Wednesday , February 1 2023

Bejinariu scapă deocamdată de urmărirea penală, dar oricum candidează degeaba

Plenul Camerei Deputaților nu s-a putut reuni în ultima ședința, pentru votul asupra cererii DNA referitoare la deputatul PSD Suceava, Eugen Bejinariu. Colegii săi de partid îi cer însă deja lui Bejinariu, plasat primul pe lista de candidați la Camera Deputaților din partea PSD Suceava, să demisioneze din viitorul Parlament 

 bejinariu222

Doar 63 de deputați au venit luni după-amiază la ultima ședința de plen a acestui parlament, în care ar fi trebuit să se dea un vot asupra solicitării DNA de încuviințare a urmăririi penale a deputatului PSD Eugen Bejinariu. Cvorumul necesar pentru a se putea da începe votul era de 176 – jumătate plus unu din numărul total al deputaților.
Bejinariu, acuzat de abuz în serviciu, scapă astfel momentan de urmărirea penală. El candidează pentru un nou mandat, în ciuda faptului că secretarul general al PSD Marian Neacșu i-a cerut acestuia săptămâna trecută să își dea demisia din parlament.
Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat favorabil cererea DNA privind efectuarea urmăririi penale în cazul lui Eugen Bejinariu, fiind înregistrate 11 voturi ‘pentru’, cinci ‘împotriva’, două abțineri și patru voturi anulate.
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut pe 21 noiembrie sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Eugen Bejinariu, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003 – 2004, în legătură cu săvârșirea, pe vremea în care a deținut funcția ministerială, a infracțiunii de abuz în serviciu, în formă continuată, în dosarul ‘Microsoft 2’.
Procurorii susțin că Bejinariu, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectele a două hotărâri de guvern (nr.1473/11.12.2003 și nr.470/01.04.2004), prin care s-a aprobat încheierea între Guvern și Fujitsu Siemens Computers GmbH a unui contract comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea firmei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul de a fi favorizată prin evitarea organizării unei licitații publice.
“Am avut o discuție cu domnia sa, până în acest moment nu este convins că este un gest bun pentru domnia sa să își depună demisia. Eu cred că este o datorie față de partid să facă acest lucru și o să îi cerem în continuare să demisioneze”, a afirmat Neacșu săptămâna trecută, la Camera Deputaților.
El a precizat că, în cazul în care Bejinariu nu renunță la funcția de deputat, acestuia ar putea să i se retragă sprijinul politic sau ar putea să fie exclus din partid, lucru ce va fi decis în forul de conducere al PSD.
Secretarul general al PSD a menționat că Bejinariu este candidat al partidului la alegerile parlamentare din 11 decembrie, iar dacă va câștigă un nou mandat i se va cere demisia din nou.
“De ce să demisionez când acuzațiile de abuz în serviciu nu mi se par relevante, ținând cont că toate acele documente pe care le-am semnat alături de alți miniștri aveau toate avizele de la Ministerul Justiției, Consiliul Legislativ. Nimeni nu a spus niciodată că nu este așa”, a susținut Bejinariu.

Vezi si

Sindicaliști din învățământul sucevean vor protesta azi în fața Guvernului pentru salarii decente

Azi, începând cu ora 12.00, circa 1.000 de sindicaliști din sistemul de învățământ vor picheta …