Saturday , April 20 2024

Averile consilierilor locali: bani, maşini, terenuri, apartamente, case şi bijuterii

Unii consilieri locali şi-au trecut în declaraţiile de avere depuse luna trecută doar indemnizaţiile de consilier şi, în unele cazuri, nici măcar nu figurează ca fiind proprietari pe vreo amărâtă de garsonieră, probabil trecându-şi bunurile pe firme, unde nu mai este obligaţia declarării lor.  Corneliu Vornicu în schimb nu s-a sfiit să treacă depozite bancare de peste o jumătate de milion de dolari SUA, iar printre puţinii consilieri locali care nu stau rău la capitolul avere sau măcar venituri în ultimul an ar fi Costel Tătăranu, Vasile Mocanu,Vasile Monacu, Liviu Cârlan şi, la o mai mare distanţă, Eugen Girigan care are venituri destul de bune în raport cu cele declarate de alţi colegi de-ai săi 

consiliu local [800x600]


Spre deosebire de declaraţiile precedente, primarul Sucevei, Ion Lungu, a menţionat în declaraţia de avere depusă luna trecută casa de la Salcea care era trecută în declaraţia din iunie 2013, cu menţiunea că proprietar figura fiica primarului. De asemenea, nici autoturismul Citroen din 2009 menţionat în declaraţia de avere din 2013 nu mai figurează în declaraţia de avere din iunie a.c. Veniturile sale ca primar au fost în anul finaciar precedent, conform celor menţionate în declaraţia de avere din iunie 2014, de 43.741 de lei, cu peste patru mii de lei mai puţin faţă de cele din precedenta declaraţie de avere. O uşoară creştere a veniturilor soţiei sale ca administrator la o societate comercială – 210 lei faţă de anul precedent, şi venituri cu 200 de lei mai mari din activităţi agricole faţă de anul precedent – 3.200 de lei.
La viceprimarul Ovidiu Doroftei nu figurează, nici în declaraţia de avere din iunie a.c. şi nici în cea din iunie 2013, nicio casă sau apartament în proprietate, ci tot aceeasşi suprafaţă de 66 de ari de teren agricol în satul Sf. Ilie din comuna Scheia. In schimb, în declaraţia din iunie 2014 apare menţionată în proprietatea viceprimarului un autoturism VW. Veniturile sale sunt doar din indemnizaţia de viceprimar – 37.836 lei, deşi figurează ca fiind asociat la trei firme.
Celălalt viceprimar, Gavril Vîrvara, deţine zece ari de teren împreună cu soţia sa în comuna Scheia şi apare ca proprietar pe două apartamente şi o autoutilitară marca Mercedes Benz Vito. De asemenea, este asociat la Megaplast SRL şi are părţi sociale de peste 11 mii de lei.
Averile consilierilor locali

  • Unul dintre consilierii locali cei mai înstăriţi, cel puţin din punct de vedere funciar, rămâne singurul pepededist din deliberativul local sucevean, Adrian Arămescu. Conform ultimei sale declaraţii de avere, el deţine nu mai puţin de şapte parcele de teren agricol pe teritoriul comunei Scheia, toate cumpărate în decursul anilor şi cu o suprafaţă totală ce trece de 1,7 hectare. De asemenea, deţine două parcele de teren agricol în comuna Todireşti, una din parcele fiind concesionată. Nu stă deloc rău nici la capitolul terenuri intravilane, având opt parcele în municipiul Suceava şi una în comuna Scheia. Cu toate acestea, în declaraţia sa de avere nu este menţionată nicio locuinţă proprietate, ci doar un autoturism VW şi două spaţii comerciale de 101 şi, respectiv, 320 de metri pătraţi. A vândut cu cinci mii de lei o parcelă de 26 de ari. De la firma Adma, unde figurează ca administrator şi soţia sa, a încasat doar 2.460 de lei într-un an de zile, cam de trei ori mai puţin faţă de cât a încasat soţia sa. De peste două ori mai bine au câştigat soţii Arămescu din trei chirii, decât de la sociatatea respectivă iar din activităţi agricole a obţinut trei mii de lei, cu 4.428 de lei sub venituirile anuale din indemnizaţia de consilier local.
  • In privinţa democrat liberalului Neculai Barbă nu apar modificări spectaculoase, fiind în continuare proprietar al unui Trabant şi al aceluiaşi VW din mandatul trecut, cu o căsuţă modestă ridicată pe un teren la Moara în suprafaţă de 10 ari şi cu două apartamente la Suceava şi Bucureşti, pentru acesta luând un credit de la Milennium Bank şi având de plătit rate până în 2029. Veniturile sale de la USV au fost de 22.809 lei, cu circa 3.500 de lei mai puţin faţă de ale soţiei sale. Din indemnizaţia de consilier local a câştigat 7.221 lei la care se adaugă şi venituri de două ori mai mari de la biroul senatorial unde este angajat.
  • Consilierul local social democrat Tiberius Brădăţan deţine o casă, de asemenea, cu o suprafaţă modestă de numai 69 de metri pătrraţi la Drăgoieşti ridicată pe o parcelă de 300 de metri pătraţi. Este proprietarul a două maşini Renault şi a câştigat ca angajat la Spitalului Judeţean 57.786 de lei, cam cu 5.500 de lei sub veniturile soţiei care e tot cadru medical la instituţia cu pricina. A câştigat din indemnizaţia deconsilier local cât a câştigat şi Adrian Arămescu, la care se adaugă o sumă cu vreo două sute de lei mai mică reprezentând banii de la şedinţele AGA ale TPL SA.
  • Tânărul democrat liberal Adrian Timofi deţine împreună cu soţia sa Denisa un apartament cu o suprafaţă de 100 de metri pătraţi pe Mărăşeşti şi un spaţiu comercial în suprafaţă de 150 de metri pătraţi în Cluj – Napoca. Are depozite la BRD – 12 mii euro, 10 mii USD şi 58 mii lei. Ca area manager la Denis SRL a câştigat 12 mii de lei, cu şase mii de lei mai puţin decât soţia sa, dar a mai încasat şi 8.352 lei ca indemnizaţie de consilier local. Din chiria pentru un spaţiu comercial a încasat însă 25 de mii de lei.
  • Democrat liberalul Liviu Cârlan are două terenuri agricole şi două intravilane în comuna Moara, o garsonieră în Suceava şi o casă în Moara. Menţionăm că pe un teren intravilan din Moara şi casa aferentă proprietari figurează copiii săi care ar fi primit imobilele cu titlu de donaţie. Este proprietarul unui Mitsubishi şi al unui VW Golf iar în ultimul an a vândut un teren cu 8.100 de lei. Din punctul de vedere al veniturilor, cel puţin aşa cum rezultă din declaraţia de avere, stă printre primii cu peste 75 de mii de lei încasate doar de la Spitalul Judeţean unde este angajat, la care se adaugă venituri din alte activităţi independente şi din alte salarii care trec de 150 de mii de lei, fără a fi luate în calcul veniturile salariale şi din activităţi independente ale soţiei sale, Geanina, care depăşesc 70 de mii de lei. Faţă de aceste sume, indemnizaţia de 8.598 de lei câştigată este chiar minusculă.
  • Consilierul local social democrat Doiniţa Cocriş deţine, împreună cu soţul său două parcele de teren în Iţcani şi în Sf. Ilie de circa zece ari împreună, pe prima fiind o casă de 100 de metri pătraţi iar pe a doua o vilă de 400 de metri pătraţi, dar şi un apartament în municipiul Suceava. La capitolul venituri stă destul de modest, conform celor declarate, cu puţin peste zece mii de lei de la o societate în domeniul farmaceutic şi puţin sub opt mii de lei din indemnizaţia de consilier local. Cu tot cu veniturile de 12 mii de lei din pensie reuşeşete să câştige cam la fel cât câştigă soţul său ca şef serviciu în cadrul APM.
  • Democrat liberalul Cristi Creţu deţine un teren intravilan de 400 metri pătraţi în comuna ipoteşti unde are şi o casă cu o suprafaţă de 130 de metri pătraţi, ambele imobile fiind cumpărate printr-un credit contractat la BCR în 2009 şi scadent în 2038, valoarea fiind puţin peste 41 de mii de euro iar fiica sa, Patricia, a obţinut două parcele în comuna Capu Câmpului, printr-o hotărâre judecătorească. In ce priveşte veniturile, indemnizaţia sa de consilier local este la nivelul celei declarate de Adrian Arămescu sau Tiberius Brădăţan, însă salariul său de la Parlamentul României unde lucrează ca şi consilier a fost, anul trecut, de 33.120 de lei.
  • l Social democratul Eugen Girigan deţine 0,9 hectare de teren agricol în comuna Avrămeni din judeţul Botoşani şi un apartament pe strada Zorilor, fiind deţinătorul unui VW Golf III şi având depozite în lei la mai multe bănci, în valoare totală de 144.200 de lei şi de 21.350 de euro. Indemnizaţia sa de la AGA societăţii ACET SA Suceava este de 11.520 de lei iar cea de consilier local este de 7.727 de lei iar cea de salariat la Con Bucovina este de 9.241 de lei. In schimb, veniturile din activităţi independente sunt în sumă de 67.141 de lei la care se adaugă 26.856 de lei venituri din pensii.
  • Consilierul local social democrat Cornel Grosar deţine împreună cu soţia sa un apartament pe Aleea Nucului, un VW Polo iar venitul său din indemnizaţia de consilier local este de 7.428 de lei – fiind cea mai mare sursă de venit conform declaraţiei sale de avere, la care se adaugă indemnizaţia de membru în AGA la SC Termica SA Suceava – 5.929 de lei şi cea de formator în cadrul Sindicatului Liber Independent Telecomunicaţii “Bogdan Vodă” Rădăuţi – 6.270 de lei.
  • Democrat liberalul Lucian Harşovschi este proprietarul unei vile de 260 de metri pătraţi în comuna Moara, cumpărată în 2011 printr-un credit pe care a reuşit să îl achite, deţine două maşini Audi A4 iar singurul element major de noutate faţă de anul trecut ar fi vânzarea unui teren de 500 de metri pătraţi cu 29.500 de euro în martie a.c. Are un depozit de 75 de mii de lei la Banca Transilvania. Are venituri salariale de la Asirom de aproape nouă mii de lei, având trecute la categoria “fonduri de investiţii, inclusiv pensii private …” suma de 10 mii de lei. Venitul salarial de la Asirom este cu 1.500 de lei sub cel din indemnizaţie, la care se mai adaugă 26 de mii de lei de la o altă societate şi încă 3.550 de lei din salariul de la Parlamentul României. A menţionat, de asemenea, veniturile de la botezul celui de-al doilea copil, născut în noiembrie 2013, şi anume 54.570 lei, 4.060 euro şi 700 de dolari SUA.
  • l In ce îl priveşte pe liberalul Vasile Mocanu, nu sunt prea multe deosebiri faţă de declaraţia precedentă: două terenuri intravilane la Vatra Dornei şi unul la Ipoteşti unde are şi o casă, un intravilan la Cordăreni, dar şi un împrumut de 100 de mii de euro de la Volskbank şi unul de 30de mii de euro de la o persoană particulară, precum şi un credit card de 30 de mii de euro tot de la o persoană particulară. Potrivit celor menţionate în declaraţia de avere, este unul dintre puţinii care are venituri mari: 43.700 de lei expert judiciar şi circa 66 de mii de lei ca director la OCPI, indemnizaţia de consilier local fiind de 8.844 lei.
  • Printre puţinii care se pot compara, din punct de vedere al proprietăţilor funciare, cu Adrian Arămescu este democrat liberalul Vasile Monacu care deţine opt hectare de teren, mare parte împreună cu soţia sa, dar şi o suprafaţă cumpărată împreună cu fostul şef al ISJ Petru Carcalete. Locuieşte la o casă din Scheia şi are două maşini – un BMW şi un VW Golf; are un depozit bancar de 55 de mii de lei şi altul de 20 de mii de euro. Venitul salarial de la Casa Corpului Didactic şi de la Colegiul Naţional Stefan cel Mare este de 58.601 lei, cu 18 mii lei faţă de pensia şi salariul soţiei sale, la care se adaugă venituri de 14.500 de lei din vânzarea de produse agricole.
  • In declaraţia de avere a democrat liberalului Gheorghe Onofrei Răileanu nu este menţionat nimic care să atragă atenţia în mod deosebit. Este proprietarul unui apartament pe Aleea Jupiter iar din indemnizaţie a încasat 7.428 de lei într-un an iar soţia sa câştigând din pensie, anul trecut, 6.108 lei. Este, totuşi, asociat unic la o societate comercială.
  • Liberalul Andrei Păduraru a moştenit trei hectare la Drăguşeni împreună cu fratele său Sebastian iar soţia sa, Alina a moştenit aproape opt ari de terenm în Sf. Ilie. Impreună cu soţia sa are un apartament pe Mărăşeşti şi o garsonieră pe Ilie Ilaşcu iar în ce priveşte autoturismele are o Skoda Octavia şi un Opel Corsa. Are un credit de 30 de mii de euro contractat în 2010 la Banca Italo – Romena, scadent în 2025 iar singurele surse de venit menţionate sunt indemnizaţiile de consilier local – 8.844 lei pe an, în AGA la TPL – 8.578 de lei pe an şi în AGA la ACET SA – 11.520 de lei. Soţia sa, angajată la ISU, a câştigat într-un an 23.400 de lei iar el mai este asociat şi la Xtrasig SRL, având jumătate din părţile sociale.
  • Liberalul Daniel Prorociuc este proprietarul a două apartamente de 49,5 şi 39,5 de metri pătraţi şi a unui autoturism Honda, având bijuterii şi obiecte de artă a câte cinci mii de euro fiecare. A împrumutat firmele Veveveuri şi Proro Marketing Comunications cu sume de 7.200 lei şi, respectiv, 52.600 lei şi a contractat anul trecut un credit pe “Prima Casă” de 27,5 mii de euro de la Alpha Bank, scadent în 2043, pentru al doilea apartament. Fiind consilier local din noiembrie 2013, anul trecut a încasat din indemnizaţia de consilier local doar 826 de lei iar fiindcă şi-a dat demsia din firma sa a încasat indemnizaţie de şomaj de 2.250 lei. 6.300 de lei a încasat, anul trecut, de la cele două firme pe care le-a împrumutat.
  • Liberalul Dan Roibu nu are nici casă, nici teren, nici locuinţă, ci doar o maşină Ford din 1998 şi un împrumut acordat în nume personal la Celsus Exim în sumă de 20 de mii de euro şi o credit de 10 mii de euro la Banca Românească, scadent în 2017. Din in-demnizaţia de consilier local a câştigat, anul trecut, cu vreo patru sute de lei mai mult decât declară că a câştigat ca avocat – 7 mii de lei – la care se adaugă şi 1.669 lei venituri de la Celsus Exim. Soţia sa, profesoară la Scoala generală nr. 6 a câştigat, anul trecut, conform declaraţiei de avere, cu vreo două mii de lei mai mult decât Dan Roibu. In declaraţia de interese apar şi sumele încasate de la AGA Termica şi ACET, în total fiind aproape 18 mii de lei într-un an.
  • La democrat liberalul Viorel Seredenciuc nu apar modificări semnificative, fiind în continuare proprietar pe două intravilane la Negostina şi Sf. Ilie, pe ambele fiind ridicat case – prima fiind de fapt o moştenire şi mai are un apartament şi un spaţiu comercial în Suceava, acesta fiind de fapt al soţiei. Conduce un Hyunday Santa Fe fabricat în 2005 şi a câştigat, anul trecut, din indemnizaţia de consilier 7.428 de lei, cam de 10,5 ori mai puţin decât salariul încasat de la UTI Group. Din închirierea apartamentului a încasat 26.522 lei.
  • Geniloni Sfeclă (PSD) este proprietarul unui teren şi al unei case de vacanţă în Mitocu Dragomirnei şi al unui apartament în cartierul Burdujeni, deţine trei maşini mărcile Dacia, VW şi Peugeot iar în mai a vândut un apartament cu 88 de mii de lei. Veniturile sale sunt din indemnizaţia de consilier local şi de la AGA TPL, în total depăşind 17 mii de lei pe an. Este asociat la SC Geniloni SRL, o afacere de familie.
  • l Costel Tătăranu (PDL) este proprietarul unei case la Mitoc, al unui teren la Mitoc al unui apartament în Suceava şi al unuia în Iaşi, precum şi un spaţiu comercial unde funcţionează cabinetul medical al soţiei sale. Are trei autoturisme Mercedes luate pe firmă – fiind singurul consilier local care şi-a trecut maşinile cumpărate pe firmâ desi legea nu îl obligă în acest sens – şi un Ford Mondeo luat prin credit. In ce priveşte bijuteriile şi obiectele de artă, au fost evaluate la circa 30 de mii de lei fiecare. Are trei conturi la Banca Transilvania, dar nu în sume mari şi un credit de 27 de mii de euro la aceeaşi bancă iar altul scandent în anul acesta la Unicredit, de 4.000 de lei. Salariul încasat într-un an de la Inspectoratul în Construcţii este de 45.100 de lei la care se adaugă 104.655 lei din dividende de la două firme. A vândut produse agricole de 2.000 de lei şi a câştigat 7.000 de lei la loto, indemnizaţia anuală din CL şi AGA la Termica fiind de 13 mii de lei, cu 3.200 lei mai puţin decât pensia încasată, anul trecut, de soţia sa.
  • Daniel Ungurian (PDL) este unul din cei mai tineri consilieri locali, deţine trei terenuri în Calfindeşti şi Scheia pe care nu a apucat să îşi ridice o casă, dar are un apartament şi un garaj, precum şi două maşini: un BMW şi un Mercedes Benz A. Mai are aproape nouă mii de euro la BCR şi indemnizaţie consilier local şi director vânzări de aproape 21 mii de lei.
  • Liberalul Corneliu Vornicu deţine peste 3,1 hectare de teren agricol în comunele Cucuteni (Iaşi) şi Truşeşti (Botoşani) şi aproape opt ari intravilan la Fălticeni şi o casă de 60 mp, în atoate cazurile fiind moşternire împreună cu fratele său Dorin. Aproape 13 ari intravilan mai deţine cu soţia sa pe care a ridicat o casă, precum şi 1,45 hectare de teren agricol cumpărate tot cu soţia sa, dar şi un apartament. Deţine un Toyota Rav 4 fabricat şi cumpărat în 2010. Din pucntul de vedere al banilor în bănci, este liderul incontestabil înntre aleşii locali suceveni: 432 de mii de dolari SUA la BRD şi 130 de mii de dolari la BCR, la care se adaugă 75.400 de euro la BRD şi 130 de mii de dolari la BCR, acesta din urmă fiind pe numele soţiei. Dobânzile bancare nete trecute în declaraţia de avere sunt de 6.350 de euro, 12.800 de dolari şi 600 de lei iar soţia sa a câştigat, net, din dobânzi bancare trei mii de dolari. A dat un împrumut în nume personal unui piteştean, aici fiind vorba de 20 de mii de dolari. A încasat, anul trecut, din funcţia de director al SGA Suceava 75,5 mii lei iar soţia sa din funcţia de director la BRD Suceava suma de 146.500 de lei. Din închirierea apartamentului din George Enescu, Corneliu Vornicu a încasat 1.800 de lei. 9.360 de lei este indemnizaţia încasată, brut, anul trecut, de Corneliu Vornicu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …