Wednesday , December 7 2022

BALAN: România trebuie să-și fixeze un termen cert și cât mai scurt în ceea ce privește adoptarea monedei euro

Deputatul PNL Ioan Balan consideră că unul dintre obiectivele naționale care trebuie să găsească un consens larg în toate partidele politice parlamentare este cel privind adoptarea cât mai rapidă a monedei unice europene, aderarea la zona monetară europeană fiind benefică nu numai pentru puterea de cumpărare și economiile românilor, ci și pentru operatorii economici.

”Nimeni nu mai poate să conteste o realitate care caracterizează economia na­țională de ani buni și anume că moneda unică europeană circulă în România și intermediază tot mai multe tranzacții. Prețurile caselor, terenurilor, autoturismelor sau unele facturi sunt  exprimate și tranzacționate în euro, pentru că românii au optat pentru o monedă mai puternică, mai stabilă și mai puțin predispusă la inflație. Mi­-lioanele de români care lucrează peste hotare își strâng economiile în euro și apoi, din sudoare lor, au grijă de familiile rămase în țară, fiind obligați să schimbe economiile făcute în euro în lei, iar acest lucru este costisitor. Din păcate, criza economică din 2008-2010 și criza sanitară și economică actuală ne-au vulnerabilizat economic și ne-au obligat să trecem acest obiectiv într-un plan relativ secundar, deși el este de o importanță deosebită.

Vedem zi de zi pe pielea noastră cât de costisitoare sunt costurile de tranzacție, cât de expuși sunt românii cu rate bancare în euro și cât de vulnerabili sunt agenții economici români la fluctuațiile monedei naționale în raport cu euro. Cred că așa cum partidele politice au înțeles că România trebuie să aloce 2% din PIB pentru Armata Română, cum săptămâna trecută au lăsat la o parte competiția politică și au legiferat compensarea facturilor la e­-nergie în favoarea românilor, tot la fel se poate găsi și consensul politic pentru acest proiect național major, cu be­-neficii pentru toți românii. Am încredere că după ce vom depăși această perioadă grea de criză sanitară, trecerea la euro să fie unul dintre obiectivele majore ale tuturor politicienilor din toate partidele politice ”, a declarat de­putatul PNL de Suceava Ioan Balan.

 

Vezi si

LUNGU: A fost finalizat proiectul de aducțiune a gazului metan la 30 de străzi din oraș

Miercuri, începând cu ora 11:00, au fost alimentate cu gaz metan străzile din cartierul Tineretului. …