Thursday , March 28 2024

Aţi plătit toată viaţa asigurări de sănătate? CAS Suceava vă răsplăteşte cu analize gratuite fix la paştele cailor

analize

Listele de aştepare pentru sucevenii care au nevoie de un RMN ori un tomograf, chiar şi pentru bolnavii în fază avansată, dar asiguraţi la stat, sunt la centrele medicale din Suceava de până la trei luni. Casa de Asigurări de Sănătate nu a reuşit nici în această lună să finalizeze contractele de 3,3 miliarde de lei vechi, bani cheltuiţi oricum anapoda în zona administrativă a sistemului public de sănătate

Pentru că nu au fost achitate datoriile către furnizorii de servicii medicale paraclinice în primul trimestru al acestui an, aproape 1.700 de suceveni bolnavi, care ar trebui să beneficieze de investigaţii medicale gratuite în centrele medicale care au contract cu Casa de Asigurare de Sănătate, stau pe o listă de aşteptare care se prelungeşte până peste două luni. Dorind să îşi facă investigaţii cu decontare publică, aceşti oameni sunt plasaţi de către furnizori pe liste de aşteptare, nu pentru că laboratoarele sau centrele medicale nu ar dori să le facă, ci pentru că, pur şi simplu, Casa de Sănătate nu a oferit până acum garanţia achitării sumelor aferente investigaţiilor recomandate de medicii care au semnat trimiterile pentru efectuarea acestora, în marea lor majoritate, medici de familie.
Astfel, în actualul sistem de organizare a decontărilor de la CAS către laboratoarele private, mulţi dintre sucevenii care au plătit zeci de ani contribuţii la fondul de sănătate, pot să se piardă până când vor ajunge la rând, pentru o investigaţie medicală mai amănunţită. ~n general, apelează la decontări ale investigaţiilor realizate de furnizorii de servicii medicale paraclinice de la sistemul public de sănătate, persoane în vârstă. Celor care intră în anticamera unor astfel de unităţi de servicii medicale li se rupe inima când aud admonestări de genul – “<mătuşă> sau <uncheşule>, mai ai răbdare, că programarea dumitale este abia peste două luni”. Doamnele sau domnişoarele care transmit acest gen de mesaje bătrânilor aflaţi la capătul puterilor sunt în general pline de viaţă şi după ce au expediat bătrânii din faţa ghişeului, revin rapid la îndeletnici domestice – conversaţii cu colegele despre subiecte la modă.
Viaţa a 1.700 de suceveni depinde de decontarea a 3,27 miliarde de lei vechi, de la Casa de Asigurări de Sănătate
~n total, până la data de 31 martie 2013 nu a fost decontată către furnizorii de servicii medicale paraclinice suma de 3,279 miliarde de lei vechi. Din aceasta, ponderea cea mai mare o reprezintă servicile radiologice – RMN sau control tomografic, care înseamnă 2,39 miliarde lei vechi, diferenţa de 882 milioane de lei vechi reprezentând liste de aşteptare pentru servicii de laboratoare. Sumele, în comparaţie cu cheltuierile care se fac pentru logistică, proiecte europene cu cazare la hoteluri de şapte stele, fără niciun fel de finalitate, stagii de pregătire costisitoare pentru angajaţii bugetari din zona administrativului din Sănătate, sunt aproape ridicole.
Furnizorii de servicii medicale paraclinice fac liste de aşteptare pentru bolnavii trimişi de medicii de familie la un RMN sau la o investigaţie tomografică de până la trei luni. Explicaţia este simplă – Casa de Asigurări de Sănătate nu a decontat biletele de trimitere semnate de medicii de familie pentru bolnavi, furnizorii de servicii medicale nu fac investigaţiile decât în concordanţă cu decontările de la Casa de Sănătate şi atfel se ajunge la liste de aşteptare de două sau chiar trei luni.
Dr. Silvia Filipuc, de la Laboratoarele BIOTEST, a arătat că situaţia este delicată în ceea ce îi priveşte pe pacienţii care vin cu trimiteri de la medicii de familie pentru a beneficia de analize gratuite: “~ntr-o săptămână epuizăm plafonul. Biletul de trimitere are utilizare o lună. Dacă nu se pot face investigaţiile în acest interval, pacientul trebuie să obţină o nouă programare. Sumele alocate pentru furnizorii de servicii medicale paraclinice sunt mult prea mici pentru judeţul nostru. Nu ştim pe ce criterii vin de la Casa de Asigurări Naţională”, a declarat dr. Silvia Filipiuc. La BIOTEST sunt liste de aşteptare pentru pacienţi trimişi la analize de până la două luni.
Situaţia este şi mai complicată la laboratoarele care deţin aparate performante, gen tomografie computerizată, RMN, radiologie. Aici, listele de aşteptare pentru un consult decontat de Casa de Asigurări de Sănătate ajung şi până la trei luni. “Avem pacienţi cu afecţiuni oncologice care au nevoie de asemenea investigaţii. Sunt cazuri grave, care ar trebui să aibă prioritate. Numai că decontările sunt făcute greu, cazurile sunt numeroase, sunt solicitări felurite, iar noi încercăm să facem faţă tuturor acestor cereri”, a declarat Laurenţiu Mihalache, administratorul SC EXPLORA GROUP SRL.
La policlinica Bethesda, listele de aşteptare pentru investigaţii complexe – tomografie computerizată şi RMN sunt de asemenea întinse pentru două luni de acum înainte, din aceleaşi motive.
Conform unei statistici centralizate la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, la investigaţiile pentru radiologie – RMN – tomografie sunt în aşteptare 673 de persoane, din care la EXPLORA GROUP 263, la Bethesda – 87 şi la laboratorul dr. Pricop Constanţa – 254 de pacienţi, programaţi pentru ecografie.
~n laboratoare, se află pe listele de aşteptare 1.025 pacienţi din care la BETHESDA 124, la BIOTEST 293, la SINEVO 258, la DORNA Medical Suceava 188, iar la punctul de lucru ale aceleiaşi firme din Vatra Dornei – 46 de pacienţi. Totalul, incluzând şi furnizorii de servicii medicale paraclinice mai mici, este de 1.698 de pacienţi suceveni, contribuitori la bugetul de asigurări de sănătate, care trebuie să aştepte între o lună şi trei luni, bunăvoinţă de la Casa de Asigurări pentru a putea să facă investigaţii decontate, care, în cazul unui tomograf sau RMN costă milioane de lei vechi, sume imposibil de acoperit din micile pensii ori salarii ale contrubuabililor.
Sucevenii bolnavi, simple date statistice în birocraţia Casei de Asigurări de Sănătate
Casa de Asigurări de Sănătate are sistemul propriu, izvorât dintr-un percept pus pe limba lui Stalin – moartea unui om este o crimă, moartea unui milion de oameni este statistică. La CAS Suceava se execută ordinele venite de sus. Se fac şi acţiuni de constatare în teren a abilităţilor fiecăror furnizori de a oferi servicii medicale pacienţilor din judeţ. Până la sfârşitul acestei luni vor fi terminate acţiunile de evaluare. Mai apoi, pentru intervalul mai –decembrie 2013, vor fi realizate cu furnizorii de servicii medicale paraclinice contracte pe o durată de opt luni. Nu înainte ca evaluările să fie terminate, rapoartele să fie transmise la Casa Naţională şi de acolo să se repartieze banii în teritoriu funcţie de aceste evaluări, care nu au fost încă terminate.
Anda Sălăgean, purtătoare de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Suceava a explicat cum se face punctajul, conform prevederilor legale, pentru fiecare furnizor de servicii medicale paraclinice în parte – evaluarea în teren a capacităţii resurselor tehnice şi umane în baza cărora se stabileşte un punctaj alocat fiecărui furnizor – sumele de bani ce revin în urma punctajului, în fiecare lună. ~n primele patru luni ale acestui an s-a mers pe acte adiţionale la contractele încheiate anul trecut. Anda Sălăgean a explicat că după evaluările ce vor fi terminate în această lună se va stabili valoarea unui contract lunar care se va atribui pe următoarele opt luni ale acestui an.
Cum funcţionează sistemul de decontări de la Casa de Asigurări de Sănătate
Conform legii, orice investiga-
ţie gratuită pe sistemul asigurări-
lor sociale de sănătate în sitemul paraclinic se face pe baza unui
bilet de trimitere de la medicul de familie care are o valabilitate de 30 de zile, cu excepţia programelor naţionale de sănătate – diabet sau oncologie, unde aceste bilete au o valabilitate de 90 de zile, iar pentru celelalte boli cronice valabilitatea biletului este de 60 de zile calendaristice. Dacă investigaţia medicală nu a putut fi fi efectuată la momentul prezentării asiguratului, furnizorul de servicii medicale paraclinice are obligaţia de a-l reprograma. Dacă asiguratul refuză reprogramarea, acesta se poate adresa altui furnizor. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …

No comments

  1. Unde sunt banii? Furati de sefii de la Casa de Sanatate. Cheltuiti pe programe care au costat 150 milioane de euro si care nu au nici o eficienta. In drepturile salariale ale personalului auxiliar de la Case, spitale , clinici, ministerul sanatatii. Foarte putine fonduri ajung in actul medical propriu zis, adica consultatii, medicamente analize.

  2. acum 1 an,2,3,4 ani NU ERA LA FEL…..!? CAND ERA PDL UL TOATE ERAU BUNE SI FRUMOASE…. …. FACETI JURNALISM NU POLITICA ……