Saturday , September 18 2021

Atac al ursului la Broșteni. A ucis o oaie și pe alta a târât-o în pădure. Reguli minime de respectat în situația în care vă întâlniți cu ursul

Un urs a omorât o oaie, iar pe o alta a târât-o în pădure, după ce a atacat o turmă de pe un islaz comunal din localitatea Lungeni, comuna Broşteni.

Potrivit Jandarmeriei Suceava, persoana care a apelat la 112 este proprietarul turmei de oi şi a constatat că din 17 i-au rămas 15, el declarând că a văzut “umbra ursului la marginea pădurii”.

Conform celui care a dat alarma, ar fi vorba de acelasi urs care acum o saptamana a fost eliberat dintr-un laț, pus de sătenii din zonă.
La faţa locului a intervenit un echipaj de la Postul de Jandarmi Montani Broşteni, care nu a găsit ursul, dar a rămas în zonă pentru monitorizare.


În contextul în care prezenţa urşilor este semnalată tot mai des în zonele montane ale judeţului, dar şi în apropierea gospodăriilor, jandarmii suceveni au transmis un set de reguli minime de respectat în situația în care vă întâlniți cu ursul:

  • Să nu îl hrăniți sau să vă apropiați de acesta, pentru fotografii sau din alte motive. Țineți cont de faptul că ursul vă va ocoli, dacă și dumneavoastră veți face la fel;
    • Faceți-vă semnalată prezența vorbind, pentru ca animalul să nu fie luat prin surprindere și să vă poată evita. Atenție, zgomotele puternice sau muzica dată tare îl pot irita, iar mirosul grătarului cu siguranță îl va atrage și de la 10 kilometri!
    • În cazul în care animalul se apropie de dumneavoastră, încercați să păreți cât mai mari, prin ridicarea brațelor deasupra capului. În niciun caz, nu fugiți! Ursul fuge mult mai repede decât omul, atingând în urcare, circa 25-30 km/h. Prin fugă, instinctul de vânătoare se va activa și atunci va ataca.

Vezi si

Ministrul de Interne: Incidentul de la Suceava, de neînţeles; cei care exploatau masa lemnoasă acolo o făceau legal

Ministrul de Interne, Lucian Bode, apreciază că incidentul de la Suceava, unde doi jurnalişti şi …