Thursday , April 25 2024

Băieţel de un an şi trei luni, mort după ce s-a înecat cu o sămânţă de floarea soarelui

Tragicul eveniment s-a petrecut în cătunul de romi din Mitoc u părinţii băieţelului împreună cu toţi ceilalţi cinci copii, printre care şi Leonard, ce abia împlinise un an şi trei luni, s-au pus în pat să se uite la un film, ronţăind seminţe u băieţelul ar fi luat de pe pătură o sămânţă şi a vrut să o înghită, dar i s-a oprit în gât, înecându-l u operatorii de pe ambulanţă, chemaţi la locul evenimentului au făcut zeci de minute manevre de resucitare cu copilul, deşi îi constataseră decesul, de teamă că cei aproape 200 de vecini adunaţi la uşa căsuţei în care s-a petrecut tragedia, să nu îi agreseze u pus în Salvare, copilul a fost dus la UPU unde a trebuit să se constate oficial moartea acestuia

O tragedie având o cauză ieşită din comun s-a petrecut marţi seară, în cătunul de romi din comuna Mitocul Dragomirnei. Un băieţel de un an şi trei luni a murit, după ce, a încercat să înghită un sâmbure de floarea soarelui care i s-a oprit în gât şi l-a împiedicat să mai respire. Alex Leonard era copilul lui Vasile Scoicea şi a Marianei Stângă, cei doi trăind în concubinaj şi având împreună cinci copii, cel mai mic fiind cel care şi-a pierdut viaţa. Toată familia s-ar fi strâns în seara zilei de marţi, în faţa televizorului şi s-au apucat să ronţăie seminţe de floarea soarelui cumpărate din oraş, uitându-se la un film. Căsuţa în care locuieşte familia formată din cei doi părţinţi cu copiii lor nu are mai mult de 15 metri pătraţi, formată dintr-un holişor şi o cameră în care se înghesuiau toţi cei şapte membri ai familiei. La un moment dat, copilul cel mai mic a luat din patul pe care erau aşezaţi toţi, acel sâmbure pe care a încercat să îl înghită. S-a înecat iar părinţii au încercat să îl facă să îşi revină. Nu au reuşit, iar una dintre vecine a chemat, prin 112, Ambulanţa. Până să ajungă Salvarea, în faţa căsuţei unde copilul îşi dădea ultima suflare, s-au adunat cam 200 de membri ai comunităţii rome din localitate, fiecare dându-şi cu părerea. Personalul medical de pe ambulanţă a constatat din primă fază că băieţelul este decedat dar, pentru ca nu cumva să trezească suspiciuni din partea localnicilor că nu au depus toate eforturile pentru a-l readuce la viaţă, i-au efectuat acestuia manevre de resuscitare mai multe zeci de minute. Se ştie că o echipă de ambulanţieri a fost sechestrată şi bătută într-o comunitate de romi, într-un caz asemănător, tot în judeţul Suceava, la Arbore, acum câteva zile.
Mai mult, copilul a fost ulterior pus în ambulanţă şi transportat la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, unde s-a constatat, evident, decesul.
Ieri, mama copilului decedat, Mariana Stângă era acasă şi pregătise camera micii case pentru priveghi. Tatăl, Vasile Scoicea, era, potrivit rudelor – plecat la Suceava să se ocupe de sicriu pentru înmormântarea copilului cel mai mic. Cu resemnare, dar şi cu neînţelegere pentru necazul care a dat peste ei, Mariana Stângă ni i-a arătat pe ceilalţi patru copii ai ei – Narcisa Laura, Ionuţ, Sebastian şi Lucian Iulian, cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani. Păreau bine hrăniţi, frumoşi şi neştiutori de tragedia care s-a întâmplat în familia lor.
La scurtă vreme după ce am ajuns în cătunul din Mitoc în care locuiesc cam 400 de oameni de etnie romă, în faţa casei s-au adunat câteva zeci dintre aceştia. Fiecare a încercat să-şi spună părerea. Unii, mai realişti, acceptaseră deja faptul că copilul era mort când ajunsese ambulanţa, ce a venit în maxim jumătate de oră. Alţii explicau că Salvarea a ajuns după mai bine de o oră şi li s-a cerut să aducă victima în drum. O altă variantă vehiculată în cătun este şi aceea că băieţelul încă respira atunci când au venit ambulanţierii, dar aceştia s-au preocupat mai întâi de completarea formularelor, în loc să se ocupe de resuscitare. Când este vorba despre o tragedie de acest gen, desigur, tendinţa este de a face interpretări. O anchetă ce va urma va stabili cauzele exacte ale evenimentulul, necropsia urmând să decidă astăzi cauza morţii lui Alex Leonard.
Cei doi părinţi ai pruncului decedat marţi seară sunt dependenţi, în ceea ce priveşte mijloacele de trai, de ajutorul social primit de la Primărie. Tatăl, Vasile Scoicea, ar mai lucra, potrivit celor apropiaţi, cu ziua, pe la gospodarii din comună. Primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Dănuţ Solcanu a declarat că se vor face eforturi pentru ca, familia în sânul căreia s-a petrecut acest eveniment tragic să fie sprijinită de comunitatea locală.
Protecţia Copilului a ajuns la Mitoc şi nu a găsit pe părinţi acasă, au făcut o evaluare psihologică a celorlalţi copii şi a considerat că totul este în regulă
Ieri, cum ar fi trebuit să se întâmple de altfel, cei de la Protecţia Copilului au trimis un desant de inspectori în ţigănimea de la Mitoc. ~n mod cu totul ciudat, aceştia nu au reuşit să stea de vorbă cu niciunul dintre părinţii copilului decedat. Pentru că aceştia ar fi fost plecaţi la Suceava, să aducă acasă trupul neînsufleţit al băieţelului. Au stat de vorbă doar cu o bunică şi, fără să fie de faţă măcar un părinte, i-au intergat pe ceilalţi patru fraţi ai lui Leonard, constatând că nu au “efecte psihologice post – traumatice grave”. Cu precizarea că măcar mama – Mariana Stângă, era acasă în cursul dimineţii de ieri, aşa cum am arătat anterior, şi cum se poate observa şi din fotografiile pe care le prezentăm în ziar.
Astfel, Serviciul de Evaluare a Situaţiei de Risc şi Intervenţie în Regim de Urgenţă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şI Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, s-a autosesizat ieri cu privire la moartea accidentală a copilului din comuna Mitocu Dragomirnei. Potrivit celor declarate de Margareta Isăilă, directorul DGASPC Suceava, reprezentanţii instituţiei s-au deplasat la domiciliul părinţilor în vederea evaluării situaţiei în care a trăit copilul, însă nu i-au găsit acasă pe părinţi deoarece aceştia erau la Spitalul Judeţean pentru a ridica trupul neînsufleţit al băieţelului. “Bunica paternă a declarat că în seara zilei de 26 februarie, întreaga familie viziona un film la televizor, iar copiii mâncau seminţe de floarea soarelui. In urma investigaţiei de la domiciliu s-a constatat că familia trăieşte în condiţii materiale şi igienico-sanitare în limite aproximativ corespunzătoare, iar părinţii se ocupă de creşterea şi întreţinerea copiilor. Reprezentanţii DGASPC Suceava au efectuat o evaluare psihologică a copiilor din familie, neconstatând efecte psihologice posttraumatice grave. In vederea depăşirii traumei cauzate de decesul copilului, au fost oferite servicii de consiliere psihologică celorlalţi patru minori, fraţi ai celui decedat”, a declarat Margareta Isăilă, directorul DGASPC Suceava. Cazul rămâne în atenţia Primăriei de domiciliu şi a DGASPC Suceava, care vor monitoriza în continuare cazul.(Neculai ROSCA)

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …