Autostrăzile A7 și A8, centurile orașelor și proiecte Green Deal, pe agenda discuțiilor dintre Gheorghe Flutur și ministrul Fondurilor Europene

reportersite
27 ianuarie 2021, 7:15

Finanțarea autostrăzii A7, Siret-Suceava-Ploiești a fost una din temele de discuții care au avut loc la București între președintele PNL al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR-PLUS), discuții la care a participat și senatorul USR-PLUS de Suceava, George Mîndruță.

Potrivit celor precizate de șeful administrației județene sucevene, la discuții a fost pusă și problema finanțării autostrăzii A8 Iași – Târgu Mureș. „Am avut o întâlnire la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene cu domnul ministru Cristian Ghinea, împreună cu domnul senator USR PLUS, George Mîndruță, ocazie cu care am solicitat și adus argumente pentru finanțarea din fonduri europene a Autostrăzii A7 București-Suceava-Siret, a Autostrăzii A8 Iași-Târgu Mureș și a centurilor pentru mai multe orașe și municipii din județul Suceava”, a declarat Gheorghe Flutur.

De asemenea, potrivit celor precizate de Gheorghe Flutur, a fost depus un memoriu în vederea finanțării cu fonduri europene a unor proiecte de tipul Poli de Dezvoltare Turistică, arătând că județul Suceava are deja o asociere a CJ cu localități – stațiuni turistice de interes național – Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei. Prin această asociere s-ar dori să fie accesate fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii în turism. „Am în vedere dezvoltarea infrastructurii de căi ferate, introducerea de trenuri pentru turiști sau punerea în valoare a unor obiective cu un potențial turistic însemnat: Salina Cacica, Tabără Bucșoaia, Herghelia Lucina, Hipodromul Rădăuți, Aerodromurile de la Floreni și Frătăuții Vechi”, a spus Gheorghe Flutur.

Tot la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene s-a discutat cu privire la viitoarele programe „Green Deal” pe mediu finanțate, mai exact reconversia zonelor miniere și transformarea lor în zone de interes turistic pornind cu reabilitarea ecologică a zonelor cu mediul afectat. „Am dat câteva exemple din județul Suceava de astfel de zone miniere: Leșul Ursului, Iacobeni, Fundu Moldovei, Crucea și Călimani. O altă idee care poate fi avută în vedere în cadrul proiectelor de mediu este realizarea de parcări acoperite cu vegetație. În zilele următoare voi continua să am întâlni și cu ceilalți miniștri”, a conchis Gheorghe Flutur. (D.P.)