Tuesday , June 6 2023

Bărbat reținut la Cernăuți pentru că îndemna la crearea „Republicii Populare Bucovina de Vest”

Serviciul de Securitate al Ucrainei a depistat un cetățean din regiunea Cernăuți care milita pe rețelele sociale pentru crearea unei așa-zise „Republici Populare Bucovina de Vest” și restabilirea „Republicii Populare Ucrainene de Vest”. Prin postările sale, bărbatul a dovedit opinii pro-ruse.

Investigatorii Serviciului de Securitate al Ucrainei au constatat că un locuitor al Cernăuțiului difuza încă din 2020 pe pagina sa de socializare a difuzat apeluri pentru crearea așa-numitei „Republici Populare Bucovina de Vest” și restabilirea „Republicii Populare Ucrainene de Vest” ca entităţi distincte ale statului, relatează bucpress.

Informația vine de la serviciul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei în regiunea Cernăuţi.

Se știe că bărbatul a cerut și răsturnarea fizică a ordinii constituționale prin forță cu ajutorul unor oameni cu experiență în război. Mărturisind opinii pro-ruse, suspectul a făcut apel public la președintele rus să pună mâna pe Nova Kahovka și Herson, ceea ce, în opinia sa, ar restabili alimentarea cu apă a teritoriului ocupat temporar al Crimeei.

Conform bucpress, în timpul percheziției în apartamentul inculpatului, ofițerii serviciilor speciale au găsit dovezi ale activității sale anti-ucrainene. Examinările semantico-lingvistice și informatice au confirmat că materialele distribuite de făptuitor conțin îndemnuri publice pentru schimbarea violentă a ordinii constituționale, preluarea puterii de stat, precum și pentru schimbarea teritoriului sau a frontierei de stat a Ucrainei.

Anchetatorii Securității l-au informat pe suspect că este reținut în temeiul părții 2 a articolului 109 (acțiuni care vizează schimbarea forțată sau răsturnarea ordinii constituționale sau privarea puterii de stat) și partea 2 a articolului 109. 110 (încălcarea integrității teritoriale și inviolabilității Ucrainei) din Codul Penal al Ucrainei.

Ancheta privind activitățile ilegale ale cernăuțeanului a fost derulată de ofițerii Serviciului de Securitate al Ucrainei în regiunea Cernăuți, sub îndrumarea procedurală a Parchetului Regional Cernăuți. (O.S.)

Vezi si

Stupca lui Ciprian Porumbescu a găzduit numeroase manifestări de comemorare a marelui compozitor

În cursul zilei de luni, 5 iunie, ca de altfel și în weekend, au avut …