Wednesday , November 30 2022

Avocatul Poporului, îngrijorat că persoanele închise în Arestul IPJ Suceava nu primesc hrană caldă în weekend

Pe lângă lipsa sălii de mese în care prezumtivii infractori închiși în arestul de la IPJ Suceava ar trebui să mănânce, Avocatul Poporului s-a gândit că aceștia ar putea fi traumatizați de faptul că în weekend primesc doar hrană rece  

arestat

Reprezentanții Avocatului Poporului (AP) au arătat că în centrele de reținere și arestare preventivă, camerele de deținere sunt amplasate necorespunzător la demisolul clădirilor inspectoratelor județene de poliție, astfel încât ventilația și aerisirea acestora este deficitară, iar iluminatul natural și artificial insuficient.
In plus, în centrele de reținere și arestare preventivă s-a constatat lipsa sălilor de mese, precum și a dotărilor corespunzătoare în unele camere pentru asigurarea servirii mesei. Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Suceava este dat drept ca exemplu negativ, deoarece pe lângă că nu are sală de mese, în weekend, persoanele privative de libertate nu primesc hrană caldă. Probabil Avocatul Poporului ar dori ca tot felul de prezumtivi infractori să fie serviți zilnic cu scofeturi, ca nu cumva să le pară rău că au ajuns după gratii. Poate că nici meniul nu este foarte diversificat pentru toate bestiile ce ajung să fie închise în centrele de reținere și arestare preventivă din țară și Avocatul Poporului ar trebui să deschidă o anchetă în acest sens. Este interesat de știut dacă Avocatul Poporului cunoaște faptul că cele 24 de persoane din arestul IPJ Suceava sunt alimentate zilnic, pe timpul săptămânii, cu mâncare caldă de la un restaurant din Scheia, lucru ce nu este la îndemâna oricui.
“De asemenea, s-a constatat lipsa grupurilor sanitare în unele camere, insuficiența grupurilor sanitare, instalații sanitare care prezentau un grad ridicat de uzură și amenajarea defectuoasă a toaletelor, folosirea WC-ului tip turcesc ca suport pentru spălarea corporală, gradul avansat de uzură al cazarmamentului, distribuirea neuniformă a materialelor igienico – sanitare, deficitul spațiilor pentru depozitarea bunurilor personale, existența unor spații/curți de plimbare subdimensionate, necesitatea igienizării unor spații de detenție (dezinfecție, dezinsecție și deratizare)”, se arată într-un raport al Avocatului Poporului.
De asemenea, reprezentanții AP arată că s-au înregistrat nemulțumiri ale persoanelor private de libertate cu privire la lipsa confidențialității discuțiilor din timpul vizitelor.
În raport se mai menționează și că în centrele de reținere și arestare preventivă s-a constatat deficitul de personal medical, în special doctori, fapt pentru care examenul medical la depunere nu este realizat în toate cazurile, iar asistența medicală este asigurată de personalul din cadrul centrelor medicale județene ale Ministerului Afacerilor Interne, neexistând un corp medical propriu.
Reprezentanților AP li s-au mai semnalat și dificultăți în asigurarea tratamentului medical ca urmare a introducerii cardurilor de sănătate. Un alt asptect important se referă la faptul că în incinta centrelor de reținere și arestare preventivă nu existau puncte comerciale, cumpărăturile putând fi efectuate în baza cererilor formulate de către persoanele custodiate, achiziționarea realizându-se din rețeaua comercială a orașelor. “Frecvența cumpărăturilor varia, acestea putându-se efectua în unele centre o dată pe săptămână, iar în altele bisăptămânal sau la nevoie”, se mai arată în raportul AP. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Peste 300 de polițiști suceveni acționează în perioada minivacanței de Sf. Andrei și 1 Decembrie

În perioada 30 noiembrie – 04 decembrie, polițiștii de ordine publică și rutieră din cadrul …

3 comments

  1. Foarte corect si de bun simt comentariu.

  2. Nici la ALL INCLUSIVE nu da hrana calda zilnic!!La munca pentru a primi mancare!!

  3. Mai …. de la AP (Av.Pop. aka Animalele Proaste), asta este marea ta durere acum – ca infractorii (talhari, violatori, evazionisti, cei condamnati pt fapte violente, etc.) nu au un trai bun in arest ??
    Dar incalcarea flagranta a altor drepturi ale cetatenilor nu va intereseaza (japca pe fata a E-On, dreptul parintilor de a nu li se intoxica copiii cu ore de educatie sexuala – toleranta homosexualilor, avortul – doar o sarcina nedorita) ?
    Nu, mai important este ca parnaiasii sa o duca bine…Mare pacat ca voi – Av.Pop., in realitate nu sunteti o institutie independenta, ci supusa ONG-urilor Soros-iste (gen Elie Wiesel), UE (care acum vedem cat de rentabila si ieftina este !) si Ambasadei SUA (care e foarte interesata de dr.omului in RO, dar ce au la ei e dezastru).
    Daca sunteti intr-adevar Avocatul POPORULUI, de ce nu va autosesizati despre apararea intereselor propriilor cetateni romani in fata iminentei invazii musulmane, ai caror reprezentanti vedem ce grozavii fac prin Europa !