Friday , April 26 2024

Au fost găsiţi huliganii care au vandalizat bustul lui Eminescu

inaugurare Eminescu - TOCpress
Fotografie realizată la 15 iunie, la dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu din Hliboca

Este vorba de patru cetăţeni ai localităţii Hliboca, unde trebuia dezvelit bustul lui Mihai Eminescu în data de 15 iunie 

Poliţia din regiunea Cernăuţi a reţinut patru persoane în cazul vandalizării bustului poetului Mihai Eminescu din faţa Muzeului Etnografic din Hliboca (Adâncata). Conform jurnaliştilor de la TOCpress, care citează un comunicat remis luni de Direcţia Ministerului de Interne al Ucrainei în regiunea Cernăuţi, în noaptea de 13 spre 14 iunie, cei patru indivizi, originari din localitatea Hliboca, au vandalizat bustul lui Eminescu, au decapitat lucrarea şi au aruncat ulterior piesa furată în lacul din satul Dimca (Trestiana). In Hliboca, precum şi în Dimca sunt comunităţi mari de români care şi-ar fi dorit să aibă în faţa unui muzeu din localitate bustul poetului naţional al românilor, dezvelirea monumentului urmând a fi programată pe data de 15 iunie, când se împlineau 124 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Conform celor de la TOCpress, Poliţia a deschis un dosar penal, în temeiul art. 194 din Codul Penal al Ucrainei, partea I, pentru „distrugere intenţionată sau deteriorare a patrimoniului”.
Autorităţile ucrainene au dat asigurări că vor continua ancheta în acest caz. Interesant este faptul că pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al României nu a mai fost publicat niciun comunicat cu privire la cazul vandalizării bustului poetului Mihai Eminescu, deşi pe data de 15 iunie se arata pe pagina de internet a instituţiei, într-un comunicat oficial, că MAE va continua să monitorizeze acest caz până când autorii vor fi identificaţi şi deferiţi organelor de justiţie ucrainene.
Pe de o parte, există bănuiala că mârşava acţiune a fost planificată din timp, deoarece făptaşii au acţionat rapid, au avut la îndemână, probabil, o scară pentru a ajunge la o înălţime de peste doi metri şi au dezmontat capul bustului, proaspăt cimentat, ce cântărea peste 70 de kg, pe care l-au aşezat într-un mijloc de transport şi l-au dus într-o direcţie necunoscută. O atare variantă a fost luată în calcul de TOCpress care citează dintr-un articol publicat în Zorile Bucovinei.
Pe de altă parte, există şi o altă varinată, neconfirmată încă oficial, şi anume că toţi cei patru – din câte se pare doi ucraineni şi doi români – au comis actul de huliganism după o beţie crâncenă şi nu poate fi vorba de o acţiune subversivă a vreunui partid politic de la Putere sau Opoziţie, cei patru având opinii politice diferite.
Reamintim că bustul lui Mihai Eminescu, ce urma să fie inaugurat sâmbătă, în orăşelul Hliboca (Adâncata) din regiunea Cernăuţi, la comemorarea a 124 de ani de la moartea poetului, a fost decapitat în noaptea de joi spre vineri, 14 iunie. Ministerul român de Externe a cerut autorităţilor ucrainene să-i prindă pe făptaşi. La instrucţiunile Centralei MAE, Consulatul General al României la Cernăuţi a solicitat în scris Administraţiei de Stat Cernăuţi efectuarea de urgenţă a demersurilor necesare pentru identificarea făptaşilor actului de vandalism şi informarea Consulatului asupra rezultatelor anchetei.
La Hliboca, festivitatea dedicată împlinirii a 124 de ani de la moartea marelui poet a avut, totuşi, loc la orele prânzului, după ce, în cursul zilei de vineri, românii s-au mobilizat şi au refăcut temporar capul bustului, de data aceasta din gips, nu din marmură, aşa cum era cel furat de indivizii care au vandalizat monumentul.
Nicolae Sapcă – vicepreşedintele Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, deputat în Consiliul Raional Hliboca şi unul  din iniţiatorii  proiectului, alături de Arcadie Opaiţ – sponsorul bustului, preşedintele Ligii pentru apărarea drepturilor omului, au făcut tot posibilul ca ceremonia dezvelirii sculpturii să aibă loc, totuşi, sâmbătă, cum a fost planificată. Astfel, timp de o zi, conform matriţelor aduse din România, a fost turnată în ghips o nouă copie a capului poetului Mihai Eminescu, ce va fi temporară, până când nu va fi făcut în varianta iniţială – din marmură. La câteva ore de la dezvelirea bustului a fost găsit şi capul iniţial al statuii. (D.P.)

Vezi si

Aur sau argint? Suceveanca Lăcrimioara Perijoc s-a calificat în finala Europenelor de Box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc s-a calificat joi, 25 aprilie, în finala categoriei 54 kg a …