Bărbat urmărit de belgieni pentru furtul unor porumbei în valoare de 600.000 de euro,  prins când încerca să-și schimbe buletinul la Rădăuți

7/12/18 ora:8:56am

Pe numele lui Pleșca Vasile există un mandat european de arestare, emis de autoritățile belgiene. El ar fi implicat în celebrul caz al furtului de porumbei voiajori, în care mai mulți hoți din zona Rădăuți au furat din Antwerp, la sfârșitul anului 2016, aproape 100 de porumbei, în valoare estimată de 600.000 de euro. El a fost prins miercuri, în sala de așteptare de la  Direcția de Evidență a Populației Rădăuți. Curtea de Apel Suceava a decis ieri plasarea deocamdată a lui Pleșca sub control judiciar, până la judecarea cererii de extrădare  

Miercuri, 5 decembrie 2018, în baza Mandatului European de Arestare emis de către autoritățile belgiene privind pe Pleșca Vasile de 46 ani din municipiul Rădăuți, în urma măsurilor informativ operative și a verificărilor efectuate, polițiștii Biroului Investigații Criminale, l-au identificat pe bărbatul respectiv la sediul Direcției de Evidență a Populației Rădăuți în sala de așteptare. El a fost dus la sediul Poliței Municipiului Rădăuți în vederea constituirii escortei și preluării persoanei în cauză pentru a fi prezentată procurorului de caz din cadrul Parchetului de lângă Curtea de Apel Suceava.

În baza semnalării emise de autoritățile belgiene, pe numele persoanei solicitate, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a emis ordonanță de reținere pentru 24 ore, iar Pleșca Vasile a fost depus miercuri în arestul IPJ Suceava.

Ieri, acesta a fost prezentat în fața judecătorilor de la Curtea de Apel, aceștia stabilind însă ca Pleșca  să fie eliberat, instanța dispunând plasarea acestuia sub control judiciar până la judecarea cererii de extrădare.

Conform unor informații, rădăuțeanul este căutat de autoritățile belgiene deoarece ar fi implicat în celebrul caz al furtului de porumbei voiajori.  În acest dosar, la începutul anului trecut au fost efectuate nouă percheziții în zona Rădăuți, iar în luna octombrie 2018, un alt bărbat din Rădăuți, Petru Ionel Curelar, a fost adus în fața instanțelor sucevene, tot la cererea belgienilor. Potrivit cererii transmise atunci de autoritățile din Belgia, Curelar, împreună cu alți complici, a furat la sfârșitul anului 2016, în două rânduri, o dată 53 și altă dată 44 de porumbei în localitatea belgiană Antwerp. Este vorba despre porumbei de rasă omologată, a căror valoare totală a fost estimată la 600.000 de euro.

În cazul lui Curelar, judecătorii suceveni nu au aprobat extrădarea, deoarece individul respectiv este trimis în judecată în România, într-un dosar privind fraudarea unor firme de asigurări. (O.S.)