Monday , April 15 2024

Au inceput lucrarile de la parcarile subterane din centrul Sucevei

N lucr\rile la organizarea de [antier au `nceput zilele trecute, c=nd toate florile, arbu[tii [i b\ncile de pe esplanada Casei de Cultur\ au fost luate de cei de la Direc]ia Domeniului Public, iar o parte din spa]iul unde se va interveni a fost `mprejmuit\ n m=ine demareaz\ oficial lucr\rile la consolidarea terenului din fa]a Casei Culturii, pe care va fi amenajat\ viitoarea parcare subteran\ n „Este un proiect complex, probabil unul dintre cele mai de anvergur\, [i `n acela[i timp utile, de dup\ Revolu]ie. ~mi doresc s\ `l finalizez c=t mai cur=nd cu putin]\ [i sper ca `n 2012 sucevenii s\  poat\  s\ aib\ parc\ri subterane `n centrul ora[ului”, a declarat primarul Lungu

Construc]ia viitoarei parc\ri subterane a debutat, zilele trecute, odat\ cu `nceperea `n for]\ a m\surilor ce ]in de organizarea de [antier. Unul dintre cele mai importante [i utile proiecte derulate `n municipiul re[edin]\ de jude] este acesta al parc\rilor subterane. Zilele trecute, angaja]i ai domeniului public au mutat din zona unde vor `ncepe lucr\rile toate florile, arbu[tii [i o serie de elemente de mobilier urban pentru a nu fi afectate de muncitorii [i utilajele care vor lucra `n zon\.
Potrivit primarului Ion Lungu, miercuri demareaz\ oficial lucr\rile la consolidarea terenului din fa]a Casei Culturii, `n centrul municipiului Suceava, pe care va fi amenajat\ viitoare parcare subteran\. Eliberarea zonei de mobilierul urban a `nceput a se face de la finele s\pt\m=nii trecute, `n weekend sucevenii care se plimbau de obicei prin centrul Sucevei constat=nd cu o oarecare surprindere c\ nu mai sunt b\nci [i nici urme de flori.
De altfel, men]ion\m c\ lucr\rile respective nu sunt f\cute pentru parcarea propriu zis\, ci pentru consolidarea terenului de pe zona unde acestea vor fi amenajate. Cele dou\ parc\ri subterane se vor face cu fonduri europene nerambursabile, atrase prin Planul Integrat de Dezvoltare Urban\ (PIDU), dar `n urm\ cu c=teva luni a ap\rut o problem\ suplimentar\, neprev\zut\ ini]ial [i anume cea privind efectuarea unor lucr\ri suplimentare de consolidare a terenului. Astfel, s-a stabilit ca `n locul unde va fi amenajat\ parcarea respectiv\ s\ fie pu[i `nc\ 500 de a[a numi]i „pilo]i”, adic\ un fel de st=lpi din beton ce urmeaz\ s\ fie b\ga]i `n p\m=nt pentru a stabiliza zona.
Practic, acestea sunt lucr\rile care vor `ncepe, oficial, de miercuri [i pe care primarul Ion Lungu sper\ s\ fie finalizate `n jum\tate de an. „Este un proiect complex, probabil unul dintre cele mai de anvergur\ [i `n acela[i timp utile de dup\ Revolu]ie. ~mi doresc s\ `l finalizez c=t mai cur=nd cu putin]\ [i sper ca `n 2012 sucevenii s\ poat\ s\ aib\ parc\ri subterane `n centrul ora[ului. Anul acesta `ncerc\m s\ facem c=t mai mult posibil din lucr\rile de consolidare prin montare de pilo]i, `ns\ nu cred c\ vom putea finaliza dec=t `nspre prim\var\”, a declarat Ion Lungu.
Prima etap\ ar trebui s\ se `ncheie `n acest an, din prim\var\ trec=ndu-se la construirea parc\rilor subterane propriu zise. Licita]ia pentru atribuirea acestor lucr\ri a fost adjudecat\ de General Construct Suceava, `n asociere cu firmele bucure[tene Top Dril [i Octogon, pentru suma de 5,52 milioane de lei. Cele dou\ parc\ri subterane vor avea 108 locuri [i, respectiv, 55 de locuri, execu]ia, inclusiv cea de la str\zi [i traseele pietonale, urm=nd a dura 33 luni.
Reamintim c\ Prim\ria municipiului Suceava implementeaz\ `n cadrul PIDU un proiect de modernizare a centrului ora[ului, prin crearea de parc\ri subterane, reabilitarea accesului pietonal [i a str\zilor aferente, `ns\ aceasta este doar una din lucr\rile ce se vor face al\turi de montarea de camere video `n mai multe spa]ii publice din ora[, modernizarea a peste zece kilometri de drumuri din Suceava.
Proiectul este finan]at prin Programul Opera]ional Regional (POR) 2007 – 2013, Axa prioritar\ 1 – „Sprijinirea dezvolt\rii durabile a ora[elor – poli urbani de cre[tere”, valoarea total\ a acestuia fiind de 37,8 milioane lei, din care 29,8 milioane lei – asisten]\ financiar\ nerambursabil\. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Pompierii suceveni s-au luptat în ultima săptămână cu zeci de incendii de vegetație uscată (VIDEO)

 În ultima săptămână, pompierii militari suceveni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 17 …

No comments

 1. Este o idee foarte buna,abia asa vom scapa de aglomeratia,din SUCEVA

 2. Nu crede nimeni in acest proiect.Doar cheltuiala unor bani aiurea.Daca nu sunt in stare sa schimbe niste tevi dar sa faca ceva nou de calitate.

 3. SI TIMISOARA S-AR MANDRI CU O ASEMENEA PARCARE…DAR DE AIA FLUTR E VAZUT CUM E VAZUT IN SPECIAL IN ARDEAL,CA LA NOI ….

 4. Stiti doar sa comentati aiurea. Plecati dracului din tara daca nu va convine. Foarte bine ca se face asa o parcare.In alte articole comentati ca va da politia rutiera amenda si ca nu aveti locuri de parcare. Va face acuma Lungu parcare si tot nu va convine. Sunteti incompetenti

 5. Atâţia bani pt. 160 de locuri?! Este complet aiurea… da’ nu ştiu de ce mă mai mir.

 6. @Constantin
  cam cat de goala iti imaginezi tu ca ar putea fi ? Sau tu nu ai trecut prin centru in timpul zilei ? E de departe zona cu cea mai mare NEVOIE de locuri de parcare din oras, chiar si cu plata o sa fie plina. Sunt multe banci, institutii si firme in zona si chiar nu se mai poate fara o parcare, e una din cele mai bune investitii pentru suceava

 7. Nu sunt un mare fan al domnului Lungu dar trebuie sa recunosc ca Suceava avea nevoie in centru de o parcare subterana (cum au deja multe orase din Romania) , oricine a avut treaba in centru pe la orele de varf stie ca trebuie sa faci cel putin 2 ture pentru un loc de parcare,poate ca sumele par destul de mari dar din moment ce nu vin din banii sucevenilor ,de la primaria suceava,nu inteleg de ce fac atatea calcule oameni gen “dorel cu tarnacopul”:))

 8. Jalnic si trist.Urmatorii 5 – CINCI – ani orasul nu va mai avea “CENTRU”.Nu ni se spune cati bani intra in opera,cati ia constructorul si cati PARTIDUL lu Lungu etco

 9. Ce se va intampla cu “minunata noastra statuie”? Ajunge la groapa de gunoi ? Nu poate fi recuperat nici materialul din ea , nu este reciclabil

 10. Oare nimeni nu a facut un studiu economic inainte de a se incepe lucrarile?
  Asta seamana cu tichia de margaritar. Nu se stia ca zona ete instabila cu o panza de apa freatica puternica. Chiar era necesara o asa cheltuiaa pentru un numar asa mic de masini? Pana la urma sunt sigur ca parcarea va sta mai mult goala, mai ales daca va fi cu plata. Chiar nimeni din primarie(ing. arhitecti, proiectanti) nu poate judeca si economic?. Din punct de vedere al frumosului sunt de groaza, nu au reusit sa faca nimic frumos in orasul asta, numai niste porcari fara gust si fara aspect. Renuntati la acest colectiv de arhitecti de doi bani.

 11. Dorel, eu zic sa mai adaugi si inca 100,000,000,000,000,000,000,000 lei la suma ta, ca iti plac adunarile, e frumoase
  parcarea costa 5,520,000 lei, atat, aia 37,8 milioane reprezinta valoarea totala a unui program (care cuprinde mai multe)
  de unde rezulta un cost pe mp de sub 1000E care pare destul de rezonabil, tine cont ca peste casa ta de la prelipca nu trebuie sa treaca cateva mii de masini pe zi deci e ok sa fie mai ieftina

  • Dorel cu tarnacopu

   Cosmine , din pacate 5.520.000 lei costa doar PILONII pe care un proiectant de aici sau de aiurea a uitat sa-i prevada din diverse cauze (lipsa de informatii, lipsa de minte sau orice ca oricum numai conteaza). Am vazut destule parcari subterane in afara tarii si m-am uitat cu mare interes si admiratie cum sunt facute. Dar, din pacate suma pe care am calculat-o mai sus este reala (si poti verifica pe site-ul primariei valoarea de licitatie). Ca mai intervin si ceva spatii verzi si alte lucruri minore in suma asta sunt de acord. In schimb ce nu stiu decat constructorii cei mai cu vechime si experienta de prin oras e faptul ca din cauza conditiilor subterane din zona, valoarea se va mari considerabil pe parcurs si asta va fi din banii nostri ai tuturor. Cu asta nu sunt de acord pentru ca pentru o parcare din satul Suceava se va plati unor firme politice un pret mai mare decat in centrul Munchenului.

 12. Dorel cu tarnacopu

  Eu Dorel cu tarnacopu, inainte sa ma apuc de treaba am facut un calcul simplu
  37.800.000+5.520.000 lei = 43.320.000 lei noi (cost faaaraaaaa prelungiri si alte smenuri neprevazute)
  43.320.000 lei : 163 locuri de parcare = 265.766,87 lei/loc de parcare
  265.766,87 lei/loc de parcare : 8mp (un loc de parcare) = 33.220,858 lei pe metru patrat de loc de parcare, adica , asezati-va jos, 7725,78 euro UN METRU PATRAT DE PARCARE CONSTRUITA, in ideea in care un metru patrat de casa de lux e cam 800 de euro cu finisaje roz (ca la Prelipca) cu tot.
  Asa ca eu Dorel ma intreb? O fi ceva putred sau se duc banii in campania vreunui partid.
  Cred ca o ma gandesc mai bine la votul urmator. Poate ma duc la Prelipca sau la Salcea…. cine ma poate sfatui?