Autoritățile ucrainene au survolat din nou granița pe calea aerului ca să depisteze rutele și bazele contrabandiștilor

12/07/19 ora:6:59am

Un grup interdepartamental comun al șefilor agențiilor ucrainene de aplicare a legii a efectuat în zona frontierei aferentă regiunii Cernăuți, un control aerian în aria de responsabilitate a frontierei. Astfel, un elicopter MI-8 din escadronul de aviație Harkov, a monitorizat pe 10 iulie frontiera ucraineană atât pe zona de graniță cu Republica Moldova, cât și pe cea cu România. Recent numitul șef al grănicerilor din regiunea Cernăuți, Serghei Marcinkiewicz, a planificat să monitorizeze frontiera alături de șeful Departamentului Poliției Naționale din regiunea Cernăuți, procurorul militar al garnizoanei Cernăuți, șeful securității interne. Scopul principal al patrulelor aeriene a fost de a identifica noi rute și posibila mișcare a locurilor de depozitare utilizate de contrabandiștii de produse de tutun, precum și a locurilor de decolare și aterizare a aeronavelor mici în timpul recoltării „coletelor” de țigări care trebuie transportate peste graniță de către contrabandiști. „În timpul zborului, părțile au discutat despre cooperare în scopul asigurării securității frontierelor. În timpul dezbaterii, s-a acordat atenție perspectivei de cooperare ulterioară, schimbului de informații și planificării măsurilor privind prevenirea infracțiunilor la frontiera de stat și realizarea de măsuri preventive comune în zonele de frontieră controlate”, se precizează într-un comnicat de presă citat în ediția electronică a BukNews. Din câte se pare, în timpul acestei verificări pe calea aerului s-a concluzionat că există locuri care urmează să fie dezvoltate în continuare în domeniul ingineriei.

Reamintim că în luna aprilie a acestui an, grănicerii detașamentului de la Cernăuți, cu ajutorul unui avion Diamond – de la o escadrilă de la Odessa, au efectuat un tur al frontierei de stat pe o distanță mai mare de 250 de kilometri de graniță cu România și întreaga zonă a frontierei ucrainene-moldovenești. Timp de trei zile, potrivit serviciului de presă al detașamentului de frontieră Cernăuți citat de publicații cernăuțene de limbă ucraineană precum „Chas” și „Tinerii Bucovineni” – în ediția electronică molbuk.ua – au fost analizate din aer – cel puțin așa indică sursele oficiale – mișcările dronelor folosite de contrabandiști. „Obiectivul patrulei a fost identificarea locurilor de decolare și aterizare a aeronavelor mici. Cu ajutorul echipamentului, polițiștii de frontieră au reușit să identifice noi rute de trafic”, se arată în sursa citată care precizează că s-au efectuat fotografii și clipuri video.

În ultimii ani, contrabandiștii folosesc tot mai des mici aeronave pentru a-și atinge obiectivele. Numai de la începutul anului 2019, detașamentul de frontieră de la Cernăuți a existat 6 fapte de încălcare a frontierei de stat de către aeronave mici. În unul dintre ele, a fost eliminat un quadrocopter. În anii precedenți, în limitele administrative ale regiunii Cernăuți, au fost găsite cinci quadrocoptere, trei motodeltaplane și două avioane de dimensiuni mici (AN-2) care urmeau să fie utilizate pentru circulația contrabandei cu tutun și urmărirea patrulelor de frontieră. (D.P.)