Atac fără precedent la adresa Bisericii din partea unui consilier local sucevean

reportersite
30 ianuarie 2014, 22:05

Otevistul Adrian Arămescu s-a dezlănţuit ieri împotriva Bisericii şi a preoţilor, în timp ce se discuta despre reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Suceava

 

Sedinţa de ieri a Consiliului Local Suceava a fost teatrul unor scene desprinse dintr-un alt film decât ar fi trebuit să fie cel al unei întruniri civilizate. Consilierul local Adrian Arămescu, candidat în vara lui 2012 din partea PP-DD, s-a dezlănţuit împotriva Bisericii şi a preoţilor. El nu a putut fi potolit deloc, nici măcar după ce proiectul de hotărâre care îi stârnise mânia lui Arămescu a fost retras de pe ordinea de zi şi s-a trecut la discutarea altui proiect.
Totul a pornit de la discuţiile în contradictoriu de la proiectul de hotărâre aflat pe poziţia a noua a ordinii de zi a şedinţei de ieri a Consiliului Local Suceava, proiect care nu făcea referire nici la a da sau a lua ceva pentru vreo unitate de cult şi nici la a favoriza un cult sau altul ori vreo manifestare religioasă sau alta. Proiectul respectiv se referea la reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Suceava.
Toţi consilierii locali care au luat cuvântul aveau unele nemulţumiri sau nedumeriri referitoare la modul în care s-a constituit această reţea. Primarul Ion Lungu a explicat că a căutat să îndeplinească acea condiţie ca fiecare centru să aibă 300 de elevi şi de aceea au fost grupate unele şcoli şi grădiniţe mai mici. In final, s-a luat decizia ca proiectul să fie retras şi să fie rediscutat de grupurile de consilieri locali, pentru a se ajunge la un consens.
Ei bine, deşi lucrurile păreau a se fi calmat, dintr-o dată ia cuvântul Adrian Arămescu şi se manifestă într-o manieră verbală violentă mai întâi faţă de Seminarul Teologic. El a reproşat că „ăia cu Seminarul Teologic ar trebui să plătească taxe şi impozite”, acuzându-i că nu plătesc taxe şi replicând că nu ar trebui să fie organizat de Stat învăţământul. Continuând pe tema aceasta, el a întrebat retoric de ce nu se face şi Scoală de prezbiteri. „Să îşi ia ei (preoţii – n.r.) şcoala lor de catiheţi şi să o finanţeze”, a început să vocifereze tot mai tare consilierul PP-DD.
Unii consilieri locali, cunoscându-l pe Adrian Arămescu pentru firea sa ceva mai temperamentală şi maniera necontrolată de a pune problema, au început să râdă, iar alţii păreau a fi uluiţi de virulenţa atacurilor. „Aştia îmbrăcaţi cu sutană neagră care sug sângele poporului român”, a fost expresia care i-a consternat pe cei mai mulţi, în timp ce alţii făceau eforturi să nu râdă de ceea ce debita colegul lor din deliberativ. Primarul Ion Lungu i-a replicat de mai multe ori că nu vrea să intre într-o polemică, printre altele râzând de consilier că „nu e dus prea des pe la Biserică”.
Ulterior, Adrian Arămescu îi aborda pe consilierii din preajma sa spunându-le ba poveşti despre păduri, ba despre preoţi. Intre timp, s-a luat decizia retragerii de pe ordinea de zi a proiectului şi s-a trecut la un proiect de hotărâre care, ca şi cel precedent, nu avea legătură deloc cu Biserica, ci cu autorizaţiile de taxi. Cu toate acestea, Adrian Arămescu continua să vocifereze despre Seminar, preoţi şamd, incitând la discuţii pe cei din preajma sa.
Preşedintele de şedinţă a Consiliului Local Suceava, decanul de vârstă Eugen Girigan i-a atras atenţia lui Adrian Arămescu despre faptul că se discută un alt proiect. Replica lui a fost, ca şi atacul la adresa clerului, fără precedent în Consiliul Local: „Nu contează”. La fel şi ceea ce a continuat, adică atacuri la adresa preoţilor pe care i-a numit, peiorativ şi fără vreo minimă constrângere morală, „bărboşii” şi de care a spus că „nu sunt singura cale spre Dumnezeu”. „V-o găsiţi dumneavoastră”, i-a replicat, scurt şi nu fără o anumită doză de ironie, Eugen Girigan. (Dan PRICOPE)

2 Comentarii pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. IONEL 31/01/2014 la ora 14:41 -

    Un bombalau acest ARAMESCU.Se si visa primar

  2. ION 31/01/2014 la ora 8:44 -

    mai votatil asemenea specimene.