Saturday , November 26 2022

ATENTIE, acesta nu este un banc! Schimbările la comanda IPJ Suceava se amână. Cică poliţiştii ar fi confundat lunile din calendar

Cel puţin asta e explicaţia oficială a bâlbelor de la sfârşitul săptămânii trecute, când a fost anunţată, oficial, revenirea lui Ioan Nicuşor Todiruţ la cârma IPJ Suceava şi încetarea detaşării lui Marcian Colman la Suceava u ieri, justificarea oferită presei pentru faptul că schimbările respective nu s-au produs a fost aceea că de fapt detaşările celor doi, la Călăraşi, respectiv Suceava, sunt de nouă luni, perioadă care expiră la sfârşitul lui februarie, nu la sfârşitul lui ianuarie, cum s-a anunţat vineri u mai multe scenarii sunt însă vehiculate în aceste zile, legate de schimbarea de situaţie în ceea ce priveşte comanda IPJ Suceava

Care sunt adevăratele resorturi ce au determinat anunţarea revenirii în fruntea IPJ Suceava a comisarului şef Ioan Nicuşor Todiruţ, după un exil de aproape nouă luni în judeţul Călăraţi, constituie un bun prilej de discuţii în mediul poliţienesc şi în mass media. Asta după ce, la o zi după ce îşi pregătise revenirea în fruntea unităţii pe care o condusese vreme de şapte ani – până în luna mai a anului trecut, a fost anunţat de către conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române că va trebui să rămână pe poziţii în continuare, la conducerea IPJ Călăraşi. Vineri, săptămâna trecută, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ confirma cu bucurie faptul că a primit de la superiorii săi ordinul de revenire la bază, în fruntea poliţiei judeţene Suceava şi trecea în revistă bunele rezultate pe care le-a avut ca şef al IPJ Călăraşi. La rândul său, comisarul şef Marcian Colman, trimis de la Bucureşti ca interimar la conducerea unităţii de poliţie sucevene declara, la fel de bucuros, că se va întoarce la vechea lui funcţie din IGPR, prilej de a fi alături alături de familie şi copiii care locuiesc în capitală.
Cum se ştie deja, nici nu ajunseseră bine Todiruţ la Suceava şi Colman la Bucureşti, că cei doi au şi primit dispoziţie să rămână pe poziţie. Ioan Nicuşor Todiruţ să nu plece de la Călăraşi, iar Marcian Colman să se întoarcă la Suceava.
Nu se ştie încă cine a lucrat într-un interval atât de scurt pentru ca ordinele despre care se ştia vineri după amiază la toate nivelurile, inclusiv la Prefectura judeţului, de schimbare din funcţii a celor doi comisari şefi să dispară în ceaţă. Este cert că reacţia a fost promptă.
Sunt comentarii legate de dorinţa unora de a-l termina profesional pe comisarul şef Todiruţ, care nu este prea iubit de noua putere. I se reproşează angajări, promovări şi recompensări materiale preferenţiale, aspecte care ar fi făcut obiectul unor controale trimise de IGPR, desfăşurate chiar în zilele dinaintea potenţialei reveniri a acestuia la cârma Poliţiei Suceava. O coadă grea o constituie, pentru fostul şef al IPJ Suceava dosarul încă nefinalizat de DNA privind achiziţia sediului Poliţiei municipale de pe strada Universităţii – fostul corp administrativ al defunctei fabrici Zimbrul, pentru care s-au achitat sume foarte mari la vremea tranzacţiei, mult peste preţul pieţei – 100 de miliarde de lei vechi plus TVA.
Comisarul şef Marcian Colman nu pare a fi, pe de altă parte, foarte încântat de perspectiva de a reveni după doar o zi de la plecare, la conducerea poliţiei sucevene, cel puţin aşa s-ar putea deduce din declaraţiile sale de vineri, săptămâna trecută, când se manifesta bucuros că se întoarce acasă, alături de familie, la vechiul loc de muncă de la Bucureşti. Dar, cum se pune în termeni cazoni: “dacă-i ordin, cu plăcere”.
Conform spuselor acestuia, i s-a prelungit detaşarea în fruntea IPJ Suceava, până pe data de 28 februarie a.c.. Dacă într-o zi s-au întâmplat atâtea, în cele rămase până la sfârşitul lunii se pot întâmpla cu mult mai multe. O întrebare la care va trebui găsit răspunsul este aceasta – dacă Colman va pleca iar Todiruţ nu va mai fi primit, cine le va lua locul la cârma poliţiei judeţene, pentru cine se trag sforile?
Un calcul aritmetic arată însă că perioada de detaşare a comisarului şef Ioan Nicuşor Todiruţ de la Suceava la Călăraşi, cu cele şase luni iniţiale, la care s-au adăugat ulterior alte trei luni, se epuizează la sfârşitul lunii februarie. Ieri, comisarul şef Marcian Colman a confirmat că potrivit ordinului de detaşare în ceea ce îl priveşte, mandatul său în fruntea poliţiei sucevene expiră pe data de 28 februarie a.c., conform aceluiaşi calcul – şase luni detaşare, plus trei luni de prelungire. Comic ar fi să se afle că cineva de la IGPR a calculat greşit lunile de detaşare în cazul amândurora şi să decidă luarea unei măsuri în ceea ce îi priveşte pe Todiruţ şi Colman fără să numere lunile din calendar.
Cert este că la nivelul Prefecturii Suceava, inspectorul general al IGPR, chestorul Petre Tobă a confirmat telefonic vineri dimineaţă revenirea lui Todiruţ la Suceava, după care s-a răzgândit. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Patru suceveni au ajuns la spital cu infarct miocardic acut în doar 24 de ore

Aceștia au salvați după ce au primit tratament în cadrul Centrului de Cardiologie Intervențională În …