Friday , May 31 2024

AVEM 2 CAMPIOANE MONDIALE – Sucevencele Gianina Beleagă și Ionela Lehaci au cucerit aurul la Mondialele de canotaj, în finala feminină de dublu vâsle categorie ușoară

La numai 22 de ani, cele două sucevence s-au încoronat cu titlul de campioane ale lumii în proba de dublu vâsle categoria ușoară din cadrul Campionatelor Mondiale de canotaj ce au avut loc la Sarasota (Florida). Româncele au devansat pe podium echipajele din Noua Zeelandă și SUA. “Nu ne-a venit să credem că am obținut acest rezultat. Am întrebat un domn din șalupa medicilor pe ce loc am terminat, iar când ne-a spus «Romania first», am izbucnit în lacrimi”, a declarat Gianina Beleagă. 15 ani au trecut de la ultimul aur mondial obținut de România în proba de dublu vâsle. “Așa cum le cunosc, nu le va opri nimeni până la Olimpiada de la Tokyo. Vă mulțumesc, fetelor, pentru această zi minunată!” a fost mesajul transmis de președintele FR de Canotaj, Elisabeta Lipă. Gianina, născută la Valea Moldovei, și Ionela, născută la Plutonița – Frasin, și-au început activitatea sportivă la Fălticeni și “trag în aceeași barcă” din 2015. “Aceste reușite ne dau forța să mergem mai departe. Gândul nostru se îndreaptă de pe acum către Tokyo. Si acolo vrem aurul”, spune Ionela Lehaci  

Beleaga - Lehaci

Gianina Beleagă și Ionela Lehaci și-au îndeplinit visul, chiar pe tărâm american. Sâmbătă, la Sarasota, în Florida, cele două canotoare sucevene au devenit campioane mondiale în proba feminină de dublu vâsle – categoria ușoară, la finalul unei curse în care au obținut un timp fantastic: 6 minute, 55 de secunde și 88 de zecimi. Situate pe locul trei după primii 500 de metri, Lehaci și Beleagă au mărit ritmul, au preluat conducerea la jumătatea cursei și nu au mai cedat prima poziție până la linia de sosire, în ciuda ata­cului final al echipajelor din Noua Zeelandă și Statele Unite ale Americii, care au completat podiumul.

La finalul cursei, celor două sucevence nu le-a venit să creadă că, la doar 22 de ani, au devenit campioane mondiale dublu vâsle – categoria ușoară, probă în care canotajul românesc nu mai obținuse o asemenea performanță din 2002. “Nu ne-a venit să credem că am obținuit acest rezultat. Am întrebat un domn din șalupa medicilor pe ce loc mai terminat, iar când ne-a spus <<Romania first>>, am izbucnit în lacrimi”, a declarat Gianina Beleagă, într-un interviu acordat direct din barcă.

Românii au umplut rețelele de socializare cu mesaje de felicitare

Imediat după cursă, românii au umplut rețelele de socializare cu mesaje de felicitare pentru Gia­nina Beleagă și Ionela Lehaci. Intr-o postare pe facebook, președintele Federației Române de Canatoj, Elisabeta Lipă a scris: “Am avut încredere de la început în Ionela Livia Lehaci și Gianina Elena Beleagă. Am văzut la ele dăruire, ambiție, atașament, sacrificiu – toate calitățile specifice unui mare campion. Stiam că va veni vremea când vor exploda, iar astăzi a fost ziua lor, ziua în care s-au încoronat campioane ale lumii. Așa cum le cunosc, nu le va opri nimeni până la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020. Vă mulțumesc, fetelor, pentru această zi minunată! Felicitări vouă, felicitări celor care v-au descoperit și v-au antrenat.” !@1!

Cum au început cele două sucevence drumul spre performanță

Gianina s-a născut pe 21 mai 1995, în localitatea Valea Moldovei din județul Suceava, iar la 13 ani a început canotajul, sub îndrumarea antrenorilor Ioan Despa și Vasile Avrămia, la Fălticeni. La începutul carierei, Gianina a prins un loc în barca de 8^1 a României, cu care a cucerit medaliile de aur la Campionatele Mondiale de juniori din 2012 și 2013. Din cauză greutății scăzute, Gianina a ajuns însă rezervă și a fost nevoită se se reorienteze către dublul de categorie ușoară, unde, de doi ani, face pereche cu o altă suceveancă, Ionela Lehaci. “Aveam 51 de kilograme când am început canotajul, iar în primul an am pus zece kilograme pe mine, plus patru centimetri în plus la înălțime. Brusc, m-am oprit acolo. Din 2009 până în 2015 am încercat să mă îngraș, dar nu am putut. În 2014 am decis să renunț la canotaj și să mă axez pe școală. Luasem examenul de Bacalaureat cu notă mare și îmi făceam planuri în această direcție. În vacanță, domnii antrenori Dorin Alupei și Cristi Maliș m-au contactat pentru a reveni în pregătire, pentru a face categorie. Andreea Asoltanei avea niște probleme medicale și era nevoie de mine, pentru a face pereche cu Ionela Lehaci. Din 2015 tragem în aceeași barcă. Nu e mult, dar am progresat repede”, a povestit Gianina Beleagă în Prosport.

In 2013, Gianina Beleagă a fost declarată cel mai bun sportiv al Clubului Sportiv Municipal Suceava, de unde a plecat în urmă cu doi ani, când a semnat cu CSA Steaua.

Colega sa de barcă, Ionela Lehaci avut un start asemănător de carieră. Născută în satul Plutonița, din fosta comună Frasin, Ionela a fost selectată pentru canotaj de antrenorul Cristi Maliș. “Aveam 49 de kilograme atunci când am început, la 1,76 metri înălțime. M-au selectat după anumite criterii, înălțime, anvergură. La început am tras la open, la Campionatele Mondiale din 2011, alături de Ioana Vrînceanu, dar la 17 ani, în ultimul an de juniorat, mi-am dat seama că nu voi mai urca în greutate și nu voi face categoria. Acum am 1,79 metri înălțime și 57 de kilograme”, a povestit actuala dinamovistă.

“Gândul nostru se îndreaptă de pe acum către Tokyo. Si acolo vrem aurul”

Sucevencele Gianina Beleagă și Ionela Lehaci spun că se completează de minune în barca de dublu vâsle categoria ușoară a României, pe care o împart aproape zi de zi.  ”Ne potrivim de minune, suntem ca două surori gemene. Suntem foarte pretențioase cu noi înșine. Avem aceleași obiective și ne unește un singur gând, să facem orice pentru ca barca să alunece perfect. Mai avem divergențe de opinie, pentru că așa se întâmplă când împarți același spațiu cu un om zi de zi, dar găsim întotdeauna forța de a merge mai departe, pentru că ne unește cel mai frumos sport din lume și dorința de victorie”, precizat ­Gianina.

Gândul celor două sucevence se îndreaptă acum spre Jocurile Olimpice de peste trei ani de la Tokyo, unde vor aurul. “Ne-am legat mult ca echipă, ne-am îmbunătățit tehnica, dar mai e de lucru. Aceste reușite ne dau forța să mergem mai departe. Gândul nostru se îndreaptă de pe acum către Tokyo. Si acolo vrem aurul”, a punctat Ionela. (Dănuț CHIDOVET)

Vezi si

O tânără de 19 ani din Dumbrăveni a murit la o lună după ce a devenit mamă

Miercuri, 29 mai 2024, Poliția municipiului Suceava a fost sesizată de Bogdan Curelușă, din Dumbrăveni, …