Monday , April 29 2024

Bătrână de 79 de ani, înşelată cu 4.000 lei şi 500 euro prin "metoda accidentul". O parte din bani i-a împrumutat

baba acccidentul [800x600]


O femeie în vârstă de 79 de ani din municipiul Suceava a fost înşelată cu 4.000 de lei şi 500 de euro prin metoda “accidentul” de doi bărbaţi care au sunat-o şi s-au prezentat ca fiind un nepot care a provocat un accident rutier şi un avocat, bătrâna împrumutând o parte din bani de la o vecină.
Potrivit Poliţiei Judeţene Suceava, femeia a sesizat oamenii legii, reclamând că a fost înşelată cu 4.000 de lei şi 500 de euro, sub pretextul că un nepot de-al său ar fi provocat un accident rutier.
Poliţiştii au stabilit că vineri, în timp ce se afla acasă, femeia a fost sunată pe telefonul fix de o persoană care s-a prezentat ca fiind nepotul său şi care, plângând, i-a spus că a provocat un accident de circulaţie, lovind o femeie pe trecerea de pietoni. Ulterior, un alt bărbat, care s-a recomandat a fi avocatul nepotului i-a solicitat femeii 4.000 de lei pentru operaţia victimei.
Bătrâna s-a întâlnit apoi în zona unui oficiu poştal cu un bărbat necunoscut, căruia i-a dat suma de 4.000 lei.
La scurt timp, ea a fost din nou sunată pe telefonul fix de cei doi care i-au mai cerut 4.000 de lei şi, întrucât nu mai avea bani, femeia a împrumutat 500 de euro de la o vecină, bani pe care i-a dat aceluiaşi bărbat.
Ulterior, fiind vizitată de vecina care i-a împrumutat suma de 500 de euro, bătrâna şi-a dat seama că a fost înşelată şi a anunţat Poliţia.
În acest caz poliţiştii fac cercetări pentru a identifica autorii şi pentru recuperarea prejudiciului.
IPJ Suceava a făcut public un manual conţinând minimele indicaţii vizănd comportamentul
IPJ Suceava lansează o nouă campanie de convingere a sucevenilor cum că apelurile pe telefoanele mobile, SMS-urile, apelurile pe reţelele de socializare, nu sunt credibile de o asemenea măsură încăt să merite să li se deea curs. Pe acest fond Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava încearcă o dată în plus, să explice că. măcar într-un singur segment infracţional, care vizează în principal bătrâni, bunici sau părinţi care ar face orice pentru nepoţii sau copiii lor plecaţi departe de casă, să îi ajute.
Conform IPJ, metoda “Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru a elibera din arest sau a scăpa de la închisoare persoana (de obicei fiul celor apelaţi telefonic). Cu toate că în ultimele luni recomandările preventive au fost intens mediatizate cu sprijinul mass-media, modurile de operare ale infractorilor fiind prezentate tocmai în scopul de a informa cetăţenii şi a-i responsabiliza, în continuare sucevenii, în special persoanele vârstnice, cad victime ale înşelăciunilor.
IPJ a adresat o serie de recomandări tuturor cetăţenilor contactaţi de astfel de falşi avocaţi sau “binevoitori”: verificaţi orice informaţie prin care vi se solicită telefonic să trimiteţi bani prin terţi/mandat postal/ virament bancar unor rude, despre care vi se spune o poveste, de obicei impresionantă ; sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie, cereţi sfatul unui poliţist sau apelaţi la telefonul de urgenţă 112; să nu ofere niciun fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice; să nu trimită coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice; să nu dea crezare veştilor prin care ar fi anunţaţi că sunr “fericiţi” câştigători ai unor concursuri şi să nu achite niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii. (O.S.)

Vezi si

CE Szeged. Canotorii suceveni Florin Arteni și Florin Lehaci, argint european la dublu rame. Ancuța Bodnar, doar bronz alături de Simona Radiș la dublu vâsle

Campioanele olimpice en titre la dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuţa Bodnar şi botoșăneanca Simona Radiş, …