Saturday , December 3 2022

Aurel Olărean, încă un dosar penal de abuz în serviciu, “servit” de Curtea de Conturi

olarean dna [800x600]

Primarul suspendat -arestat este cercetat penal la cererea Curţii de Conturi pentru abuz în serviciu şi pentru că nu s-a preocupat de recuperarea unui prejudiciu de 450.000 de lei cauzat primăriei Rădăuţi de firme cu care aceasta a făcut afaceri în mandatul lui Olărean. In dosar procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi au început urmărirea penală şi pentru abuz în serviciu

 
Pe capul primarului suspendat al municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean se înmulţesc belele. Ca şi când nu ar fi de ajuns faptul că  stă în arest de aproape jumâtate de an pentru infracţiuni de corupţie şi are deja, de mai bine de un an un dosar pe rolul Judecătoriei Rădăuţi în care este judecat pentru abuz în serviciu, Curtea de Conturi – Camera de conturi Suceava a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi o sesizare penală privind încălcarea de către primarul Olărean, când era în exerciţiul funcţiei a articolului 64 din Legea 94/1992 republicată de funcţionare a Curţii de Conturi dar şi pentru abuz în serviciu. Conform raportului publicat recent pe site-ul Curţii de Conturi afe-rent anului trecut, procurorilor rădăuţeni li s-a cerut să efectueze cercetări pentru un prejudiciu de 450.823 lei, nerecupe-rat de ordonatorul de credite. Potrivit articolului sus-menţionat, “nerecupe-rarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii şi a neurmăririi de conducerea entităţii a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracţtiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.”. Procurorul Lucian Bucşă, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a confirmat faptul că dosarul a fost înregistrat şi a fost transmis pentru efectuarea de cercetări la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Suceava, acestea realizându-se sub supravegherea unui procuror rădăuţean. In cauză se fac cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, urmărirea penală in REM (asupra faptelor) fiind deja declanşată.
Primarul municipiului Rădăuţi, democrat liberalul Aurel Olărean, a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii ianuarie a anului trecut de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, pe motiv că a refuzat să constate încetarea mandatului unui consilier local şi să vacanteze postul. Dosarul este judecat de magistraţii Judecătoriei Rădăuţi, primarul Aurel Olărean riscând, dacă va fi găsit vinovat, o pedeapsă între şase luni şi trei ani de închisoare. Conform rechizitoriului transmis instanţei, din luna iulie 2012, primarul Aurel Olărean nu şi-a îndepli-nit, cu ştiinţă, atribuţiile de serviciu prevăzute în Statutul aleşilor locali şi nu a propus Consiliului Local al municipiului Rădăuţi să constate încetarea de drept a mandatului de consilier a lui Nistor Tătar, membru PSD, care a fost ales şi consilier judeţean şi care a optat pentru funcţia de consilier judeţean.
Parchetul Curţii de Apel Suceava arăta atunci că primarul nu a propus Consiliului Local al Municipiului Rădăuţi să constate încetarea de drept a mandatului de consilier local, nu a semnat referatul constatator întocmit de secretarul municipiului Rădăuţi şi nu a iniţiat un proiect de hotărâre prin care să se ia act de situaţia apărută şi să se declare vacant locul consilierului care şi-a dat demisia, deşi avea obligaţia să-l includă pe ordinea de zi supusă dezbaterilor pentru prima şedinţă ordinară.
Astfel, prin neîndeplinirea acestor atribuţii, primarul a cauzat o vătămare intereselor legale ale lui Simion Sticleţ, următorul de pe lista de candidaţi ai USL pentru funcţia de consilier local al municipiului Rădăuţi, de a îndeplini o funcţie de autoritate publică şi de a-şi exercita mandatul încredinţat în urma votului liber exprimat de către membrii colectivităţii locale, în faţa cărora este responsabil.
In acest moment, Aurel Olărean este în arest preventiv la Penitenciarul Gherla din judeţul Cluj, fiind trimis în judecată  în dosarul denumit generic “Lotul Dîmbu”, în care magistraţii Curţii de Apel Cluj îi judecă şi pe Dumitru Dîmbu, fost procuror şef Secţie urmărire penală al Parchetului de pe lângă tribunalul Suceava, judecătorul rădăuţean Bogdan Bărbuţă, omul de afaceri Constantin Babiuc, aflaţi toţi în arest şi alţi inculpaţi judecaăi în libertate, printre care şi judecătoare de la Rădăuţi Daniela Prandea.
In acest dosar, Aurel Olărean este judecat de asemenea pentru abuz în serviciu dar şi pentru şantaj şi complicitate la şantaj.(Neculai ROSCA)

Vezi si

Peste 23,6 milioane de lei au încasat sucevenii care au cazat refugiați ucraineni

De la începutul războiului în Ucraina, România a cheltuit 75 de milioane de euro pentru …