, ca dceținătoare de marcă, SOLCA – bere blondă. Cei care au degustat deja noul produs, înainte de lansarea pe piață, au confirmat fasptul că gustul noii șio totodată vechii beri nu s-a schimbat cu nimic în cele  peste două decenii de la sistarea  producției de bere în vechea fabrică de la Solca, acum demolată. Intr-un material de prezentare elegant, sub egida “Produs în Bucovina”, este prezentat noul produs al fabricii de bere BERMAS Suceava – Solca – bere blondă, tradiție și savoare din 1810. Broșura de promovare readuce în memorie istoria de peste 200 de ani a berii de Solca dar și faptul că  “în anul 2017, SC BERMAS SA  readuce pe piață păstrând rețeta orifginală, renumita bere SOLCA”. Se mai arată în materialul de prezentare faptul că “așa cum este scris în rețeta originală SOLCA, doar materiile prime a căror calitate este mai presus de orice îndoială, sunt folosite în producția berii noastre. Apa provine din vestitele izvoare ale Berchișeștiului și este  supusă procesului de dedurizare pentru a da echilibrul ideal de minjerale necesare în producerea berii; malțul, sufletul berii,  se face din orz de cailtate superioară de la producătorii agricoli suceveni și din județele limitrofe – Botoșani, Neamț, Iași, care în mod natural are un conținut ridicat de amidon; haemiurile folosite reprezintă un mix unic din soiuri de amăreală și aromă, fiind 100% natural; în plus drojdia folosită conferă aroma specifică berii SOLCA și asigură desfășurarea corespunzătoare a fermentației tradiționale a mustului de bere. Este descris în amănunt procesul tehnologic  de fabricație dar și aspectul, aroma și gustul berii SOLCA: are culoarea galben aurie, cu spumă fermă și densă. Carbonatare corespunzătoare, naturală, cu perlaj frumos. Aroma este echilibrată și plăcută cu nuanțe de fructe proaspete. Gustul este rafinat, cu aromă de malț, cu nuanță blândă de fructe, completat la final de o amăreală delicată. Avem și sfaturi privind modul în care se servește ideal berea SOLCA: “paharul se clătește, sitcla se scoate de la rece și se decapsează. Berea SOLCA trebuie servită las o temperatură de 7-8 grade Celsius. Se toarnă încept în pahar la un unghi de 45 de grade pentru a permite formarea unui guler de spumă de aproximativ două degete. Când bere ajunge la buza paharului, acesta se înreaptă ușor până în poziția verticală Sorbindu-se câte puțin din pahar nu se va strica în totalitate frumosul guler de spumă”. Cu precizarea că și redactorul articolului a salivat intens transcriind aceste superbe recomandări, facem în cele ce urmează un scurt istoric al vechii fabrici de bere din Solca.

sectie fermentatie ( tancuri de fermentatie secundara)tn

Fabrica de Bere  “Constantin Dobrogeanu Gherea” Solca  

Fabrica de bere Solca a fost înființată în anul 1810, când Bucovina era sub dominația imperiului austro-ungar. Sunt date istorice care  vorbesc de o perioadă mai veche  a acestui gen de activitate , arătându-se în documente că primii producători de bere de la Solca eau chiar călugării de la mănăstirea din localitate, în apropierea căreia s-au realizat primele cazane de fermentație pentru berea devenită celebră decenii mai târziu. Cer este că fabrica, existență deja a fost dată la începutul veacului XIX, în administrarea Fondului Religionar Ortodox al Bucovinei, cu diferitele denumiri , care a arendat-o de-a lungul timpului către diferiți comercianți, până după al doilea război mondial, când activitatea a fost întreruptă. In anul 1952, fabrica a fost anționalizată  și denumită “Fabrica de Bere Constantin Dobrogeanu Gherea”, apoi a trecut  în administrarea Fabricii de Spirt Rădăuți într-o perioadă în care fabrica de bere Solca a fost modernizată, păstrându-se  și vechile  instalații. A fost și perioada de glorie cân în anii 70-80 a veacului trecut se ajunsese la o capacitate de 4 milioane de litri de bere pe an, mare parte din producție fiind destinată exportului. Mai adăugăm faptul că până în anul 1990, sub cupola Fabricii de Spirt Rădăuți au fost realizate și puse în funcțiune investiții importante, precum modernizarea Fabricii de Amidon  Hânțești; înființarea Fabricii de Amidon  – Glucoză din Fălticeni, în 1981; Fabrica de Bere Suceava, începând cu 1974. Până în anul 1990, în cadrul Intreprinderii de Spirt, Bere, Amidon Rădăuți  (ISBA)funcționau toate aceste secții de producție. S-a produs separarea pe criterii cunoscute, fiecare secție prin liderii de la acea vreme, sindicali sau administrativi, dorind independența față de întreprinderea mamă. majoritatea au fost înfrânți în competiția capitalistăț ce a urmat. Societățile comerciale nou înfiițate au intrat în insolvență, apoi în faliment, cu o singură excepție – SC BERMAS SA.

 BERMAS Suceava, singurul producător de bere autohton, din 120, rămas în viață după 1990  

Din vechea structură a ISBA Rădăuți a rămas viabilă numai Fabrica de bere Suceava – SC BERMAS SA. Aceasta a păstrat tradiția, nu a renunțat, în ciuda unor presiuni formidabile de la începutul anilor 2000  la procedeul clasic de fabricare a berii, care presupune folosirea malțului fabricat în propria secție, a hameiului achiziționat de la firmele de profil din Transilvania, apa din recunoscutele izvoare de la Berchișești și drojdia de bere. In 43 de ani de activitate, BERMAS Suceava a reușit să-și consolideze, prin dăruirea și priceperea berarilor suceveni, portofoliul mărcilor proprii de bere cu o calitate incontestabilă și la prețuri rezonabile, pentru satisfacerea exigențelor consumatorilor. In acest context, ne-a declarat doamna  Elena Anisoi, directorul SC BERMAS SA Suceava, a apărut o oportunitate valorificată de firma pe care o conduce, privind achiziționarea mărcii de bere SOLCA și readucerea pe piață a acesteia după rețeta originală. Potrivit detaliilor ce pot fi făcute publice, din rețeta de fabricație, produsul “SOLCA – Bere Blondă” este natural, plin de savoare, fabricat numai din malț, hamei, apă și drojdie cu un proces de fermentație în două etape și durată minimă de 42 de zile, în urma căruia se formează în mod natural dioxidul de carbon pentru impregnare.

In câteva zile,  marca de bere “SOLCA – Bere Blondă”, va fi disponibilă pentru comercianți, îm,buteliată la sticle de 0,5 litri, etichetată atrăgător, împachetată în cartoane personalizate a câte 6 sticle sau 12 sticle care pot fi cumpărate la bucată sau la bax, prețul incluzând și ambalajul.

“Dată fiind notorietatea mărcii, cu istorie în spate, efortul societății și al salariaților săi, berari cu multă experiență de a readuce pe piață marca SOLCA de altă dată va fi răsplătit în primul rând prin recunoașterea măiestriei acestei bresle, din această zonă a Bucovinei și nu în ultimul rând de aprecierea consumatorilor. Statutul de societate producătoare de bere independentă, de păstrătoare a tradiției în domeniu a fost dobândit și consolidat pas cu pas de-a lungul  timpului  cu perseverență, tenacitate, eforturi investiționale mari în toate sectoarele de producție și auxiliare. BERMAS SA  Suceasva rămâne singura fabrică de bere din România din cele peste 120 aflate în funcțiune înainte de 1990. Si, precum vedeți, se dezvoltă în continuare. Este și o carte de vizită pentru Bucovina, definind seriozitatea, hărnicia și dăruirea oamenilor locului. Dacă mai adăugăm faptul că’ jumătate din producția de bere a fabricii se vinde în județul  Suceava, se poate concluziona că se apreciază la noi calitatea mărcilor de bere “BERMAS”, “CALIMANI”, “SUCEAVA-CLASIC”, la care se adaugă acum și renumita  bere “SOLCA – Bere Blondă” de altădată, a mai transmis directorul SC BERMAS SA Suceava, Elena Anisoi.

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …

2 comments

  1. Dati-va demisia

    Berea nu mai este aceiasi ca la Solca, doar eiticheta

  2. Felicitari ! Bermas

    Daca Bermas reusea sa zmulga din ghearele prostovanului care a distrus fosta fabrica de la Solca era o treaba extraordinara. Se putea face turism ( fabrica veche, utilaje de epoca – cazane, etc.., beciuri , degustari ) combinat cu vanzare locala. pe langa productia curenta cu destinatie comerciala. Exista si un sortiment de bere neagra, usor dulceaga, cu sticla personalizata, Bere tip Porter. Succes ! dar nu va mai fi niciodata aceeasi, bauta la beciul fabricii sau terasa cooperatiei de mai la vale.