Friday , April 19 2024

BALAN: România are nevoie de o reformă fiscală!

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a susținut ieri o Declarație în plenul Camerei Deputaților în care a cerut tuturor partidelor parlamentare să ajungă la un consens privind modificarea cadrului fiscal din România, amintind, printre altele, evaziunea foarte mare în domeniul TVA, povara fiscală mult prea mare aplicată veniturilor din salarii, precum și vechea problemă legată de plata impozitului pe profit de către firmele care operează în România.

Ioan Balan, deputat, PNL, Obiectiv, Sucava
Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan

Deputatul liberal sucevean a reamintit că, în urmă cu șase ani, Parlamentul României a reușit să actualizeze cea mai mare parte a prevederilor fiscale, acestea fiind cuprinse într-un nou cod fiscal. Măsurile liberale cuprinse în această lege au ajutat România să înregistreze o creștere economică importantă chiar din anul următor, 2016, și a determinat o dezvoltare importantă a antreprenorilor români. Chiar dacă cele mai multe dintre măsuri și principii au fost avansate de parlamentarii PNL, trebuie spus că această lege a fost generată printr-un consens productiv între toate partidele politice parlamentare de la acea dată. “Așadar, putem să apreciem că atunci când există voință politică din toate partidele politice, România și românii au de câștigat”, consideră Ioan Balan

“Chiar dacă actualul cadru fiscal definit prin Legea nr.227/2015 este unul relativ bun, cred că am constatat cu toții în ultimii 5 ani mai multe aspecte care ar putea să fie ameliorate. Când spun acest lucru mă gândesc înainte de toate la povara fiscală mult prea mare aplicată veniturilor din salarii. Atâta vreme cât salariații plătesc din venitul lor brut nu mai puțin de 41,5%, la care se adaugă și contribuția asigurătorie pentru muncă plătită de angajatori, oare de ce ne mai punem întrebări că în România există muncă la negru, muncă la gri sau șomaj? Poate că unii vor spune că și în alte state din Uniunea Europeană munca este taxată aproape la fel, însă una este să impozitezi un salariu de 450 de euro în România și alta este să impozitezi un salariu de 3.000 de euro în Vestul continentului. Cum să compari angajatul român care rămâne cu 250 de euro în mână la sfârșit de lună cu angajatul vest-european căruia îi rămân peste 1.500 de euro, prețurile de consum fiind comparabile”, a declarat parlamentarul liberal sucevean.

În discursul său, Ioan Balan a atins și un  alt aspect care ține de cadrul fiscal național – cel privitor la evaziunea fiscală foarte mare în domeniul TVA, problemă care trenează de ani de zile și la care pare că nu se găsesc soluții. După aprecierile Comisiei Europene, bugetul de stat pierde anual peste 30% din această resursă, adică peste 30 miliarde de lei din TVA, fie pentru că legea permite evitarea sa, fie pentru că este neclară și pot fi formulate interpretări. “Guvernele PNL au luat unele măsuri în acest sens și sper să își producă și rezultatele așteptate. Cert este că dacă pentru TVA am avea o colectare de 100%, țara noastră și-ar permite foarte ușor să diminueze alte impozite care apasă asupra populației și antreprenorilor din țara noastră. Nu în ultimul rând, rezolvarea unei probleme vechi legate de plata impozitului pe profit în România ar trebui să își găsească și ea soluția justă cât mai rapid.

 

Am convingerea că partidele politice parlamentare vor găsi înțelepciunea și maturitatea de a găsi consensul asupra unor teme majore pentru țară, așa cum este aceasta. O bună colectare a impozitelor, de la toți, nu doar de la unii, ar putea asigura Guvernului resursele financiare pentru majorarea veniturilor populației și pentru investiții publice de calitate. Îmi doresc ca în perioada următoare să văd acest gest de responsabilitate transpus în practică la nivelul Parlamentului României”, a declarat deputatul PNL de Suceava Ioan Balan. (O.S.)

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …