Wednesday , February 8 2023

BALAN: Birocraţia sufocă România și dă cu piciorul fondurilor europene!

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a susţinut în Camera Deputaţilor o declaraţie politică în care a atras din nou atenţia asupra faptului că incompetenţa Guvernului și birocraţia excesivă au făcut ca România să nu acceseze importante fonduri europene, ratând astfel șansa de a moderniza ţara în vremuri de creștere economică.

ioan balan

«„Europa ne-a ajutat … mai rămâne a ne ajuta și noi înșine!” spunea, în urmă cu peste un secol și jumătate, unul dintre liberalii care au contribuit la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Tara românească. Mergând pe logica acestui fruntaș liberal, aș spună că Europa ne-a ajutat mai tot timpul și continuă să ne ajute să devenim o ţară prosperă, democratică, în care cetăţenii să creadă și în care copiii și tinerii să-și proiecteze viitorul. Europa ne-a ajutat și după căderea comunismului și înainte de aderarea la Uniunea Europeană și ne ajută de mai bine de zece ani de când am devenit membru cu drepturi depline al grupului statelor cele mai prospere. Europa ne ajută nu numai ca să nu ne abatem de la principiile democraţiei, de la valorile fundamentale ale statului de drept, ci ne ajută și cu bani mulţi, cu mult mai mulţi decât aceia cu care noi contribuim la bugetul comunitar. România poate să fie un benefiar net al bugetului european – adică să contribuie cu 1 euro și să primească înapoi 6 euro – dacă Guvernul ar fi capabil să aducă acești bani în ţară», a declarat parlamentarul liberal sucevean.

Ioan Balan a ţinut să reamintească și principiul conform căruia O ţară se dezvoltă, așa cum au demonstrat vechii liberali, prin ea însăși. „Ceea ce vreau să spun este că Europa ne dă, dar nu ne bagă și în sân! Depinde de noi dacă ne dorim să aducem toate beneficiile în ţară. Urmărind modul în care este condusă ţara de mai bine de un an și jumătate, vă rog să mă credeţi că nu am speranţe prea mari că toate aceste oportunităţi vor fi aduse în beneficiul românilor! Personal, am pierdut șirul celor care au fost miniștri cu atribuţii în domeniul fondurilor europene. Am avut, la un moment dat, chiar și trei miniștri deodată, iar acest lucru nu a făcut decât să complice și mai mult atragerea fondurilor europene în România. Tot mai frecvent, cetăţenii îmi transmit petiţii și memorii în care acuză o birocraţie în creștere cu privire la fondurile europene, termene depășite, proceduri netransparente și suspiciuni de subiectivitate în alocarea banilor. Ca să nu fiu acuzat că vorbesc prea abstract, o să mă refer și la un caz concret cu privire la unele proiecte care ar fi trebuit să demareze de mai bine de un an și nu au început nici acum. De exemplu, pentru axa de finanţare ”îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici și mijlocii” pentru Regiunea Nord-Est Moldova, competiţia a început, atenţie, în anul 2016. Pe nepusă masă, s-a suspendat procesul de evaluare a proiectelor și nimeni nu mai știe când și dacă proiectele depuse vor mai începe vreodată”, a arătat deputatul Ioan Balan.

 „Este de vină Uniunea Europeană pentru că Guvernul nu știe să implementeze aceste fonduri europene? Nu! Nu este!”

Parlamentarul sucevean consideră că birocraţia noastră stufoasă și absurdă este prima și cea mai mare piedică în faţa atragerii banilor gratuiţi în modernizarea României. „Nu aș vrea să spun cât de multe pierdem numai din incompetenţa instituţiilor statului român: pierdem bani, pierdem locuri de muncă bine plătite, pierdem capacitatea de a dezvolta un capital românesc puternic, capabil să pună pe mesele românilor mâncare de calitate. Ca să înţelegem cu toţii incompetenţa Guvernului, acesta nu știe că pierde și el din faptul că nu aducem banii europeni în România, căci o parte din fondurile europene merg la buget prin impozite. Așa, Teodorovici și Dragnea și-ar rezolva problema lipsei de bani pentru pensii și salarii pe care nu mai știu cum să o rezolve.

Incompetenţa celui de-al treilea Guvern drag domnului Dragnea se vede de la o zi la alta și mai mult. În agricultură am primit decizii de refuz de plată pentru sute de milioane de euro, în sănătate aproape că am pierdut banii pentru cele 8 spitale regionale, iar, în domeniul transporturilor, moldovenii au ajuns să se plângă autorităţilor de la Bruxelles pentru lipsa autostrăzilor, căci la București, la Guvernul României, cei care au mărșăluit din Moldova și până în Capitală nu au fost ascultaţi.

M-am rezumat la numai câteva exemple pentru a arăta că incompetenţa și birocraţia excesivă ne îndepărtează de grupul statelor dezvoltate. Soluţia nu poate să vină de la Bruxelles, ci de la noi, de la români, prin forţele noastre, prin noi înșine.

Doamna Dăncilă va trebui să plece acasă, căci incompetenţa domniei sale și a armatei de miniștri și de secretari de stat nepricepuţi îi arde la buzunar pe toţi românii și ne compromite șansa de a moderniza ţara în vremuri de creștere economică”, a arătat în acheierea declaraţiei sale politice deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan. (O.S.)

 

Vezi si

Un elev al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni a returnat o borsetă cu bani găsită pe stradă

În data de 6 februarie a.c., în jurul orei 19.30, Ionuț-Eduard, elev al Școlii Militare …