Thursday , February 9 2023

BACALAUREAT 2015. Subiectele date la română, real şi uman

bacalaureat

Elevii de clasa a XII-a au sustinut luni proba la Limba si literatura romana de la Bacalaureat. Candidatii au avut la dispozitie trei ore sa rezolve cerintele celor trei subiecte.

Absolventii de liceu de la profilul real au avut, la primul subiect, de rezolvat mai multe cerinte pe baza unei scene din piesa de teatru “Trei generatii” de Lucia Demetrius.
Candidatii au avut de gasit sinonime pentru cuvintele “socoteai” si “destepti”, de explicat rolul cratimei din constructia “n-ai venit”, de construit un enunt cu o expresie care contine substantivul “viata” si de precizat o tema a discutiei dintre personaje.
Printre altele, elevilor li s-a mai cerut sa transcrie doua cuvinte/grupuri de cuvinte care sunt marci ale adresarii directe, sa mentioneze o modalitate de caracterizare a personajului Ruxandra, exemplificand-o cu o secventa semnificativa din text, sa explice rolul notatiilor autorului, sa ilustreze doua trasaturi ale genului dramatic si sa comenteze o secventa din textul dat.
La subiectul al II-lea, absolventii au avut de scris un text argumentativ despre importanta practicarii unui sport la orice varsta.
La subiectul al III-lea, elevii claselor cu profil real au avut de redactat un eseu despre particularitatile de constructie a unui personaj intr-un text narativ studiat apartinand lui Ion Creanga, George Calinescu sau Marin Preda.
Si elevii de la profilul uman au avut, la subiectul I, de raspuns la mai multe intrebari tot pe baza unui text din genul dramatic, “Ultima ora” de Mihail Sebastian.
Candidatilor li s-a cerut sa noteze cate un sinonim neologic pentru sensul din text al cuvintelor “pomeneste” si “trecuta”, sa explice rolul virgulei din secventa “Va multumesc, domnule secretar”, sa construiasca un enunt in care sa foloseasca sensul conotativ al substantivului “pagina”, sa precizeze o tema a discutiei dintre personajele din text, sa transcrie doua cuvinte/grupuri de cuvinte care sunt marci ale adresarii directe si sa mentioneze o modalitate de caracterizare a personajului Gaby, exemplificand-o cu o secventa semnificativa din text.
De asemenea, elevii au trebuit sa prezinte rolul notatiilor autorului, sa ilustreze cu cate un exemplu din text doua trasaturi ale genului dramatic si sa comenteze o secventa din text.
Subiectul al II-lea a constat in redactarea unui text argumentativ despre rolul scriitorilor in societate.
La subiectul al III-lea, elevii au avut de redactat un eseu in care sa prezinte relatia dintre doua personaje dintr-un roman interbelic studiat.
Cei care au dat luni Bac-ul la Limba romana au avut la dispozitie trei ore pentru rezolvarea subiectelor, notat fiecare cu 30 de puncte.
Bacalaureatul continua marti cu proba de Limba si literatura materna, iar miercuri este programata proba obligatorie a profilului, in timp ce vineri se va sustine proba la alegere a profilului si specializarii.
Rezultatele se vor afisa pe 6 iulie, pana la ora 12:00, iar contestatiile pot fi depuse in aceeasi zi, incepand cu ora 16:00.
In perioada 7-9 iulie se vor rezolva contestatiile, iar pe 10 iulie se vor afisa rezultatele finale la examenul de Bacalaureat 2015.

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …