„Bani de liceu” pentru 3.857 elevi, cu 700 beneficiari mai puțini față de anul trecut

reportersite
23 octombrie 2019, 7:30

Județul  Suceava ocupă primul loc în clasamentul național după numărul de solicitări înregistrate și aprobate. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un licean pentru a fi declarat eligibil sunt venitul brut pe membru de familie mai mic de 500 lei, să nu acumuleze mai mult de 20 de absențe lunar și să nu aibă media la purtare scăzută 

Programul de protecție socială ”Bani de liceu” continuă și în acest an, iar centralizarea cererilor înre­gistrate la inspectoratele școlare din țară a constatat un număr total de 32.551 solicitanți eligibili. Conform bugetului Ministerului Educației alocat pentru acest program pentru anul școlar 2019-2020, s-a stabilit că toți solicitanții eligibili vor fi beneficiari ai bursei ”Bani de liceu”. Astfel, la nivelul județului Suceava, ocupant al primului loc în clasamentul național după numărul de solicitări înregistrate și aprobate, sunt 3.857 de liceeni beneficiari ai acestui ajutor financiar, numărul lor fiind cu peste 700 mai mic față de anul trecut.

Liceenii vor primi lunar câte 250 lei, pe toată perioada frecventării cursurilor. Condițiile pe care trebuie să le îndepli­nească un licean pentru a fi declarat eligibil sunt venitul brut pe membru de familie mai mic de 500 lei, să nu acumuleze mai mult de 20 de absențe lunar și să nu aibă media la purtare scăzută. Oricare abatere atrage suspendarea plății ajutorului financiar. Pentru stabilirea venitului brut lunar pe membru de familie, s-au luat în calcul toate veniturile realizate de membrii familiei în ultimele trei luni anterioare depunerii cererii, cu excepția alocației de stat, alocației suplimentare pentru familiile cu mulți copii, burselor de studii și burselor sociale, precum și a altor ajutoare cu ca­racter social acordate elevilor.

Cei mai mulți liceeni care solicitat și au primit ajutorul financiar de 250 lei/ lună provin de la licee din Fălticeni, Vicovu de Sus, Rădăuți. La nivel național, Suceava este și în acest an pe primul loc, urmat de județul Iași, cu 2.752 de liceeni beneficiari ai programului, locul trei fiind ocupat de județul Vaslui, cu 2.129 beneficiari, iar pe locul patru s-a clasat județul Botoșani, având 2.024 candidați eligibili aprobați. De menționat că în mai toate județele s-a înregistrat o scădere semnificativă a numărului beneficiarilor bursei. Cel mai mic număr de cereri s-a înregistrat în municipiul București, unde doar 59 de liceeni vor beneficia de bursa ”Bani de liceu”, Covasna, cu 115 beneficiari, și Sibiu, unde 156 elevi ce vor încasa acest sprijin financiar. (Oana NUȚU)