Wednesday , April 24 2024

Autoritățile române confirmă incidentul cu avionul contrabandiștilor care a intrat ilegal în România și s-a întors în Ucraina. Polițiștii de frontieră de la Vicovu de Sus ar fi alertat grănicerii ucraineni

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației a anunțat că „Sâmbătă, 7 august, în jurul orei 6.00, un echipaj din cadrul Poliției de Frontieră Vicovu de Sus a auzit și observat un aparat de zbor de mici dimensiuni care a zburat dinspre Ucraina spre România”. „Echipajul a anunțat Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, Centrul de Operaţiuni Aeriene Baloteşti şi autorităţile de frontieră ucrainene prin Punctul de Contact Porubne”. Deocamdată, autoritățile nu au oferit informații privind locul în care aeronava a aterizat în România. Asociația „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” a transmis, în cursul zilei de miercuri, 11 august , ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, o scrisoare deschisă intitulată „Locuitorii Moldovei vor să știe: cât de sigură este granița de Est a României?”.

Ucrainenii suspecți de contrabandă prinși de autoritățile ucrainene, alertate de polițiștii de frontieră români

Oficialului guvernamental i se pune în vedere că, vineri, 6 august 2021, în cursul nopții, a avut loc un eveniment catalogat de Asociația „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” a fi „extrem de grav” pe raza județului Suceava: un avion neidentificat a pătruns pe teritoriul României, venind din Ucraina, și a aterizat într-un loc necunoscut pe teritoriul județului Suceava.

Despre aceasta a relatat pentru prima dată cotidianul „Obiectiv de Suceava”, care semnala că la întoarcerea din România, grănicerii ucraineni de la Porubnea (punct de trecere al frontierei care are corespondent pe partea românească Siretul) au semnalat că avionul Antonov An-2 (o parte a presei ucrainene s-a referit la acest vehicul de zbor cu denumirea peiorativă de „kukuruznyk”, ceea ce s-ar traduce ca fiind porumb) a trecut fraudulos înapoi granița în Ucraina și ca atare a fost interceptat de un avion MiG-29 al Brigăzii de aviație tactică ce a staționat o perioadă la Sevastopol și poartă numele cunoscutului aviator sovietic „Oleksandr Pokryshkin”. Avionul a fost forțat să aterizeze la ora 7:30 pe unul dintre aerodromurile din districtul/raionul Kosiv (Cosăuți). O parte a mediei cernăuțene a precizat că Secretarul de presă al Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate din Ucraina, Yuriy Ignat, a confirmat evenimentul care s-a întâmplat pe 7 august, la 7:30. „Radarul Forțelor Aeriene a detectat o aeronavă care se deplasa de la granița cu România”, a spus Ignat, citat de BukNews. Este însă de specificat că în sursa citată se spune despre pilotul avionului de vânătoare că a forțat avionul An-2 să aterizeze la cel mai apropiat aeroport, însă ar fi vorba de Kolomyia, situat în proximitate de Cosăuți.

Serviciul de Stat al Grănicerilor din Ucraina a precizat într-un comunicat că agenți ai Serviciului de Poliție al Frontierei de Stat și militari ai unității speciale DOZOR au reținut 4 persoane. BukNews însă, fără a cita precis sursa, susține că „în avion erau 3 persoane” despre care a afirmat că erau cetățeni ai Ucrainei și că, probabil, făceau contrabandă cu țigări. Din câte se pare, ar fi vorba de cel puțin patru persoane, după cum rezultă și dintr-o imagine publicată pe BukInfo în care apar cinci persoane reținute lângă An-2-ul în cauză și în articol se precizează că ucrainenii care au zburat fraudulos peste granița cu România au încercat să fugă cu o mașină (un jeep Mitsubishi, din câte se pare), semn că și șoferul a fost prins de autoritățile din țara vecină. Cert este că cei reținuți sunt suspectați și de contrabandă, nu doar de săvârșirea unei infracțiuni de trecere ilegală a frontierei. Infracțiunile au fost raportate la parchet și la structurile regionale de la Cernăuți și Ivano-Frankovsk ale Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Aceste fapte au fost aduse la cunoștința publicului român după ce un jurnalist de la ziarul Obiectiv de Suceava a cercetat surse de informații ucrainiene. Nimic din partea statului român, nicio informare, nici un comunicat, nici o precizare, până la această oră, în condițiile în care suntem o țară membru al UE și NATO, cu angajamente ferme în fața partenerilor noștri de protejare a frontierelor (s.red.). Asociația noastră militează pentru interesele de dezvoltare ale regiunii Moldova. Evenimentul menționat, pe lângă devoalarea unor extrem de grave probleme privind apărarea teritoriului românesc, aduce majore prejudicii de imagine regiunii, afectând potențialul investițional. Ce investitori străini vor veni într-o zonă unde granițele sunt permeabile oricăror infractori – de la traficanți de țigări sau droguri, până la contrabandă cu arme de foc? Regiunea Moldovei, cu granițele sale de est și nord, merită o atenție specială pentru a proiecta imaginea unei Românii sigure și cu frontiere impenetrabile”, se precizează în scrisoarea respectivă.

Prin urmare, Asociația „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” i-a solicitat public ministrului un răspuns la o serie de întrebări – atrăgându-i atenția că având în vedere evenimentul extrem de grav petrecut, cu consecințe majore privind asumările din condiția de țară de graniță a Uniunii Europene și de partener NATO, este obligat să răspundă public la acestea – prima fiind: „Care au fost motivele pentru care aeronava nu a putut fi reperată și identificată de sistemul românesc de supraveghere aeriană? Care sunt motivele pentru care polițiștii de frontieră nu au sesizat această trecere ilegală extrem de gravă?”. Următoarea întrebare adresată ministrului Bode este dacă „Ați pornit o anchetă a Ministerului de Interne pentru a lămuri întrebările de mai sus? Dacă da, cine se ocupă de aceasta – nume și grad – și care este termenul de raportare?”. Ulterior, sunt luate în calcul de către cei de la Asociația „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” alte aspecte din trecut – parte din ele fiind semnalate, de asemenea, de cotidianul Obiectiv de Suceava la acea vreme – cu privire la tranzitarea ilegală a frontierei ucraineano-române pe cale aerului, însă referirea specifică din întrebare se referă la o altă zonă a țării: „Aveți cunoștință de evenimente similare întâmplate în trecut? În anul 2019, un elicopter neidentificat, de fabricație rusească, venit de asemenea din Ucraina, s-a prăbușit în apropiere de localitatea Săpânța, județul Maramureș. Aveți rezultatele anchetei privitoare la acel incident?”. În final, cei de la Asociația „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” îi spun ministrului Bode că ar dori, de asemenea, să știe „câte anchete a lansat Ministerul condus de dumneavoastră pe tema grupurilor infracționale transfrontaliere ce folosesc județele Suceava, Botoșani și Iași ca rampă de lansare pentru contrabanda cu mărfuri ilegale destinate spațiului Uniunii Europene, nu doar teritoriului românesc – având în vedere cantitățile de mărfuri traficate – și dacă există o strategie de investiții în infrastructura de ordine publică în această parte a Moldovei”.

Este de menționat că, între timp, la solicitarea publicației centrale „Libertatea”, au apărut informații oficiale cum că autoritățile române au fost cele care au depistat aeronava care a intrat și a ieșit ilegal din România, în noaptea de vineri spre sâmbătă, și au dat alarma în Ucraina, unde autoritățile au forțat aterizarea avionului.

Potrivit unui răspuns oferit de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației, „Sâmbătă, 7 august, în jurul orei 6.00, un echipaj din cadrul Poliției de Frontieră Vicovu de Sus (Suceava), aflat în misiune de supraveghere şi control a frontierei de stat, a auzit și observat un aparat de zbor de mici dimensiuni care a zburat dinspre Ucraina spre România”. „Echipajul a anunțat Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, Centrul de Operaţiuni Aeriene Baloteşti şi autorităţile de frontieră ucrainene prin Punctul de Contact Porubne”. În misiunea de cercetare și verificare a zonei au mai fost implicați polițiști și jandarmi din Suceava, se arată în răspunsul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației.

Potrivit informațiilor obținute de „Libertatea”, în jurul orei 6.45, poliţiştii de frontieră români au auzit și observat, pe aceeaşi direcţie, aparatul de zbor, întorcându-se în Ucraina, se specifică în sursa citată. Potrivit acesteia, poliţiştii de frontieră români în cooperare cu autorităţile de frontieră ucrainene fac cercetări pentru depistarea tuturor persoanelor implicate şi documentarea întregii activități infracţionale. Deocamdată, autoritățile nu au oferit informații privind locul în care aeronava a aterizat în România.

Răspunsul Poliției de Frontieră poate satisface doar parțial curiozitatea referitoare la prima întrebare adresată ministrului, însă celelalte încă își mai așteaptă răspunsul.

De remarcat și faptul că, deși zilnic sunt făcute publice tot felul de activități infracționale de pe raza județului Suceava, unele mărunte, altele de amploare, incidentul în care a fost implicat avionul cu contrabandiști a fost trecut sub tăcere până la publicarea acestui caz în cotidianul nostru. (D.P.)

 

 

 

Vezi si

VIDEO. A început demolarea garajelor din spatele Primăriei, pe locul unde va fi ridicată prima parcare supraterană din Suceava

Miercuri dimineață, în prezența viceprimarului Lucian Harșovschi, a început demolarea garajelor de pe stada Ștefan …

2 comments

  1. Și acum se iau șpăgi la vama la Siret, dar autoritățile se fac că nu văd.

  2. Sunt de neclintit in hotii, au scheme si fura pentru ca se poate!
    RO nu are cum sa se mai schimba cu acesti hoti profesionisti, care sunt plantati peste tot.
    Ar fi de dorit, de scos mirlanii de la putere!
    Mai schimabati-i ca imputesc fotoliile invirtind euroii…. dar cine s-o faca?