Thursday , February 9 2023

BALAN:  În toamna aceasta, noile administrații publice locale din România dau testul eficienței în fața cetățenilor, prin modul în care fructifică programele de investiții demarate de Guvern

Deputatul PNL Ioan Balan îi felicită pe cei care au obținut încre­derea cetățenilor în alegerile locale și spune că autoritățile administrației publice locale nu au timp de pierdut, în condițiile în care acestea trebuie să transmită cât mai repede Guvernului solicitări de finanțare și să beneficieze imediat de banii puși la dispoziție pentru investiții ce trebuie realizate în comunitățile locale.

Ioan Balan, deputat, PNL, Obiectiv, Sucava
Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan

”Oamenii au votat și i-au ales pe acei reprezentanți care ar trebui să le aducă cât mai repede o schimbare pozitivă în comunitate. Dacă sub guvernele anterioare primăriile cu resurse financiare modeste nu puteau nici măcar să viseze la realizarea unor proiecte majore de investiții, acum, cu un Guvern PNL, orice administrație locală harnică are posibilitatea să întocmească proiecte și să solicite Guvernului bani pentru realizarea acestora. Nu trebuie pierdută nici măcar o zi, pentru că proiectele bune se construiesc cu efort, realizarea acestora durează, iar oportunitatea de finanțare nu durează la nesfârșit. Aș adăuga faptul că, odată cu preluarea guvernării de către PNL, proiectele și comunitățile locale nu mai sunt discriminate după culoarea carnetului de partid, așa cum se întâmpla în trecut. Singura exigență a PNL este ca investițiile să fie reale, corecte și de cea mai bună calitate.

Unul dintre obiectivele majore ale PNL se află acum în derulare. Mă refer la dublarea numărului de gospodării conectate la rețeaua de gaze naturale. Așadar, primarii din localitățile unde oamenii nu beneficiază de această utilitate să treacă la treabă și să solicite Guvernului finanțarea necesară. Timpul trece repede, iar termenul limită pentru transmiterea solicitării către Ministerul Fondurilor Europene este 17 decembrie. Primarii liberali din Suceava au fost pionierii acestui proiect, motiv pentru care la noi în județ a fost pusă în funcțiune deja prima rețea nouă din acest program național.

Oamenii trebuie să știe că aceasta nu este singura oportunitate de dezvoltare locală pe care a creat-o PNL în ultimul an. Pe lângă proiectele de extindere a rețelelor de utilități, există nenumărate alte oportunități financiare nerambursabile puse la dispoziția administrațiilor locale de către Guvernul PNL. De exemplu, nu mai puțin de 175 de milioane de euro pot să fie accesați de autoritățile locale pentru achiziția de echipamente și resurse necesare pentru desfă­șurarea cursurilor școlare în bune condiții, așa cum au fost disponibile peste 1,2 miliarde euro pentru spitalele, DSP-urile, centrele sociale rezidențiale publice pentru categorii vulnerabile, care au putut aplica pentru finanțarea cheltuielilor generate de pandemie.

Așadar, Guvernul și-a făcut pe deplin datoria și a pus la dispoziția tuturor administrațiilor locale resurse financiare fără precedent în istoria ultimii 20 de ani. De aceea spun că în toamna aceasta noii aleși locali vor da testul de eficiență. Alegerile au trecut, iar acum aleșii trebuie să treacă la treabă. Un exemplu de bune practici pentru administrația publică locală din toată țara a devenit administrația liberală din Suceava. Aș fi bucuros dacă și alți primari sau președinți de consilii județene din Moldova ar învăța de la Gheorghe Flutur, de la Ion Lungu sau de la ceilalți primari liberali din Suceava și ar schimba ca­-litatea vieții oamenilor din comunitățile pe care le conduc, prin muncă și investiții. Altă cale către bunăstare nu există. Competiția politică s-a încheiat odată cu alegerile locale, iar acum trebuie să vedem o reală competiție de proiecte și o reală schimbare în bine în viața oamenilor”, a declarat deputatul PNL de Suceava Ioan Balan. (O.S.)
secretarasite

Vezi si

Impact puternic între două autocamioane, la Argestru. Unul dintre șoferi a fost rănit

O coliziune puternică între două autocamioane a avut loc miercuri seară, în jurul orei 19. …