Thursday , March 28 2024

Autorităţile nu ştiu nici acum dacă va putea fi dus gunoiul la groapa nouă de la Moara

groapa (Copy)

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că săptămâna viitoare ar putea fi clarificată situaţia. Groapa de gunoi este finalizată, singurele impedimente pentru a o deschide fiind probele tehnologice cu levigat, despre care preşedintele CJ Suceava susţine însă că lucrurile sunt pe cale să se rezolve şi lipsa unui operator autorizat, faţă de care încă nu este o soluţie unanim acceptată

 
Autorităţile sucevene nu au ajuns nici acum la o concluzie cu privire la groapa de gunoi de la Moara, obiectiv de investiţii derulat printr-un amplu proiect cu fonduri europene, şi nu se ştie nici acum cu siguranţă dacă va putea sau nu să fie dus în perioada imediat următoare gunoiul de la Suceava sau din alte localităţi ale judeţului către rampa de deşeuri de la Moara. In urmă cu câteva săptămâni, în cotidianul Obiectiv de Suceava era menţionată această problemă iar la acea dată preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava recunoştea că sunt de rezolvat mai multe probleme între care cele mai importante erau probele tehnologice cu levigat şi lipsa unui operator autorizat. Asta în condiţiile în care lucrările erau pe terminate, fiind realizate în procent de peste 90%, după cum au dat asigurări cei de la firma General Construct, una din societăţile care au adjudecat licitaţia la cea de-a doua etapă a lucrărilor.
Ieri, situaţia nu se schimbase foarte mult, doar că preşedintele CJ Suceava a dat asigurări că sunt pe cale de a fi rezolvate toate aspectele cu privire la probele tehnologice. „Suntem, aproape de final cu construcţia gropii de la Moara. Săptămâna viitoare vom face o deplasare acolo. S-au găsit soluţii pentru a face probe tehnologice cu levigat pe care constructorul avea obligaţia în proiect”, a declarat Cătălin Nechifor. Precizăm că în chestiunea levigatului au fost mai multe discuţii întrucât acesta are o compoziţie diferită de la an la an şi de la tipul de deşeuri depozitat iar levigat în parametrii în care se dorea, iniţial, testarea nu erau în ţara noastră.
Pe de altă partea, problema cea mai dificilă era desemnarea unui operator şi predarea gropii de gunoi către acesta, lucru care încă nu a fost clarificat. „Sperăm să putem face apoi partea de predare – primire către o zonă intermediară până la organizarea licitaţiei pentru desemnarea unui operator”, a declarat preşedintele CJ Suceava, adăugând că este în grafic cu lucrările la Moara, la fel cum în grafic este şi cu lucrările de la groapa de la Pojorâta. „Vom avea discuţii pentru a găsi o variantă intermediară, probabil angajaţi din zona administraţiei publice care preiau pentru o perioadă de timp atribuţiile cu ce înseamnă groapa de la Moara”, a mai spus Cătălin Nechifor. El însă nu a putut să dea un răspuns clar cu privire la calificarea pe care ar putea-o avea persoanele din administraţie în ce priveşte lucrul cu anumite utilaje sau alte dotări de la rampa de deşeuri de la Moara.
Pe de altă parte, şeful administraţiei judeţene a ţinut să precizeze că potrivit legii în materia achiziţiilor publice procedeul de selectare al operatorului de la rampa de deşeuri de la Moara nu poate fi făcut în avans. „Nu pot să licitez ceva ce încă nu există. După ce groapa de gunoi este finalizată, intrăm în procedura privind un operator iar această licitaţie, după cum ştim, poate să dureze ceva timp. Sunt etape consecutive care trebuie parcurse şi care se derulează ca atare. Vom încerca să găsim săptămâna viitoare formula corectă. Săptămâna viitoare vom şti exact”, a mai spus Cătălin Nechifor. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …

One comment

  1. incet, incet, nu va grabiti, asteptati un nou mandat.