Tuesday , January 31 2023

BALAN: ”Potențialul agricol al României trebuie pus în valoare cu fonduri  europene”

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a susținut ieri o declarație în Plenul Camerei Deputaților în care a cerut ca o parte importantă din zecile de miliarde de euro care vor intra în țara noastră în perioada următoare prin PNRR să meargă prioritar către investiții utile în sectorul agricol.

Ioan Balan  a arătat că, prin eforturile diplomatice ale Președintelui României și prin acțiunile miniștrilor liberali, România a câștigat șansa istorică de a utiliza, în următorii 6 ani, peste 80 de miliarde de euro, fonduri europene. Valoarea uriașă poate să fie comparată cu Planul Marshall care a adus dezvoltarea și prosperitatea în Europa Occidentală. La fel de importantă este și dinamica economiei românești, care, sub guvernare PNL, înregistrează creșteri semnificative ale PIB. “Așadar, avem toate motivele să ne bazăm și pe procente importante din PIB care vor continua să fie alocate din bugetul național pentru investiții în infrastructură, în educație, în sănătate și în agricultură”, a declarat parlamentarul liberal sucevean.

“Chiar dacă traversăm una dintre cele mai severe crize sanitare din istorie, iar atenția noastră este centrată pe asigurarea sănătății oamenilor, tot mai multe organisme internaționale atrag atenția guvernelor naționale asupra riscurilor privind declanșarea unei potențiale crize alimentare, în viitorul apropiat. Ştim cu toții că acest lucru înseamnă că producția nu va face față cererii mari, iar consecința se va reflecta în scumpiri accentuate. Astfel, tot mai mulți oameni cu venituri reduse vor fi puternic afectați, nu de lipsa alimentelor, ci de faptul că nu-și vor permite să cumpere alimentele esențiale, zi de zi”, a mai afirmat deputatul sucevean.

Subliniind faptul că România are un uriaș potențial din punct de vedere agricol, acesta  arătat că totul depinde de noi “să avem dorința și priceperea să punem în valoare acest potențial”. Şi, cu toate eforturile deosebite pe care le fac fermierii români ca să obțină producții mai mari, de la un an la altul și de o calitate tot mai bună, fără ajutorul statului român, nu vor reuși să reziste în fața concurenței dure făcută de sistemele agricole dezvoltate din alte state europene, consideră Ioan Balan.

“Pentru acest motiv, cred că o parte importantă din zecile de miliarde de euro care vor intra în țara noastră în perioada următoare, trebuie să meargă prioritar către investiții utile în sectorul agricol. Irigații moderne, depozite pentru produsele agricole românești, drumuri de exploatare agricolă moderne, utilaje noi și structuri de procesare în mediul rural ne pot asigura că populația României nu va duce niciodată lipsă de alimente și că prețul acestora va fi accesibil pentru toți. Am încrederea că viitorul guvern va înțelege necesitatea sprijinirii investițiilor în sectorul agricol pe termen scurt și mediu, că va susține fermierii cu toată forța, iar că la finalul acestui interval financiar plin de oportunități, România va recâștiga rolul bine meritat de forță agricolă europeană”, a declarat deputatul PNL de Suceava Ioan Balan. (O.S.)

Vezi si

Februarie începe cu o oprire de apă la Rădăuți

În data de 1 februarie începând cu ora 08.00 în zona Şcolii gimnaziale „Ion Pintilie” …