Friday , April 26 2024

Au fost depuse doar două oferte pentru preluarea termoficării în Suceava

calorifer [800x600]


Două firme au depus, ieri, oferte la licitaţia pentru concesionarea serviciilor de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistemul centralizat de termoficare al municipiului Suceava. Este vorba, pe de o parte, de societatea Termica SA Suceava iar pe de altă parte, aşa cum a menţionat cotidianul Obiectiv de Suceava cu câteva zile în urmă, de Thermonet SRL Suceava – o societate nou înfiinţată cu scopul clar de a participa la această licitaţie şi de a armoniza interesele altor două societăţi care cumpăraseră caietele de sarcini şi anume Adrem Invest şi Elsaco Electronic.
Pentru că legislaţia prevede obligativitatea prezentării a minim trei oferte eligibile în primele două licitaţii de concesionare a termoficării, se poate concluziona că şi după etapa de ieri încă este prematur să se poată considera la Suceava ca închis capitolul termoficării. Legislaţia prevede destul de clar că dacă la primele două licitaţii nu se prezintă măcar trei oferte eligibile, atunci Primăria poate să treacă la negocieri directe cu cei care au depus oferte măcar la una din cele două licitaţii prevedente. „Va fi cu siguranţă o negociere. Sunt doi ofertanţi iar legea ne permite acest lucru. Totuşi, mai trebuie să treacă încă treizeci de zile până să putem începe această a treia etapă a negocierii directe cu ofertanţii”, a declarat, ieri, primarul Sucevei, Ion Lungu.
In aceste condiţii, cel puţin o lună de zile serviciile de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat în municipiul Suceava se va ocupa tot SC Termica SA Suceava. Deşi este în insolvenţă iar licenţa pentru prestarea serviciilor de termoficare i-a expirat iar data până la care putea să mai asigure apa caldă până pe 24 iunie, Consiliul Local Suceava a rezolvat între timp şi această problemă. Astfel, după ce primarul Sucevei a primit o înştiinţare oficială de la ANRSC cum că există şi posibilitatea de a continua furnizarea energiei termice şi după data de 24 iunie, deliberativul local sucevean a adoptat un proiect de hotărâre prin care este prelungită activitatea societăţii de termoficare până la clarificarea licitaţiei de concesionare a transportului şi distribuţiei apei calde şi, pe perioada sezonului rece, a încălzirii.
Reamintim că la prima licitaţie pentru concesionarea serviciilor de termoficare din luna mai au fost achiziţionate cinci caiete de sarcini de către firmele Bioenergy, Adrem Invest, Elsaco Electronic, Unicom Holding şi Termica. Toate cele cinci firme au diverse interese în privinţa termoficării sucevene.
Bioenergy este firma care, după ce a construit un CET nou pe biomasă şi gaz, a devenit producătorul de energie termică al oraşului. Adrem Invest este firma la care municipalitatea concesionase, iniţial, să facă un CET nou după care a subconcesionat investiţia către Bioenergy şi care, la rândul ei, este unul dintre asociaţii de la firma care produce acum energie termică în Suceava.
Elsaco Electronic este prezentă, printr-o altă societate care se numeşte Elsaco Brunata, pe piaţa repartitoarelor de cost din oraş, fiind cel puţin şapte mii de apartamente la care sunt montate repartitoare de cost.
Unicom Holding este o societate care a furnizat ani în şir huilă la CET-urile din ţară, inclusiv la fostul CET al Sucevei, intrat în conservare însă are de recuperat o restanţă de circa 500 de milioane de lei la plata huilei pe care a furnizat-o în ultima iarnă când a funcţionat CET-ul Sucevei.
In fine, Termica SA este societatea la care acţionar unic este Consiliul Local Suceava, dar la care tot unii consilieri au întreprins demersurile ca să intre în insolvenţă, în speranţa că mai pot clarifica unele lucruri.
Recent, la Tribunalul Suceava a fost acceptat planul de reorganizare aşa cum a fost solicitat de Unicom Holding iar într-o manieră uşor bizară, sindicatele au dat semnale că sunt alături de noul stăpân. Numai că acesta avea o abordare care a venit în contradicţie cu noul producător, Bioenergy şi ar fi dorit îndepărtarea de pe piaţa sucveveană a acestuia.
La rândul său, Bioenergy are de recuperat de la Termica SA un debit de peste 17 milioane de lei numai din producţia furnizată în sistem în perioada 9 noiembrie 2013 – 31 mai 2014. Adrem este acţionar semnificativ la Bioenergy, iar asta ar însemna că o parte din aceste pierderi vor afecta mai devreme sau mai târziu pe cei de la Adrem. La prima licitaţie, de altfel, nu s-a prezentat decât Termica, dar oferta nu era eligibilă, nefiind clarificat aspectul ce ţine de licenţa pentru aceste servicii. Probabil pentru că, la rândul său, Elsaco nu îşi clarificase acest aspect iar noii stăpâni de la Unicom a preferat să împingă în faţă societatea Termica şi să stea în espectativă. Cât priveşte pe cei de la Bioenergy, se pare că restul acţionarilor au evitat să depună din prima o ofertă de preluare a termoficării, cu toate că în urmă cu un an de zile era vehiculat un astfel de scenariu.
Asta nu i-a împiedicat pe cei de la Adrem Invest să facă acest lucru, dar probabil după o analiză mai amănunţită au găsit cu cale că este preferabil să se asocieze cu Elsaco Electronic. Pe data de 3 iunie, cele două societăţi au înfiinţat firma Thermonet SRL, cu sediul pe strada Energeticianului nr. 6. Din câte se pare, totuşi, poziţia dominantă o au însă cei de la Adrem Invest care deţin 51% din părţile sociale ale nou înfiinţatei Thermonet iar administrator este Bogdan Antonescu, care vine pe filera Adrem. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Aur sau argint? Suceveanca Lăcrimioara Perijoc s-a calificat în finala Europenelor de Box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc s-a calificat joi, 25 aprilie, în finala categoriei 54 kg a …