Friday , October 7 2022

Balul Gospodarilor, o tradiție sărbătorită la Cornu Luncii

Peste 250 de săteni îmbrăcați în straie populare au participat miercuri la Balul Gospodarilor, în comuna Cornu Luncii. Evenimentul a avut loc la Căminul Cultural Brăiești. Atmosfera a fost întreținută de Călin Brăteanu și Formația Rekord, iar distracția a durat până târziu în noapte

bal cornu luncii (1)

Peste 250 de săteni din comuna Cornu Luncii au îmbrăcat cu mândrie straiele populare și au încins hore, miercuri seara, la Căminul Cultural Brăiești, în cadrul evenimentului Ba­lul Gospodarilor. Locația nu a fost aleasă la întâmplare, acest cămin cultural fiind sfințit miercuri dimineață de către preotul din sat cu ocazia sărbătorii Marilor Arhangheli Mihail și Gavriil, în cadrul unei slujbe religioase, după ce a fost renovat.

Atmosfera la Bal a fost întreținută de Călin Brăteanu și Formația Re­kord, Ansamblul „Arcanul” din Su­ceava, Fanfara „Trandafirul” din Calafindești, Grupul Folcloric „Ob­cina Stânișoarei” din Mălini, cât și de soliști vocali din Cornu Luncii. „Păstrăm tradiția pe care vrem să o insuflăm și tinerilor. Ne bucurăm că oamenii au venit în număr atât de mare să sărbătorească la balul organizat în cinstea lor. Pe lângă contribuția Primăriei și a Consiliului Local, la organizarea acestui eveniment au pus umărul și cetățenii din comună, contribuind fiecare cu câte ceva”, ne-a declarat Gheorghe Fron, primarul comunei Cornu Luncii.bal cornu luncii (2)

De pe mesele frumos aranjate pentru petrecere nu au lipsit tradiționalele sărmăluțe și nici pălinca de prune. „Sunt țăran și sunt îmbrăcat în costum tradițional, mândru că sunt român și mă bucur că Primăria a organizat și în acest an Balul Gospodarilor. Nu este foarte multă lume, probabil că este miercuri și oamenii trebuie să meargă mâine la serviciu, dar atmosfera e minunată. E multă veselie și cântec”, a declarat Ion B., din satul Brăiești. „Am adus un coș cu mâncare, produse tradiționale și niște țuică”, a completat un alt localnic din comuna Cornu Luncii.cornu luncii (1)

Acest eveniment marchează înche­ierea muncilor agricole și pregătirea localnicilor pentru sezonul rece. Din povestirile sătenilor a reieșit că pe vremuri, petrecerile gospodarilor aveau loc în casa unuia dintre cei mai în­stăriți localnici, unde participau doar familiile cu statut important în comunitate. Cu timpul, și-au câștigat acest drept toți oamenii din comună, ei demonstrând că pot respecta tradiția impusă de bătrâni. Sătenii din Cornu Luncii au demonstrat că portul popular nu este doar tradiție, este și bucurie și dragoste de viață, surpriza serii fiind tinerii care au venit în număr mare, îmbrăcați în costume populare. „Este cel mai important eveniment din viața satului, pentru care ne pregătim tot timpul anului. Port o cămașă cusută de mama mea”, ne-a povestit cu mândrie în glas Lenuța O. „Balul Gospodarilor, pe lângă degustarea de bucate și băuturi tradi­ționale, este și o ocazie să scoatem din lăzile de zestre aceste costume minunate”, a completat Ana S.cornu luncii (2)

Distracția și voia bună au conti­nuat până târziu în noapte. Cu mult după orele 24.00 încă se puteau auzi pe ulițele satului Brăiești trom­petele și cântecele populare. Cu greu s-au lăsat duși din Căminul Cultural sătenii, pro­mițând că anul viitor vor veni în nu­măr și mai mare. (Cris­tina RUSTI)

 

Vezi si

O polițistă din Cernăuți a murit împușcată în cap de un pedofil pe care încerca să-l rețină în fața unei școli

O polițistă de patrulare, în vârstă de 22 de ani, a fost împușcată în cap, …